like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ledlamp sterk in opkomst, recycling spaarlamp kan beter

Van: op 26 juni 2014

ledverlichtingHet afgelopen jaar kochten Nederlanders ruim twee keer zoveel ledverlichting als het jaar ervoor. De stijging is aanmerkelijk sterker dan in voorgaande jaren. De verkoop van spaarlampen nam daarentegen flink af, waardoor het totaal aantal verkochte energiezuinige lampen met 10 procent daalde. Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting LightRec, namens de producenten en importeurs van verlichting in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling. Ondanks de lagere verkopen zamelde Wecycle in 2013 in opdracht van LightRec meer verlichting in voor recycling.

De dalende trend in de verkochte aantallen verlichting werd in 2010 ingezet en is vooral terug te zien in de verkoop van spaarlampen (-35%) en armaturen (-12%). De verkoop van tl-buizen bleef vrijwel constant. Volgens LightRec is de aanhoudende daling van de verkopen mede een gevolg van de nog steeds aanhoudende crisis in de bouw. De afname in de verkoop leidt ook tot verminderde inkomsten voor LightRec, die hiermee in de inzameling en recycling, alsmede de campagnes gericht op consumenten en professionele gebruikers bekostigt.

Voorzichtige stijging inzameling

LightRec geeft Wecycle opdracht om de inzameling en recycling van lampen en armaturen te regelen. Wecycle zamelde in 2013 opnieuw meer verlichting in dan het jaar ervoor. In opdracht van LightRec werd ruim 4 miljoen kilo afgedankte lampen en armaturen verantwoord, 2 procent meer dan in 2012. Dit is 33 procent van het gewicht van alle lampen en 21 procent van de armaturen die op de markt zijn gebracht. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is verheugd dat de inzamelresultaten licht stijgen ondanks de dalende verkoopcijfers. “Consumenten en professionals leveren meer lampen in voor recycling. Door meer inzamelbakken neer te zetten bij de detailhandel en technische groothandels verlagen we de drempel om in te leveren.”

Ambitie

Toch is LightRec er volgens Bartels nog lang niet. “De nieuwe Europese richtlijn stelt als doel dat Nederland in 2019 65 procent van het gewicht aan elektrische apparaten dat op de markt wordt gebracht moet inleveren voor recycling. Bij verlichting is dat ruim het dubbele van wat we nu inzamelen. Hoewel deze doelstelling niet specifiek geldt voor een productgroep, hebben we wel de ambitie om deze doelstelling voor verlichting te behalen.”

Het bestuur van LightRec laat weten dit jaar hoog in te zetten op inzameling onder professionals, waar de meeste lampen en armaturen vandaan komen. LightRec wil dit najaar een project starten om decision makers als gebouwbeheerders en facility managers bewust te laten worden van verantwoorde lampenafvoer.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws




 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ed schreef:

  Zou het niet energetisch en financieel veel beter zijn om al die spaarlampen (een voorbijgestreefde term voor dit soort lampen?) te vervangen door LED lampen alvorens ze zelfs stuk gaan? Men zou misschien ook veel meer kunnen doen om de verdere ontwikkeling en verkoop van LED lampen te stimuleren (verlaagde BTW? aankoopbonnen? kwaliteitscriteria en testen) Ik ken een kledingwinkel waar ong. 100 spots hangen met 40 Watt halogeenlampen, toen ik over spaarzame LED lampen sprak was dat compleet nieuw voor die (wat oudere) mensen en ze waren zeer geïnteresseerd. Ik heb echter al uitgebrande LED inbouwspots gezien en wil me niet riskeren om die mensen een ongeluk aan te doen, stel dat het fout moest lopen (we gebruiken thuis al jaren led lampen zonder defecten). Moest ik meer zekerheid hebben ivm kwaliteit zou ik die mensen met plezier verder helpen.

 2. h.honnest schreef:

  Ik zou me voor kunnen stellen dat de daling van het aantal verkochte energiezuinige lampen het gevolg is van het feit dat een heel groot deel van de gloeilampen inmiddels is vervangen door de veel langer meegaande spaar- en ledlampen.

  In mijn eigen huishouden is dat kantelpunt 5 a 10 jaar geleden al bereikt. Eerst in een paar jaar alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Nu alleen nog heel af en toe een kapotte spaarlamp vervangen door een ledlamp.

  Veel huishoudens liepen achter in die trend, maar zijn inmiddels ook aardig ‘verzadigd’ in hun ‘lampbehoefte’.

  Dat is natuurlijk ook wat je mag hopen en verwachten bij producten met een lange levensduur.
  Tegelijk is dat wat veel economen en producenten huiverig maakt voor een duurzame economie: minder productie en consumptie = (economische) krimp…