like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Meeste Nederlanders willen niet van aardgas af

Van: op 6 december 2016

aardgasMeer dan de helft van de Nederlanders wil niet dat de gemeente op korte termijn met plannen komt voor de vervanging van aardgas in hun wijk. 38 procent wil dat wel. Met name jongeren staan open voor duurzame alternatieven om te verwarmen en koken zonder aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 1.859 respondenten. Via hierverwarmt.nl worden bewoners geïnformeerd over de plannen voor de vervanging van aardgas in hun buurt.

Jade Oudejans, projectmanager van HIER verwarmt bij het HIER klimaatbureau: “Om onze energievoorziening duurzaam te maken en klimaatverandering tegen te gaan, moeten we stoppen met het gebruik van aardgas in woningen en gebouwen. Een gigantische operatie, want ruim zeven miljoen Nederlandse huishoudens gaan op een andere manier koken en verwarmen. Voor veel mensen leidt deze overgang tot grote veranderingen. Daarom is het belangrijk hen hier op tijd bij te betrekken.”

In een eerder onderzoek van het HIER klimaatbureau, was 47 procent van de respondenten het er mee eens dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Als het dichterbij komt, wordt dat percentage kleiner. In dit nieuwe onderzoek geeft namelijk nog maar 38 procent van de ondervraagden aan te willen dat de gemeente op korte termijn - binnen vijf jaar - met plannen komt voor de vervanging van aardgas in hun wijk. Meer dan helft (52%) wil dat niet.

 

Meerderheid jongeren wil wel op korte termijn plannen voor vervanging aardgas

Met name jongeren staan open voor de transitie naar een aardgasloze gebouwde omgeving. Hoe jonger de respondenten zijn, hoe vaker zij aangeven op korte termijn van het aardgas af te willen. Van de 18 tot 24-jarigen geeft 48 procent dit antwoord, tegenover 32 procent van de 55-plussers.

Tien procent van de respondenten in het onderzoek geeft aan geen aardgas te gebruiken voor verwarmen en koken. De realiteit is dat slechts vijf procent van de huishoudens in Nederland geen aardgas gebruikt. Oudejans: “We merken dat veel Nederlanders zich niet beseffen dat aardgas, behalve voor koken, ook voor verwarmen en warm water wordt gebruikt. Maar liefst tachtig procent van het aardgas in een huishouden wordt gebruikt voor verwarming. Omdat de cv-ketel meestal niet in het zicht staat, is niet iedereen zich hier van bewust.”

 

Betrokken bij alternatief

Ruim de helft van de Nederlanders wil wel graag betrokken worden bij de keuze voor het alternatief voor aardgas in hun wijk. Bijna een derde erop vertrouwt dat de gemeente een juiste keuze maakt. Jongeren geven vaker aan op hun gemeente te vertrouwen dan ouderen.

 

Alles over aardgasvrij wonen

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn. Dat betekent dat ruim zeven miljoen huishoudens op een andere manier moeten gaan verwarmen en koken. Via de website www.hierverwarmt.nl informeert het HIER klimaatbureau bewoners over de alternatieven en de plannen voor de vervanging van aardgas in hun buurt.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mathieu Paardekooper schreef:

  De keuze tussen wel of geen gas gebruiken moet bij bestaande woningen niet worden gemaakt door de politiek maar door de bewoners. Bij nieuwbouw kan ik me indenken dat daar uitsluitend verwarming via een warmtenet zou kunnen plaatsvinden maar zelfs dat vind ik discutabel. Je moet zelf kunnen kiezen op welke manier je je huis wilt verwarmen. Wat wel kan is zoals eerder beschreven gas vergroenen. Dat is opzich niet heel moeilijk en maakt dat je geen dure extra netwerken aan hoeft te leggen. Door gas te gebruiken uit vergisters en andere bronnen kun je vrij eenvoudig het gasgebruik groen maken. Ook het overschot aan electrische energie omzetten naar waterstof en uiteindelijk gas (iets met waterstof en koolstof) maakt dat je 1. minder afhankelijk wordt van import, 2. het gasgebruik vergroent, 3. Het overschot aan electrische energie kunt opslaan ipv de windmolens uit te zetten omdat er overproductie is.

 2. Ron schreef:

  Wat ik niet lees is dat je een huis ook kunt isoleren, zodat er veel minder energie nodig is om de boel warm te houden. Met gas of met een warmtepomp. Of beide…
  We zitten weer met de paradekleppen op. Er bestaan geen andere mogelijkheden dan die die we kennen… Ik heb zo-en-zoveel energie nodig om mijn huis te verwarmen, ik moet met de auto (fiets teller staat in een half jaar op 4.000 km).
  Met mestvergisting is heel veel gas te produceren. Als we met z’n allen eens wat minder zouden gebruiken is mestvergisting misschien wel genoeg om ons huizenbestand mee te verwarmen. Een halfvrijstaande huis uit ’97 is afgelopen jaar met 614 m3 gas uitgekomen voor verwarming en warm water en we hebben voor 1.950 kWh aan zonnestroom opgemaakt.

