like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Na de American Dream en Nightmare, nu de American Wakeup?

Van: op 21 januari 2021

democratie biden

De grootste verrassing bij de inauguratie van Joe Biden als 46e president van de VS is wellicht dat verrassingen uitbleven. Alles verliep uiterst rustig. De uiterst zichtbare militaire aanwezigheid deed haar werk.

Geen verrassing waren de duurzame en humanitaire decreten die Biden onmiddellijk na de plechtigheden uitvaardigde, zoals de terugkeer naar het verdrag van Parijs, intrekken van de vergunning voor de omstreden pijpleiding Keystone XL, stopzetten van de bouw van de muur aan de Mexicaanse grens en nieuw onderzoek naar omstreden pesticiden.

En ook de inaugurele rede die Biden direct na de beëdiging uitsprak bevatte weinig onverwachte elementen. De boodschap was volledig gericht op herstel van gezondheid, waarden en eenheid om de crisis veilig te overwinnen. De tegenstelling met zijn voorganger kon bijna niet groter zijn. En dat was precies waar velen naar hebben uitgekeken.

Maar Joe Biden is voor alles Amerikaan. En ook Biden ziet zich geroepen om de rol van wereldleider op zich te nemen. Daarin ben ik, tegen beter weten in, toch wel teleurgesteld.

Ik heb een aantal quotes uit de inaugurele rede van president Joe Biden geselecteerd die dit illustreren:

  • ...we'll write the next great chapter in the history of the United States of America. The American story.
  • And each of us has a duty and a responsibility as citizens as Americans and especially as leaders.
  • So here's my message to those beyond our borders. America has been tested and we've come out stronger for it. [ … ] And we'll lead not merely by the example of our power but the power of our example.
  • ...we can make America once again the leading force for good in the world.
  • America secured liberty at home and stood once again as a beacon to the world.
  • May God bless America and God protect our troops.

De teneur is vooral dat Amerika weet wat goed is voor de wereld en dat het daarin voorop zal gaan. Bij voorkeur met God’s zegen.

Wat ik gewaardeerd zou hebben, en wellicht velen met mij, zou een opmerking geweest zijn dat de VS terugkeren als functionerend lid in de wereldgemeenschap, niet per se als (de) leider daarvan. Een gemeenschap waarin samen en daadwerkelijk democratisch de lijnen worden uitgezet. Dat zou een echte breuk met het verleden zijn geweest.

Dat we een ander Amerika gaan zien, groener en mensgerichter, is buiten kijf. En dat is pure winst.

Maar dat andere gezicht van de VS, geld en macht gedreven, dominant de eigen waarden boven alle andere plaatsend, dat is er nog steeds. En ook Biden zal deze met hand, tand en desnoods met wapens handhaven. Waarom anders vraag je God om de troepen zegenen?

Peter van Vliet

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws