Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Voetafdruk voedselconsumptie kan een kwart minder

De consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting wordt tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar verspild). Met het tegengaan van voedselverspilling kunnen consumenten dus al een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie helpt ook: als […]

Varkens ziek en agressief van GGO voer

Varkens ondervinden negatieve gevolgen van veevoer met ingrediënten afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit, Adelaide, Australië. Dat meldt Gentech.nl Zeugen gevoerd met ggo-voer, hadden gemiddeld een 25% zwaardere baarmoeder dan zeugen die voer zonder ggo-ingrediënten hadden gegeten. Een mogelijk teken van een ziekte dat om nader onderzoek vraagt. Het […]

Urgenda zoekt de ‘Beste Aardbei van Nederland’

NieuwVers kiest op 16 juli de ‘Beste Aardbei van Nederland’. Initiatiefnemers Urgenda en Foodlog zoeken daarvoor de koplopers onder de Nederlandse aardbeientelers. Telers die via verduurzamende innovaties op bedrijfsniveau of in de keten hun lekkere aardbeien bij de consument weten te krijgen, en het verdienen om extra in de spotlights te worden gezet. Kandidaten kunnen […]

Dijksma wil lichtgevende eieren

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. Kippen genetisch […]

NASA gaat pizza printen

We hoorden er al eerder over: 3d geprint voedsel. Nu gaat ook NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, onderzoek naar 3D voedsel-printers ondersteunen. Anjan Contractor, een werktuigbouwkundig ingenieur van Systems and Materials Research Corporation (SMRC), kreeg $ 125.000 om een “universal food synthesizer prototype” te maken.

Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn

België is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, ’t Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse […]

Voeding wereldbevolking niet haalbaar bij conventionele landbouw

Prof.dr.ir. Pablo Tittonell stelt bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Farming systems ecology op 16 mei aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, dat de wereldbevolking voeden een hachelijke zaak is als we vasthouden aan de conventionele wijze van landbouw en veeteelt. Deze vorm van landbouw heeft een schadelijke invloed op de gezondheid […]

Fruit gaat er beter in in stukjes

Waarom laten kinderen en jongeren fruit makkelijk links liggen en is snoep zoveel aantrekkelijker? Omdat fruit moeilijker te eten is, achterhaalden Amerikaanse onderzoekers. Het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell-universiteit (Ithaca, New York) deed tests in acht lagere scholen. Die kregen allemaal een handige fruitsnijder, waarmee je een appel in enkele seconden in zes delen […]

Daar komen de voedseljutters

Eindelijk is het lente. En niet alleen de kou, ook de droogte lijkt achter de rug. Het wordt weer groeizaam weer. Agrariërs zaten tot voor kort met de Enkhuizer almanak op tafel en de handen in het haar de weersomstandigheden te verwensen. De laatste keer dat ze zó laat konden gaan zaaien en poten zal […]