• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Nederland kan grotere rol spelen in duurzame voedselproductie

28 november 2019|doorredactie|inlandbouw, voeding

Nederland kan een veel grotere rol spelen in de wereldwijde productie van duurzaam voedsel. Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met de productie van zaden voor land- en tuinbouw  spelen nu al een dominante rol in de wereld als het gaat om het ontwikkelen en veredelen van zaden. Een rol die alleen maar zal toenemen nu de wereldbevolking groeit en vergrijst, de vraag naar voedsel wereldwijd toeneemt en de beschikbaarheid van landbouwgrond door de verstedelijking daalt.

“Dat betekent dat de behoefte aan ontwikkeling en productie van landbouwzaad met een hogere opbrengst en voedingswaarde fors toeneemt”, zegt Michael Regouw, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van de agrisector. Regouw: “Nederland is als geen ander land in de wereld in staat om in deze behoefte te voldoen. Nederlandse zaadtelers zijn wereldwijd de grootste exporteurs van zaad en staan bekend om hun kwaliteit en innovatie. Ons land onderscheidt zich bovendien door de hechte relatie tussen boeren, onderzoeksinstituten, bedrijven en de overheid. Alle voorwaarden zijn dan ook aanwezig zijn om een leidende rol te blijven spelen en te vergroten in de verdere ontwikkeling van een wereldwijde duurzame voedselketen.”

Relatief veel kwekersrechten

Uit het onderzoek ‘Dutch seed breeding’ van KPMG blijkt dat in de Nederlandse zaadindustrie alle stadia van de typische zaadveredelingsketen aanwezig zijn. Regouw: “De bedrijven hebben in het algemeen alle stappen die nodig zijn in eigen beheer, van het kweken van zaad tot het laten groeien. Nederlandse bedrijven hebben bijvoorbeeld meer dan 30% van alle Europese kwekersrechten (PBR’s) in handen, waardoor zij de exploitatie van bepaalde rassen uit zaden voor een bepaalde periode exclusief kunnen exploiteren. Voor groentezaden is dit zelfs 60%. In Europa neemt Nederland na Frankrijk en Italië op dit moment een derde positie in bij de productie van groentezaad. Als het gaat om het exporteren van groentezaad staat Nederland zelfs op de eerste plek. Deze vooraanstaande posities komen vooral door ons gunstige ondernemings- en onderzoeksklimaat.”

Balans in bedrijfsvoering

Toch is Nederland volgens Regouw in staat een nog veel grotere rol te spelen in de duurzame productie van gewassen. Regouw: “Hiervoor is het noodzakelijk dat Nederlandse zaadtelers de juiste balans weten te vinden in hun bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering die niet alleen bepaald wordt door de explosief groeiende vraag naar gewaszaden en de vraag naar betere en meer biologische varianten. Ook de toenemende regelgeving waaraan zij moeten voldoen, het maatschappelijke sentiment, en de noodzakelijke internationale expansie om te kunnen profiteren van gunstiger klimaatomstandigheden en nieuwe markten spelen een belangrijke rol.

De sector is bovendien van nature zeer researchintensief. Om groei te kunnen realiseren is een focus op efficiëntie noodzakelijk. En het is voor veel bedrijven een grote uitdaging om in de productportefeuille de juiste balans te vinden tussen enerzijds duurzame innovatieve producten en anderzijds commercieel aantrekkelijke producten. En de wet- en regelgeving is van grote invloed op de sector. Zowel vanuit het Europees Parlement als de Nederlandse overheid worden bedrijfskeuzes beïnvloed door prikkels en beperkingen.

Ook de maatschappelijke gevoelens zijn hierop van invloed. De prikkels bestaan uit subsidies en researchondersteuning, waardoor investeringen door bedrijven gestimuleerd worden. En als het gaat om gunstige regelgeving dan springt Nederland er in Europa uit. Aan de andere kant zorgen nieuwe regels voor bijvoorbeeld het gebruik van de CRISPR-technologie en andere nieuwe kweektechnologieën voor fors hogere kosten. Nederlandse en Europese zaadkwekers hebben hier duidelijk nadeel van en kan zelfs leiden tot een vertrek naar het buitenland.”

Research van hoog niveau

Regouw constateert dat de Nederlandse zaadindustrie met haar research belangrijke stappen heeft gezet op weg naar een meer duurzame voedselproductie. Regouw: “Zaden worden steeds duurzamer gekweekt en veredelt, waardoor niet alleen minder gewasbeschermingsmiddelen en bemesting nodig zijn. Ook wordt steeds meer zaad ontwikkeld dat kan gedijen in droge gebieden. Het is van groot belang dat Nederland hierin verdere stappen zet en samenwerking zoekt met bedrijven die hierin willen investeren. Een van de belangrijkste uitdagingen van de wereldwijde biologische landbouw is dat de uiteindelijke opbrengst vergelijkbaar moet zijn met die van de traditionele landbouw. Met een wereldbevolking die toeneemt is het essentieel dat de biologische landbouw de beschikbaarheid van voedsel niet in gevaar brengt. Het is dus van groot belang om wereldwijd de balans te vinden tussen enerzijds biologisch boeren en anderzijds het realiseren van hoge opbrengsten.”

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Biomassa in kolencentrales na kolenverbod: verwachtingen versus bevindingenDit zijn de meest duurzame smartphones van het moment
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten