Het laatste nieuws
- Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop19 juni 2025 - 10:41
- Oproep: beperk patent op zaden19 juni 2025 - 10:25
- Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
- Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
- Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
Nu in Inzicht
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
- Een goede toekomst maken we samen25 mei 2025 - 07:00
De bittere strijd tussen suiker en zoet
/in Inzicht/door Huib StamTe veel suiker ondermijnt de gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen moesten dat voorkomen. Maar de nepsuikers brachten nog meer chemie mee, want ze smaakten nergens naar. En met al die chemie kwamen nieuwe risico’s en nieuwe onderzoeken die de gevaren al dan niet konden verklaren of wilden erkennen. Een Odyssee langs de kusten van de nepsuikers, hun beloftes en de realiteit.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Duurzame voedselsystemen besparen tot $10 biljoen per jaar
/in Nieuws/door redactieDuurzaam maken van voedselsystemen over de hele wereld zou sociaaleconomische voordelen opleveren tot 5 a 10 biljoen USD per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport.
Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis
/in Nieuws/door IPSDe Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een voorstel om een groot aantal planten die met behulp van nieuwe genetische technieken worden gekweekt te dereguleren.
Trends in voeding in 2024: minder van alles, maar duurzamer en rechtvaardiger
/in Nieuws/door Huib StamVoorspellen van trends in voeding blijft lastig, ook voor 2024. Maar we gaan minder, maar wel beter, duurzamer en lekkerder eten zo lijkt het. En minder verspillen.
Blue Band Roombeter wint Gouden Windei 2023
/in Nieuws/door redactieBlue Band Roombeter van producent Upfield is door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidende voedselproduct van 2023. Blue Band wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch.
Hoe welkom zijn nieuwe medicijnen als semaglutide voor welvaartsziekte obesitas?
/in Nieuws/door Huib StamDe komst van medicijnen als semaglutide stelt ons medisch-ethische kompas op de proef. Is het wel goed om de welvaartsziekte obesitas met medicijnen te lijf te gaan?
FAO: 10 biljoen dollar schade door verborgen kosten in de agrarische sector
/in Nieuws/door Huib StamFAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft met de marktgegevens van 154 landen berekend wat de verborgen kosten van ons voedsel zijn. Die bedragen maar liefst 10 biljoen dollar per jaar.
Wat heeft meer impact: geen kerstboom of een vega-kerstdiner?
/in Inzicht/door Mareike BrühlWe maken (voedsel)keuzes en hun klimaatimpact inzichtelijk. Juist zodat je daardoor zelf afwegingen kan maken, en dus ook van sommige dingen extra kan genieten zonder je er onnodig slecht over te voelen. Dus geen zorgen, er zijn nog genoeg manieren om duurzaam van kerst te genieten.
Voeding uit de fabriek moet gezonder, dat kan ook
/in Nieuws/door Huib StamUltra processed food, of UPF, waar de schappen vol van liggen, zou ongezond zijn. Is dat zo, en komt dat door bewerken, of door wat erin zit? Huib Stam zocht het uit.