• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Kort door de Bocht
  • Klimaat
  • Economie
  • Boeken
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Ultrabewerkt voedsel blijkt net zo verslavend als tabak

24 oktober 2023|doorIPS|ingezondheid, voeding

hamburger verslavende ultra processed voeding

Toegevoegde vetten en geraffineerde koolhydraten maken voedingsmiddelen even verslavend als tabak voor rokers. Deskundigen roepen op tot meer beperkingen voor zo'n ultrabewerkt voedsel vanwege de potentieel verslavende werking en de link tussen dit type etenswaren en obesitas.

De studie in het vakblad BMJ noemt ultrabewerkt voedsel mogelijk even verslavend als roken. Dat komt volgens de onderzoekers omdat voedingswaren met geraffineerde koolhydraten en toegevoegde vetten, zoals bijvoorbeeld chips, donuts of kant-en-klare pizza, erg belonend en aantrekkelijk worden ervaren door ons brein, op een manier die vergelijkbaar is met hoe verslavende middelen zoals nicotine ervaren worden.

De combinatie van geraffineerde koolhydraten én vetten lijkt zelfs nog een versterkend effect te hebben op de beloningssystemen in de hersenen, merken de auteurs van het onderzoek op.

Als mensen dwangmatig eetgedrag vertonen voor dit type voeding, kan de consumptie soms voldoen aan de criteria voor de diagnose van een stoornis in het gebruik van middelen, aldus de experts.

meewind

Dwangmatig eten

Voor hun analyse keken de auteurs van de studie naar 281 eerdere onderzoeken uit 36 landen. Die gegevens werden afgewogen op de 'Yale Food Addiction Scale', een gestandaardiseerde vragenlijst die in 2009 is ontworpen om signalen van dwangmatig eten goed te kunnen inschatten. Wat bleek? 14 procent van de volwassenen en 12 procent van de kinderen scoren hoog op verslavingsverschijnselen voor ultrabewerkt voedsel.

De Yale Food Addiction Scale beoordeelt eetgedrag aan de hand van elf symptomatische criteria voor een stoornis in middelengebruik, waaronder verminderde controle, hunkering of het blijvend gebruik van sommige middelen ondanks negatieve ervaringen.

Voedselverslaving volgens de Yale-vragenlijst wordt ook geassocieerd met andere veelvoorkomende mechanismen die mensen kwetsbaar maken voor verslaving: disfunctie in het beloningssysteem van de hersenen, impulsiviteit, verminderde emotieregulatie, verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid en een lagere levenskwaliteit.

Genotservaring

De onderzoekers stellen dat niet alle soorten voedsel een verslavend effect hebben, maar dit met name geldt voor ultrabewerkt voedsel dat veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde vetten bevat. Deze leiden tot “vergelijkbare niveaus van dopamine in de hersenen als bij verslavende stoffen zoals nicotine en alcohol”, zeggen de onderzoekers.

Dopamine is een neurotransmitter die in de hersenen wordt geproduceerd en betrokken is bij het ervaren van genot. Daarom wordt dopamine ook wel het geluks- of het genotshormoon genoemd.

Dopamine wordt onder meer aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen beloning verdienen, zoals sporten, eten, seks of verliefdheid. Dat fijne gevoel leidt er echter wel toe dat je het dopamine-opwekkende gedrag zal willen herhalen.

Betere alternatieven

Het is niet nodig om alle koolhydraten of vetten volledig uit je dieet te schrappen. Belangrijk is wel om te weten dat ultrabewerkte voedingsmiddelen gedefinieerd worden als industrieel geproduceerde voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die doorgaans niet beschikbaar zijn in de thuiskeuken.

Zelfgemaakte pizza of gebak met ingrediënten zoals bijvoorbeeld ongeraffineerde suiker of plantaardige vetstoffen, zijn dan bijvoorbeeld een beter alternatief.

Arts Sue Inonog zegt aan Medical News Today dat ze het onderzoek een “verhelderende oproep tot actie” vindt “gezien de alarmerende en groeiende percentages van obesitas over de hele wereld”.

Ook acht ze het onderzoek bijzonder relevant vanwege de verschillen in obesitas onder bepaalde etnische en/of achtergestelde groepen die minder toegang hebben tot gezond voedsel.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je informatie en inzichten over duurzaamheid die je niet overal al leest. We werken onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

In deze belangrijke tijd bepalen we de richting van de toekomst. Krijgen we klimaatverandering onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Kort door de bocht

  • duurzaam nieuws Het echte gezicht van Dilan Yeşilgöz (niet fraai)15 november 2023 - 09:39
  • duurzaam nieuws Wegwerp wetgeving27 oktober 2023 - 14:16
  • duurzaam nieuws Verliest de democratie van Omtzigt en Yeşilgöz?23 oktober 2023 - 10:12
  • duurzaam nieuws De sluimerende oorlog tegen het klimaat13 oktober 2023 - 11:10

Nieuws

  • cop28 Dagboek: de laatste dagen van COP2810 december 2023 - 10:54
  • nederland is vol Regionale brede welvaart verder toegenomen8 december 2023 - 12:39
  • tipping points kantelpunten klimaat Steeds meer kantelpunten versnellen de klimaatverandering: Tipping Point Report7 december 2023 - 08:00
  • toekomst van ons voedselFAO: 10 biljoen dollar schade door verborgen kosten in de agrarische sector 6 december 2023 - 11:32
  • sellafield Sellafield lekt als een mandje, nucleair risico voor Nederland5 december 2023 - 18:37

Inzicht

  • fork ranger kerst Wat heeft meer impact: geen kerstboom of een vega-kerstdiner?5 december 2023 - 09:18
  • links rechts politiekPeilingen: VVD verliest groots, Wilders groeit door na verkiezingen4 december 2023 - 05:00
  • uitgang Hoe nu verder naar een duurzame samenleving?26 november 2023 - 16:21

Opinie

  • xr extinction rebellion Greta Thunberg en XR halen de klimaatbeweging onderuit16 november 2023 - 14:41
  • klimaatschade loss and damage Bestaanszekerheid als politiek wisselgeld19 september 2023 - 08:00
  • stikstofnormHaagse schijt, hoe komen we er vanaf?12 september 2023 - 19:28

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Hoe duurzaam eten voordeliger kan zijn low budget recipes kippen Zo maken kippenveren waterstof duurzamer
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen