Nieuwsoverzicht duurzame voeding

WRR wil naar duurzaam voedselbeleid, supermarkten niet

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR wil dat de overheid inzet op breed en duurzaam voedselbeleid, in plaats van alleen productiegeoriënteerd landbouwbeleid. Dat is de inzet van een 175 pagina’s tellend rapport dat onlangs verscheen. De supermarkten, verenigd in het CBL, vinden voedselbeleid overbodig. Als uitgangpunt stelt de WRR dat de opgaven waar de […]

Omzet biologische voeding stijgt de pan uit

De Nederlandse consument kocht in 2014 voor 1,13 miljard euro aan biologische voeding in de supermarkt, de speciaalzaak en buitenshuis. Dat is een groei van zes procent ten opzichte van 2013.   De aandacht voor duurzame voeding nam in 2014 verder toe. Het biologisch keurmerk is het grootste duurzame keurmerk: 35 procent van alle met […]

Onderzoek: gevaarlijke minerale olieresten in rijst, pasta en cornflakes

Veel pasta’s, rijst, cornflakes en andere voedingsmiddelen in kartonnen verpakking zijn besmet met schadelijke minerale olieresten. Dit blijkt uit een uitgebreid laboratoriumonderzoek in opdracht van consumentenorganisatie foodwatch. Van de 120 geteste producten die gekocht zijn in Nederlandse, Duitse en Franse winkels, blijken 51 producten (43%) zogenaamde aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën te bevatten (MOAH). MOAH […]

Update glyfosaat: kanker en misvormde embryo’s

Het omstreden onkruid bestrijdingsmiddel glyfosaat, onder andere bekend van het merk Roundup van Monsanto, moet volgend jaar opnieuw worden toegelaten in de Europese Unie. Toelating moet gebeuren op basis van nieuw onderzoek, dat de onschadelijkheid van het middel moet aantonen. We schreven daar in augustus al over, toen uit onafhankelijk onderzoek van de WHO (Wereld […]

Nederland kampioen gifspuiten op appels en peren

De bodem en het oppervlaktewater in Nederland hebben fors te lijden onder de teelt van appels en peren. Niet alleen raken grond en water vervuild door pesticiden, ook bijen en andere nuttige insecten ondervinden schadelijke effecten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Greenpeace. De milieuorganisatie roept supermarkten op hun verantwoordelijkheid te nemen. In juni […]

Hoe pesto Russische bossen bedreigt

De groeiende populariteit van pesto in de VS en andere delen van de wereld is voelbaar tot in de Russische wouden. Met de pijnboompitten verdwijnt daar een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Pesto dankt zijn populariteit mede aan de eenvoud waarmee het klaar te maken is: niet meer dan wat olijfolie, basilicum en knoflook met […]

Deterra klaar voor de explosieve groei online foodmarkt

Nederlandse consumenten blijven steeds meer uitgeven aan online producten en diensten. Daarbij is de food/nearfood markt, waar de dagelijkse boodschappen onder vallen, één van de opvallendste stijgers met een groei van maar liefst 34% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dit zijn cijfers die online foodmarkt Deterra al een tijd ziet aankomen. […]

De nieuwste groente komt uit zee

Het is lekker, voedzaam en goed voor het milieu. Zeewier is de nieuwste groente uit zee. Hiermee staan we aan het begin van een trend, want zilte groenten worden heel populair. Dat betoogt het zeewier(kook)boek Groente uit zee dat deze week verschijnt. Lisette Kreischer, medeoprichter van The Dutch Weed Burger, Marcel Schuttelaar en Koen van Swam van […]

Amsterdam vegahoofdstad van Nederland

Een vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die nog tot 11 oktober duurt. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth […]

Meerderheid EU-landen wil geen gmo’s

Meer dan de helft van de 28 EU-lidstaten en 4 regio’s hebben er al voor gekozen om uit het Europese stelsel voor genetisch gemanipuleerde organismen (gmo / ggo) te stappen. Ze hebben besloten om geen commerciële teelt van gmo’s op hun grondgebied toe te laten. In maart van dit jaar werd in de Europese Unie […]