Het laatste nieuws
- Help de egel, maak je tuin egelvriendelijk14 juli 2025 - 10:08
- Europees Octrooibureau kent patent toe op watermeloen, tegen de wet in12 juli 2025 - 09:23
- Minder fossiel en meer natuur: help de boer naar boerenlandbouw11 juli 2025 - 09:18
- Wat opwarming met ons en met de planeet doet: Frontiers rapport10 juli 2025 - 09:21
- Eredoctoraat Open Universiteit voor klimaatexpert Tim van Hattum8 juli 2025 - 10:26
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
UPF, Ultrabewerkt voedsel gelinkt aan 32 risico’s voor gezondheid
/in Nieuws/door redactieUltrabewerkt voedsel, UPF is direct gekoppeld aan 32 schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2, nadelige geestelijke gezondheid en vroegtijdige dood. Dat concludeert het grootste overzicht van onderzoeken tot nu toe.
PFAS op groenten en fruit, vooral in Nederland
/in Nieuws/door redactieWe kennen het gebruik van PFAS in braadpannen, textiel of voedsel-verpakkingen. Maar PFAS-pesticiden worden ook – opzettelijk – op voedselgewassen gespoten. Daarmee is voedsel een systematische blootstelling aan PFAS. Nederland en Belgie zijn de koplopers in deze bewuste voedselvergiftiging.
De bittere strijd tussen suiker en zoet
/in Inzicht/door Huib StamTe veel suiker ondermijnt de gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen moesten dat voorkomen. Maar de nepsuikers brachten nog meer chemie mee, want ze smaakten nergens naar. En met al die chemie kwamen nieuwe risico’s en nieuwe onderzoeken die de gevaren al dan niet konden verklaren of wilden erkennen. Een Odyssee langs de kusten van de nepsuikers, hun beloftes en de realiteit.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Duurzame voedselsystemen besparen tot $10 biljoen per jaar
/in Nieuws/door redactieDuurzaam maken van voedselsystemen over de hele wereld zou sociaaleconomische voordelen opleveren tot 5 a 10 biljoen USD per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport.
Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis
/in Nieuws/door IPSDe Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een voorstel om een groot aantal planten die met behulp van nieuwe genetische technieken worden gekweekt te dereguleren.
Trends in voeding in 2024: minder van alles, maar duurzamer en rechtvaardiger
/in Nieuws/door Huib StamVoorspellen van trends in voeding blijft lastig, ook voor 2024. Maar we gaan minder, maar wel beter, duurzamer en lekkerder eten zo lijkt het. En minder verspillen.
Blue Band Roombeter wint Gouden Windei 2023
/in Nieuws/door redactieBlue Band Roombeter van producent Upfield is door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidende voedselproduct van 2023. Blue Band wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch.
Hoe welkom zijn nieuwe medicijnen als semaglutide voor welvaartsziekte obesitas?
/in Nieuws/door Huib StamDe komst van medicijnen als semaglutide stelt ons medisch-ethische kompas op de proef. Is het wel goed om de welvaartsziekte obesitas met medicijnen te lijf te gaan?
FAO: 10 biljoen dollar schade door verborgen kosten in de agrarische sector
/in Nieuws/door Huib StamFAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft met de marktgegevens van 154 landen berekend wat de verborgen kosten van ons voedsel zijn. Die bedragen maar liefst 10 biljoen dollar per jaar.