Het laatste nieuws
- Bosbranden geven klimaatverandering een extra boost17 januari 2025 - 09:30
- De toekomst van mobiliteit in 4 scenario’s16 januari 2025 - 12:44
- Klimaatschade doet economische groei teniet, nu al16 januari 2025 - 11:37
- Kneuzen uit Britse politiek in nieuwe lobby voor klimaatontkenning15 januari 2025 - 11:06
- Meer drinkwater produceren is niet duurzaam, tijd voor waterbesparing en -recycling14 januari 2025 - 09:54
Nu in Inzicht
- Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen13 januari 2025 - 13:23
- Hoe de winst van klimaatverandering destructieve politiek helpt11 januari 2025 - 19:23
- Klimaatprotest wordt wereldwijd steeds meer onderdrukt10 januari 2025 - 10:19
- Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
- In 2025 wordt afbraak tot beleid verheven14 december 2024 - 18:10
Groene bollen helpen vroege insecten, zo werkt dat
/in Nieuws/door redactieWist je dat in de gangbare bollenteelt minimaal 4x meer pesticiden worden als in de akkerbouw? Stel je voor wat voor impact dit heeft op onze waterkwaliteit en biodiversiteit. Wanneer je nu kiest voor biologische bollen zorg je niet alleen voor schoner water, maar help je ook de insecten in het voorjaar.
Hoe statistieken helpen om de natuur te beschermen
/in Inzicht/door redactieDe internationale gemeenschap vindt het belangrijk de natuur te beschermen en om dat goed te kunnen doen zijn objectieve data nodig.
Luchtvervuiling nu hoofdverdachte voor verdwijnende bijen
/in Nieuws/door IPSDe teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.
Insecten plakken als duurzaam bestrijdingsmiddel
/in Nieuws/door redactieNederlandse universiteiten hebben een biologisch alternatief ontwikkeld voor giftige pesticiden. Een natuurlijke, kleverige substantie wordt op de bladeren gespoten om insecten te vangen.
Ecologische ramp een feit, ook risico op pandemie door vogelgriepvirus
/in Inzicht/door Huib StamDe vraag is niet óf, maar wanneer zich een humane pandemie door het vogelgriepvirus zal voordoen – met de gevolgen van een coronacrisis. Wetenschappers zijn nu nog redelijk optimistisch, het zal zo’n vaart niet lopen. Of toch?
Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder
/in Nieuws/door redactieOver de hele wereld zien we een verlies aan biodiversiteit. Dier- en plantensoorten en hun leefgebieden verdwijnen. Hiermee verliezen we ook de ‘diensten’ die zij leveren.
Greenpeace start kort geding om meest kwetsbare natuur te redden
/in Nieuws/door redactieGreenpeace Nederland start een tweede juridische procedure tegen de Staat om de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 te redden. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan eerder werd gedacht, waardoor de opgave om de stikstofneerslag naar beneden te brengen nog groter is geworden.
Gaat technologie met AI de natuur redden?
/in Inzicht/door redactieNature tech wordt het genoemd, technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het verzamelen van satellietgegevens. Ze kan een cruciale rol spelen bij het behoud en de bescherming van de natuur, denken investeerders.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Helft visvangst blijkt bestemd voor veevoer
/in Nieuws/door redactieEen baanbrekend nieuw onderzoek onthult voor het eerst hoe enorme het aantal vissen is dat elk jaar wordt gevangen en wordt gebruikt voor veevoer.
Rode vuurmier zet poot aan land in Europa
/in Nieuws/door IPSIn Zuid-Italië zijn kolonies van de rode vuurmier ontdekt, een bijzonder schadelijke invasieve soort met een erg pijnlijke beet. Het is de eerste keer dat de mier in Europa poot aan de grond zet.
Zo belangrijk zijn natuurstatistieken
/in Inzicht/door redactieDe natuurcijfers van het CBS spelen een belangrijke rol in allerlei maatschappelijk discussies, zoals die over stikstof en biodiversiteit. Ook zijn ze onmisbaar voor de verplichte rapportages aan de Europese Unie.
Nieuw leven ontdekt onder vulkaan
/in Nieuws/door redactieEr is een nieuw ecosysteem ontdekt in vulkanische grotten onder hydrothermale bronnen bij een goed bestudeerde onderzeese vulkaan op 2.500 m diepte.
Er zijn te weinig bomen voor nieuwe aanplant in de VS
/in Nieuws/door redactieDe Verenigde Staten willen miljarden bomen aanplanten in de strijd tegen de klimaatverandering. De wil is er, het geld ook, maar er zijn nauwelijks boompjes voorhanden.
Er komt een Natuurherstelwet, maar hoe dwingend is die?
/in Nieuws/door redactieHet Europees Parlement stemde voor een Natuurherstelwet. De reacties daarop zijn verdeeld, van voorzichtig positief tot kritisch.