Pauline Krikke Den HaagDe nieuwe burgemeester van Den Haag Pauline Krikke kiest klimaat als één van haar twee speerpunten naast huiselijk geweld. Haar installatie afgelopen vrijdag stond in het teken van klimaatverandering. Na afloop van de ceremonie werd ze toegezongen door een klima​atkoor van ruim 100 Haagse burgers en nam ze de uitnodiging van Den Haag Fossielvrij aan om verder in gesprek te gaan over haar rol als Klimaatburgemeester.
“Het onderwerp gaat mij zeer aan het hart”, zei burgemeester Krikke over klimaatverandering in haar acceptatiespeech afgelopen vrijdag. Ze ging uitgebreid in op de bedreiging die klimaatverandering vormt voor vrede en veiligheid. Als ambassadeur van het Rode Kruis heeft ze zelf gezien hoe klimaatverandering leidt tot schaarste en conflicten. “Vredevolle verdeling van schaarste, bestaat helaas niet” aldus Krikke in haar eerste speech als burgemeester van Den Haag.

Meteen na de officiële installatie zongen meer dan honderd burgers in het Stadhuis het klimaatlied ‘Sing for the Climate' voor hun nieuwe burgemeester. Sing for the Climate wordt wereldwijd gezongen met de boodschap: maak haast voor het klimaat. Tijdens het zingen wisten de zangers nog niet dat Pauline Krikke het klimaat als haar speerpunt had benoemd. Er ging gejuich op toen Pauline Krikke zei: “Het thema klimaatverandering hoort bij de stad van Vrede en Recht. Ik neem graag de uitnodiging aan om met jullie verder te spreken.”

groenopladen generic keuzehulp

Eerste Klimaatburgemeester van Nederland

Woordvoerder Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij is verheugd dat de VVD-burgemeester zich sterk maakt voor klimaatverandering. “Pauline Krikke is de eerste burgemeester in Nederland die klimaatverandering tot speerpunt heeft gemaakt. Burgemeester Krikke kan nu in college, raad én in de stad uitdragen dat klimaatverandering menens is en dat we fossiele energie versneld moeten afbouwen. Zo’n leider hebben we in Nederland hard nodig.”

Honderden inwoners

Den Haag Fossielvrij voerde de afgelopen maanden campagne voor het klimaatburgemeester-schap. Het lukte de burgerbeweging in november om ‘duurzaam’ in het functieprofiel voor de nieuwe burgemeester te laten opnemen. Nog voor ze wisten wie de nieuwe burgemeester zou worden, oefenden honderden inwoners - van basisscholieren tot grootouders - het klimaatlied. De oproep tot klimaatburgemeester werd gesteund door 60 organisaties uit de stad en ook door schrijfster Griet Op de Beeck.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws