Het laatste nieuws
- Hergebruikt plastic lekt chemische stoffen in water27 juni 2025 - 10:19
- Ingrid Robeyns ontvangt Stevinpremie voor onderzoek naar ongelijkheid27 juni 2025 - 09:55
- Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
- Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
- Momenten met negatieve stroomprijs nemen fors toe25 juni 2025 - 09:03
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Eerste oogst van Lupine voor nieuwe vleesvervanger
/in Nieuws/door redactieAanstaande vrijdag 16 augustus wordt de Lupine geoogst voor de nieuwe vleesvervangers van Vivera. Deze Lupine neemt Vivera rechtstreeks af van boeren uit de directe omgeving van Holten, waar Vivera gevestigd is. Deze boeren hebben een contract met Vivera voor een gegarandeerde afname. Afgelopen voorjaar werd de Lupine ingezaaid en op dit moment zijn de […]
foodwatch: Albert Heijn’s puur&eerlijk is bewerkt en misleidend
/in Nieuws/door redactiefoodwatch, dé Nederlandse voedselwaakhond, beoordeelt het merk puur&eerlijk van Albert Heijn als onzin. Het merk is verwarrend en misleidend voor consumenten en geeft geen enkele garantie over wat er in het product zit. Volgens de eigen criteria van puur&eerlijk moet er minimaal één ingredient van een product verantwoord te zijn. De rest kan net zo […]
Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen
/in Nieuws/door redactieMeerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden. Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een […]
Happen aan een stamcelburger uit Maastricht
/in Nieuws/door redactieMaastricht staat bekend als culinaire hub. Die reputatie heeft nu ook een high-tech randje gekregen. Want de universiteit aldaar heeft als eerste een hamburger uit stamcellen geproduceerd, die op 5 augustus in Londen zal worden geserveerd.
Voetafdruk voedselconsumptie kan een kwart minder
/in Inzicht/door redactieDe consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting wordt tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar verspild). Met het tegengaan van voedselverspilling kunnen consumenten dus al een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie helpt ook: als […]
Varkens ziek en agressief van GGO voer
/in Inzicht/door redactieVarkens ondervinden negatieve gevolgen van veevoer met ingrediënten afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit, Adelaide, Australië. Dat meldt Gentech.nl Zeugen gevoerd met ggo-voer, hadden gemiddeld een 25% zwaardere baarmoeder dan zeugen die voer zonder ggo-ingrediënten hadden gegeten. Een mogelijk teken van een ziekte dat om nader onderzoek vraagt. Het […]
Urgenda zoekt de ‘Beste Aardbei van Nederland’
/in Nieuws/door redactieNieuwVers kiest op 16 juli de ‘Beste Aardbei van Nederland’. Initiatiefnemers Urgenda en Foodlog zoeken daarvoor de koplopers onder de Nederlandse aardbeientelers. Telers die via verduurzamende innovaties op bedrijfsniveau of in de keten hun lekkere aardbeien bij de consument weten te krijgen, en het verdienen om extra in de spotlights te worden gezet. Kandidaten kunnen […]
Dijksma wil lichtgevende eieren
/in Inzicht/door redactieStaatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. Kippen genetisch […]
NASA gaat pizza printen
/in Inzicht/door redactieWe hoorden er al eerder over: 3d geprint voedsel. Nu gaat ook NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, onderzoek naar 3D voedsel-printers ondersteunen. Anjan Contractor, een werktuigbouwkundig ingenieur van Systems and Materials Research Corporation (SMRC), kreeg $ 125.000 om een “universal food synthesizer prototype” te maken.
Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn
/in Inzicht/door koenBelgië is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, ’t Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse […]