Nu dat bijna heel Nederland thuis werkt wordt er flink wat meer stroom verbruikt. Niet goed voor het milieu, en ook zeker niet goed voor de portemonnee!

Een mooi moment om even te kijken op wat voor manieren we wat beter voor onze leefomgeving kunnen zorgen en er ook nog eens wat te besparen valt.

1. Kijk eens naar je energiecontract

Regelmatig je energie vergelijken is altijd goed: maar nu zeker! Nu dat je veel thuis werkt verbruik je niet alleen meer stroom, maar heb je ook meer tijd om een en ander onder de loep te nemen. Gelukkig hoeft het checken van je energiecontract niet veel tijd te kosten en is ook een overstap zo geregeld. Je kunt online met een handige energievergelijker in no-time verschillende energieleveranciers vergelijken er in een paar minuten achter komen of je ergens anders wellicht wat goedkoper uit bent.

2.  Investeer in slimme oplossingen

Naast je energie vergelijken zijn er meer slimme manieren om te besparen. Slimme oplossingen zoals de slimme meter, een slimme thermostaat of zelfs een slim verlichtingssysteem vragen wat van je budget in aanschaf, maar zorgen uiteindelijk voor een energiezuinige(re) woning. Met de installatie van dit soort systemen heb je het energieverbruik beter in hand, en kun je tientallen euro’s per maand besparen.

3. Stap over op LED verlichting

Mocht je nog gebruik maken van spaar- of halogeenlampen dan is dit een mooi moment om over te stappen op LED verlichting. LED lampen zijn de meest duurzame lampen op de markt en, al zijn ze wat duurder in aanschaf, kunnen je best wat op de energierekening besparen. Ook fijn: zo’n LED lamp gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee en is een stuk beter voor het milieu!

4. Zet apparatuur volledig uit

Je kunt je de stekker van je koelkast natuurlijk niet uit het stopcontact trekken; maar dit kan bij andere apparaten wel. Apparatuur zoals bijvoorbeeld je printer, computer of televisie springt bij het uitzetten namelijk vaak op een stand-by modus: en deze kost je stiekem nog best wat energie. Haal je de stekker er daarentegen volledig uit, dan weet je zeker dat er geen sprake is van het zogeheten sluipverbruik.

5. Investeren voor de lange termijn

Heb je wat budget tot je beschikking? Investeer dan in oplossingen voor de lange termijn zoals bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen. Zo woon en leef je duurzaam, draag je een steentje bij aan het milieu en bespaar je nu en in de toekomst flink wat op de energiekosten. 

6. Gebruik bewegingssensoren

Veel verlichting blijft vaak onnodig lang branden. Denk aan verlichting in het toilet, een bergruimte of zelfs in de voor- of achtertuin. Door bewegingssensoren te installeren zorg je ervoor dat de verlichting op het juiste moment aanspringt ,en ook automatisch weer uitgaat.

Wat doe jij deze periode zoal om wat energie te besparen?  

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws