like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Maatschappelijke organisaties reageren op Green Recovery Statement bedrijven

Van: op 19 juni 2020

vliegreis co2 compenseren

Een groep grote bedrijven roept op tot een groen herstel na de covid-crisis. Daar is op zich niets mis mee.Maar deze oproep komt van de grootste vervuilers van Nederland. Bedrijven zoals KLM en Shell die het klimaat schaden en al jarenlang lobbyen voor minder streng beleid komen nu met opnieuw vage groene beloftes. Bovendien vragen ze de belastingbetaler om mee te betalen aan hun eigen schijn-verduurzaming, terwijl ze zelf geen concrete actie ondernemen en ondertussen profiteren van allerlei belastingvoordelen. Milieudefensie en andere maatschappelijke organisaties roepen het kabinet nu op om te kiezen voor mensen en niet voor vervuilende bedrijven.

Donald Pols van Milieudefensie: ‘Ik geloof mijn ogen niet. Deze club van klimaatverwoestende multinationals roept in Nederland en Europa op tot duurzaam herstel terwijl de uitstoot van deze bedrijven juist toeneemt. Beloftes voor duurzaam herstel zijn onverenigbaar met reddingsoperaties die geen voorwaarden aan bedrijven stellen, noch met uitstel van klimaatmaatregelen zoals de CO2-heffing. Geld dat we hard nodig hebben om duurzamer uit de crisis te komen aan deze fossiele coalitie geven, is twee stappen achteruit. Groene beloftes zijn mooi, maar zolang deze vervuilende bedrijven hun eigen uitstoot niet drastisch verlagen en ook niet meebetalen aan de klimaateconomie, verandert er niets.”

Liset Meddens van Fossielvrij NL: “Het is overduidelijk dat de samenleving het niet meer pikt dat ons belastinggeld keer op keer naar grote vervuilende bedrijven als Shell en KLM gaat. Het is schandalig dat ze zich nu met groene PR praatjes op de borst kloppen, terwijl ze via de achterdeur aanspraak proberen te maken op ons geld voor hun verwoestende praktijken. Wij roepen de Europese Commissie en Europese Centrale Bank op om keiharde klimaateisen te stellen aan hun post-corona financiering, waarbij geld voor de fossiele industrie is uitgesloten.”

Femke Sleegers van Burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame: “De oproep om corona-geld schoon te investeren is een gevaarlijke afleidingsmanoeuvre. Shell en KLM doen net alsof de klimaatstrijd bij hen in goede handen is, maar niets is minder waar. Zo’n oproep maakt mensen blind voor het feit dat vervuilers als Shell en KLM onverminderd doorgaan met het verergeren van de problemen. De schone oproep van de vieze bedrijven dient juist om streng klimaatbeleid tegen te houden. De tabaksindustrie mag geen les meer geven op scholen over gezondheid omdat het schadelijke marketing is. Het is tijd dat we de fossiele industrie hetzelfde behandelen.”

Medeondertekenaars:

Fossielvrij NL, Milieudefensie, Burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame, TNI, LobbyWatch, Greenpeace, DeGoedeZaak, SOMO en BothENDS

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!