like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nieuw bestuur en nieuwe koers voor E-decentraal

Van: op 16 januari 2014

E-decentraal, de vereniging voor decentrale duurzame energie, gaat zich in 2014 anders organiseren. Dat meldt persbureau Energeia. Er wordt een nieuw bestuur gekozen dat uitsluitend zal bestaan uit vertegenwoordigers van lokale energiecoöperaties, en ook het ledenbestand moet vanaf dan geheel bestaan uit lokale energie-initiatieven. Op die manier moet de vereniging een betere belangenbehartiger worden van deze initiatieven.

De kandidaat-bestuurders zijn Siward Zomer (De Windvogel), Brendan de Graaf (Texel Energie), Martijn Messing (Energie Dongen en Stichting Energie Transitie Nederland) en Monique Sweep (Deltawind). Daarnaast heeft volgens secretaris Ruud de Bruijne ook de Groningse coöperatie Grunneger Power aangegeven wel in het bestuur vertegenwoordigd te willen zijn.

In het nieuwe E-decentraal zal alle nadruk komen te liggen op belangenbehartiging. Kennisdeling en het faciliteren van initiatieven, voorheen ook speerpunten van de vereniging, worden overgelaten aan het platform Hier Opgewekt, waar E-decentraal intensief mee samenwerkt. Daarnaast wordt ook meer samenwerking gezocht met Ode (Organisatie voor Duurzame Energie). Mogelijk wordt voor een vertegenwoordiger van Ode een plekje in het bestuur vrijgemaakt.

Maar volgens sommige betrokkenen heeft ook de gang van zaken rond het energieakkoord meegespeeld in de beslissing om een nieuw bestuur aan te wijzen. Leden hebben zich kritisch over het bereikte akkoord uitgelaten, en de Amsterdamse cooperatie Wij Krijgen Kippen heeft naar aanleiding van het energieakkoord zijn lidmaatschap van E-decentraal opgezegd. Niet bekend is of het nieuwe bestuur haar steun aan het energieakkoord handhaaft.

Lees het hele bericht op Energeia

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws