Het laatste nieuws
- De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Magic Candy Factory print duurzame snoep in 3D
/in Nieuws/door redactieOp zoek naar iets zoets, maar dan creatief en kleurrijk? Ga dan naar de ‘Magic Candy Factory’, die 3D-geprint snoep maakt voor iedereen die van winkelen houdt. De nieuwe snoepwinkel opende op 28 augustus jl. haar deuren in Katjes Café Grün-Ohr in Berlijn, Duitsland. Eigen kleur en vorm Voor een perfecte snoepervaring kunnen klanten kiezen […]
Omzet biologische, duurzame voeding groeit sterk
/in Nieuws/door redactieIn de eerste 36 weken van 2015 is de verkoop van biologische producten in de supermarkten sterk gegroeid. De groei vindt vooral plaats in de droge kruidenierswaren en brood, banket en ontbijtgranen met resp. 31% en 30%. De daling van omzet van vlees in 2014 is weer omgebogen naar groei: de biologische vleesomzet is in […]
GMO zalm mag op tafel
/in Nieuws/door redactieGenetisch gemodificeerde zalm mag voortaan bij de Amerikanen op tafel komen. Voor het eerst staan staat een land de menselijke consumptie van transgeen vlees toe. Het Amerikaanse voedselagentschap FDA heeft het licht op groen gezet voor de menselijke consumptie van ggo-zalm. Aan de goedkeuring gingen twintig jaar van juridisch getouwtrek vooraf. Het is voor het […]
20 jaar gentech: 20 jaar deceptie
/in Nieuws/door redactieDe teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zorgt voor meer bestrijdingsmiddelengebruik, genetische vervuiling van de oogsten van gentechvrije boeren en toenemende machtsconcentratie bij een handvol grote bedrijven. Dat zijn de conclusies die Greenpeace trekt in het nieuwe rapport ’20 years of failure’ dat een analyse maakt van de eerste 20 jaar ervaring met gentechlandbouw. Greenpeace roept […]
WRR wil naar duurzaam voedselbeleid, supermarkten niet
/in Inzicht/door redactieDe Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR wil dat de overheid inzet op breed en duurzaam voedselbeleid, in plaats van alleen productiegeoriënteerd landbouwbeleid. Dat is de inzet van een 175 pagina’s tellend rapport dat onlangs verscheen. De supermarkten, verenigd in het CBL, vinden voedselbeleid overbodig. Als uitgangpunt stelt de WRR dat de opgaven waar de […]
Omzet biologische voeding stijgt de pan uit
/in Nieuws/door redactieDe Nederlandse consument kocht in 2014 voor 1,13 miljard euro aan biologische voeding in de supermarkt, de speciaalzaak en buitenshuis. Dat is een groei van zes procent ten opzichte van 2013. De aandacht voor duurzame voeding nam in 2014 verder toe. Het biologisch keurmerk is het grootste duurzame keurmerk: 35 procent van alle met […]
Onderzoek: gevaarlijke minerale olieresten in rijst, pasta en cornflakes
/in Nieuws/door redactieVeel pasta’s, rijst, cornflakes en andere voedingsmiddelen in kartonnen verpakking zijn besmet met schadelijke minerale olieresten. Dit blijkt uit een uitgebreid laboratoriumonderzoek in opdracht van consumentenorganisatie foodwatch. Van de 120 geteste producten die gekocht zijn in Nederlandse, Duitse en Franse winkels, blijken 51 producten (43%) zogenaamde aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën te bevatten (MOAH). MOAH […]
Update glyfosaat: kanker en misvormde embryo’s
/in Nieuws/door redactieHet omstreden onkruid bestrijdingsmiddel glyfosaat, onder andere bekend van het merk Roundup van Monsanto, moet volgend jaar opnieuw worden toegelaten in de Europese Unie. Toelating moet gebeuren op basis van nieuw onderzoek, dat de onschadelijkheid van het middel moet aantonen. We schreven daar in augustus al over, toen uit onafhankelijk onderzoek van de WHO (Wereld […]
Nederland kampioen gifspuiten op appels en peren
/in Nieuws/door redactieDe bodem en het oppervlaktewater in Nederland hebben fors te lijden onder de teelt van appels en peren. Niet alleen raken grond en water vervuild door pesticiden, ook bijen en andere nuttige insecten ondervinden schadelijke effecten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Greenpeace. De milieuorganisatie roept supermarkten op hun verantwoordelijkheid te nemen. In juni […]
Hoe pesto Russische bossen bedreigt
/in Nieuws/door IPSDe groeiende populariteit van pesto in de VS en andere delen van de wereld is voelbaar tot in de Russische wouden. Met de pijnboompitten verdwijnt daar een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Pesto dankt zijn populariteit mede aan de eenvoud waarmee het klaar te maken is: niet meer dan wat olijfolie, basilicum en knoflook met […]