like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Van: op 21 maart 2017

klimaatmuziekDe opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar.

In 'Four Drifting Seasons' laat activistisch componist Merlijn Twaalfhoven voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was, volgens de erkende meetgegevens van NASA . Ineens wordt een grafiek een belevenis. De indringende muziek verbindt mensen met elkaar, dwars door alle politieke stromingen heen, door niet tot hun hoofd te spreken maar tot hun hart.

De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu al haar wereldpremière in Nederland, aan de voet van de Erasmusbrug. Voorafgaand aan Earth Hour, waarin wereldwijd de lichten uitgaan, wordt de nieuwe duurzame led-verlichting van de brug officieel in gebruik genomen. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een adembenemende korte lichtshow. Daarna start de uitvoering van de Four Drifting Seasons.

Inspiratieplatform LaatBloeien wil met haar muzikale klimaatuitdaging bereiken dat amateurkoren en actiegroepen de muziek uiteindelijk wereldwijd ten gehore gaan brengen, op dorpspleinen en in parlementen. Het evenement, dat tot stand komt in samenwerking met de gemeente Rotterdam, kan via een livestream wereldwijd worden gevolgd.

 

Het idee

Merlijn Twaalfhoven heeft samen met componisten Jan Driessen en Killian Elbers meer dan een eeuw aan weerdata omgezet in een compositie voor vierstemmig koor. Al in 2014 werd de temperatuurontwikkeling op muziek gezet door een strijkkwartet. Juist daarna zijn de temperaturen versneld gaan oplopen, wat de Four Drifting Seasons nog indringender maakt dan het eerdere project.

 

Programma

Om 20.00 uur houdt wethouder Eerdmans een welkomstwoord, waarna de lichtshow op de Erasmusbrug begint. Tegen het eind van de lichtshow wordt de Four Drifting Seasons ingezet. Om 20.30 uur klinkt de laatste noot en begint Earth Hour 2017. De zangers verplaatsen zich al zingend naar metrostation Wilhelminaplein om daar hun optreden te vervolgen en voorbijgangers te verrassen

  • Tijd: 25 maart 2017, vanaf 20.00 uur
  • Plaats: Willemskade (ter hoogte van nummer 22), bij de Erasmusbrug
  • Livestream: Een registratie met drie camera's wordt live gestreamd via de Facebook-pagina's van Rotterdam en LaatBloeien
  • Hashtags: #FourDriftingSeasons #TrumpSong

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws