like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlanders willen wel duurzamer leven maar dat lukt ze niet

Van: op 12 februari 2019

bosbad bosbadeb

Milieu Centraal start met ‘Een Dagje Groen’ een landelijke campagne die Nederlanders helpt duurzame stappen te zetten. Miljoenen mensen willen duurzame keuzes maken, zoals minder vlees eten of korter douchen, maar vinden zelf dat ze daarin onvoldoende slagen. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction. Op de website Eendagjegroen.nl kunnen consumenten experimenten aangaan en zien daar direct hoeveel zij het milieu daarmee een handje helpen. Bovendien wordt op de website opgeteld wat alle deelnemers samen voor het milieu betekenen.

Duurzaamheid is een populair thema: wie de kranten leest, kan zomaar het idee krijgen dat Nederlanders zich constant bezighouden met het milieu. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog veel te winnen valt als het gaat om duurzame gewoontes. Vier van de tien Nederlanders eten ‘s avonds bijvoorbeeld nooit vegetarisch, terwijl een aanzienlijk deel dat juist vaker wil doen. Als reden wordt hierbij vaak aangegeven dat zij onvoldoende lekkere vegetarische gerechten kennen. Een andere veel gegeven reactie is dat de rest van het huishouden toch echt vlees eist.

Ambitieus

Op andere gebieden hebben Nederlanders de smaak al te pakken. Acht van de tien scheiden bijvoorbeeld wel eens plastic afval en maar liefst 72% doucht met enige regelmaat niet langer dan vijf minuten. Verder neemt bijna iedereen nu en dan een eigen tasje mee naar de supermarkt: slechts 2% van de bevolking doet dat nooit.

Duurzaam smaakt naar meer

Uit het onderzoek blijkt dat vooral mensen die al bepaalde duurzame gedragingen vertonen, openstaan om dat vaker te doen. Nederlanders die al zo nu en dan vegetarisch eten, willen nog minder vaak vlees op hun bord. Veel mensen die al eens plastic afval scheiden, nemen het zichzelf kwalijk dat ze dat niet vaker doen. En ook plantaardige alternatieven voor melk smaken naar meer.

Een Dagje Groen

Om Nederland te helpen net dat ene stapje te zetten naar bewust gedrag, start Milieu Centraal een landelijke campagne. Op Eendagjegroen.nl staan 16 praktische acties die mensen kunnen ondernemen om duurzamer te leven. Iedereen kan een of meer acties selecteren en een doel voor zichzelf stellen, bijvoorbeeld 25 dagen (plastic) afval scheiden, 10 dagen vergeten kleren dragen of 40 dagen geen kaas eten. Dat kan in je eentje of met vrienden, collega’s en familie. Op de website telt Milieu Centraal alle besparingen bij elkaar op, zodat meteen duidelijk wordt hoeveel Nederland samen bespaart.

De eerste stap

Vera Dalm, directeur Milieu Centraal: “Er wordt heel veel gesproken over duurzaamheid en klimaatverandering. De meeste mensen weten echter niet zo goed waar ze moeten beginnen. Maar als ze dan eenmaal aan de slag gaan, hebben ze al gauw de smaak te pakken. Met deze campagne willen we Nederlanders daarom helpen om die belangrijke eerste stap te zetten. Zo wil Milieu Centraal de discrepantie tussen duurzaam willen en duurzaam doen verkleinen. Als we allemaal een steentje bijdragen, kunnen we samen een hele grote positieve invloed hebben.”

Bekijk de factsheet van het onderzoek.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws