Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Ultrabewerkt voedsel blijkt net zo verslavend als tabak
/in Nieuws/door IPSToegevoegde vetten en geraffineerde koolhydraten maken voedingsmiddelen even verslavend als tabak voor rokers. Deskundigen roepen op tot meer beperkingen voor zo’n ultrabewerkt voedsel vanwege de potentieel verslavende werking en de link tussen dit type etenswaren en obesitas.
Hoe duurzaam eten voordeliger kan zijn
/in Inzicht/door redactieMet de seizoenen eten is naast goed voor het klimaat ook goed voor je portemonnee. Maar ook zonder met de seizoenen te eten, kan duurzaam eten voordeliger zijn.
Wat doet vegan voer voor hond of kat voor het milieu?
/in Nieuws/door IPSHonden en katten verorberen bijna een tiende van alle dieren die gedood worden voor de voedselproductie. Als ze zouden overschakelen op een vegan dieet, heeft dat enorme voordelen voor klimaat en milieu.
Hoe seizoensgroente goed voor het klimaat en je portemonnee is
/in Inzicht/door redactieEr wordt vaak gedacht dat duurzaam eten duur is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door met de seizoenen mee te koken, koop je groente op het moment dat de prijs ervan lager is.
Aandeel duurzaam voedsel gedaald
/in Nieuws/door redactieHet aandeel duurzaam voedsel in de voedselbestedingen is licht gedaald naar 18%. In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag.
Nederlanders mogen als eerste Europeanen kweekvlees proeven
/in Nieuws/door redactieNederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten.
Overheid vermindert vlees- en zuivelconsumptie te weinig
/in Nieuws/door redactieDe overheid doet veel te weinig om de consumptie van vlees en zuivel terug te dringen. Onderzoek toont aan dat het voedselbeleid van marktpartijen en overheid voornamelijk is gericht op de toename van plantaardige consumptie.
Blauwe voedselsystemen onder grote druk
/in Nieuws/door redactieMeer dan 90% van de wereldwijde productie van die zo genoemde blauwe voedingsmiddelen loopt aanzienlijke risico’s door aantasting van milieu en klimaat.
Vijf tips voor een duurzame zomervakantie zonder voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieToo Good To Go, de app tegen voedselverspilling, deelt de beste tips om voedselverspilling te laten dalen wanneer de temperaturen stijgen.
De CO2 footprint van een BBQ en hoe je die kan verkleinen
/in Inzicht/door Mareike BrühlDuurzaam barbecueën. Laten we de cijfers er bij pakken: zou je gas of houtskool moeten gebruiken? En hoe maakt die keuze uit ten opzichte van wat je op de barbecue doet?