Het laatste nieuws
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
- Uitvoering milieumaatregelen defensieplannen onzeker28 oktober 2025 - 10:04
- Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat27 oktober 2025 - 07:00
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 202529 september 2025 - 08:00
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00


Je kunt nu stemmen op het Gouden Windei
/in Nieuws/door redactieVoedselwaakhond Foodwatch maakt de genomineerden voor het Gouden Windei 2023 bekend: de prijs voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar.
Wat biologische thee doet om je goed te voelen
/in Inzicht/door redactieKille en donkere dagen vragen vaak om een warme opkikker. Een mooie biologische thee doet dan net wat extra om je goed te voelen. Niet alleen de pure smaak zorgt daarvoor. De hele beleving, de aandacht, en ook het effect op gezondheid en milieu doen daaraan mee.
Ultrabewerkt voedsel blijkt net zo verslavend als tabak
/in Nieuws/door IPSToegevoegde vetten en geraffineerde koolhydraten maken voedingsmiddelen even verslavend als tabak voor rokers. Deskundigen roepen op tot meer beperkingen voor zo’n ultrabewerkt voedsel vanwege de potentieel verslavende werking en de link tussen dit type etenswaren en obesitas.
Hoe duurzaam eten voordeliger kan zijn
/in Inzicht/door redactieMet de seizoenen eten is naast goed voor het klimaat ook goed voor je portemonnee. Maar ook zonder met de seizoenen te eten, kan duurzaam eten voordeliger zijn.
Wat doet vegan voer voor hond of kat voor het milieu?
/in Nieuws/door IPSHonden en katten verorberen bijna een tiende van alle dieren die gedood worden voor de voedselproductie. Als ze zouden overschakelen op een vegan dieet, heeft dat enorme voordelen voor klimaat en milieu.
Hoe seizoensgroente goed voor het klimaat en je portemonnee is
/in Inzicht/door redactieEr wordt vaak gedacht dat duurzaam eten duur is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door met de seizoenen mee te koken, koop je groente op het moment dat de prijs ervan lager is.
Aandeel duurzaam voedsel gedaald
/in Nieuws/door redactieHet aandeel duurzaam voedsel in de voedselbestedingen is licht gedaald naar 18%. In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag.
Nederlanders mogen als eerste Europeanen kweekvlees proeven
/in Nieuws/door redactieNederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten.
Overheid vermindert vlees- en zuivelconsumptie te weinig
/in Nieuws/door redactieDe overheid doet veel te weinig om de consumptie van vlees en zuivel terug te dringen. Onderzoek toont aan dat het voedselbeleid van marktpartijen en overheid voornamelijk is gericht op de toename van plantaardige consumptie.
Blauwe voedselsystemen onder grote druk
/in Nieuws/door redactieMeer dan 90% van de wereldwijde productie van die zo genoemde blauwe voedingsmiddelen loopt aanzienlijke risico’s door aantasting van milieu en klimaat.