 3. ik schreef:

  Ik ben geen expert, maar ik zou wel eens een echt overzicht willen zien

  bij het verhaal van huishoudens geen gas daar zitten de kantoren en de industrie niet bij
  en
  oja hoe denk je dat je dat elektriciteit wordt opgewekt…oa met gas turbines kolen enz….

  zie http://eduweb.eeni.tbm.tudelft.nl/TB141E/?elektriciteit-conversie

  en het is weer de burger die de lul is laat ze de industrie en de zaken maar is eerst aanpakken

  verder heb je met alleen elektra ook geen concurrentie meer effe wachten en daar gaan de belastingen weer omhoog

  heb je netjes een warmtepomp en zonnepanelen gaan ze de salderingsregeling versoberen en wie is er weer de lul, je meent het niet? wij!!!!

 4. bennie oude lansink schreef:

  huis moet zijn uit 1928, heb een auto wat een energielabel A heeft heb dit jaar meer dan 1000km meer gefietst dan andere jaren mede ook door een E fiets en paar keer vaker de trein genomen hierdoor 4000 km minder auto km.

 5. bennie oude lansink schreef:

  AVE ik heb het een jaar geprobeerd kom op ongeveer 2x zo duur uit. verwarmen met infra rood panelen. als gas nog rond de euro komt wat het denk in de loop van de tijd gaat doen en stroom blijft onder de 25 cent per KWh dan word het rendabel. denk dat inductie koken al goed koper is dan gas. de techniek blijft niet stil staan. was even wennen vooral voor mijn vrouw maar ze wil niet meer terug naar gas, gas twee jaar geleden laten afsluiten bevalt me goed verbruik nu mede door een pellet kachel en 45 zonnepanelen nog maar 2000 KWh windmolen stroom uit Nederland kan zeggen dat mijn energie CO 2 neutraal is. dit met een huis uit 2928.

 6. vergroener schreef:

  @Tyssot, @Ave, als de huurder geen directe energiekosten meer heeft, ontstaat daaruit financieringsruimte voor de verhuurder om de investeringen in besparing te doen. Wellicht zelfs met een positief saldo voor de huurder….

 7. Z.Kriegsman schreef:

  Dat elektrisch verwarmne 3 x zo duur is, geldt natuurlijk alleen maar voor elektrische weerstandsverwarming.
  Als je een warmtepomp neemt, wordt het een heel ander verhaal, maar dan wordt de investering natuurlijk wel een heel stuk hoger. Mogelijk moet zelfs het hele warmteafgiftesysteem worden aangepast.

 8. Tyssot schreef:

  @ AVE Ik begrijp uw opmerking. Ik zie die kosten wel, maar ik weet niet of veel huurders, die volgens het onderzoek hun eigen cv ketel niet eens zien, zich die kosten wel realiseren. 0 op de meter, betekent wel een fors hogere huur.

 9. AVE schreef:

  @ Tyssot – Ben je echt zo naïef om te denken, dat de verhuurders die kosten niet zullen doorberekenen?

 10. AVE schreef:

  @ Molinero – Het is één ding om milieu bewust te zijn, maar iets anders als je er een prijskaartje aan hangt. Nu is koken op electrisch daarbij geen probleem.
  Anders wordt verwarmen van de ruimte temperatuur. De kW prijs is daarvoor veel te hoog. Bij de huidige prijs ben je bij een gemiddeld stookseizoen 3x zo duur uit met elektrisch dan met gas. Die voorlichting wordt nooit gegeven bij de vraagstelling.

 11. Tyssot schreef:

  Dit is een aardig onderzoek, maar wat zijn de cijfers voor huurders en eigenaar-bewoners. Ik zie bij het verdwijnen van aardgas uit mijn wijk een zeer hoge kostenpost opdoemen. Mijn cv-installatie en mijn fornuis (AGA) moeten dan vervangen/omgebouwd worden. Dan heb je het niet over enkele duizenden euro’s maar een stuk meer. Dat is voor huurders voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
  De keuze van de gemeente is het resultaat van een politieke afweging, dat kan voor individuele huishoudens heel slecht uitpakken.

 12. Z.Kriegsman schreef:

  we zijn al 7 jaar van het aardgas af, en het bevalt prima!

 13. Molinero schreef:

  De oudere Nederlanders zouden zich ervan bewust moeten zijn dat het om een leefbaar klimaat voor hun (klein-)kinderen gaat. Voor veel van hen geldt blijkbaar: na ons de zondvloed! Als we zo doorgaan dan zou dat wel eens letterlijk kunnen gebeuren.