Het laatste nieuws
- Den Haag verbiedt fossiele reclame, als eerste stad ter wereld13 september 2024 - 09:21
- Basis levensstandaard voor iedereen niet duurzaam vol te houden12 september 2024 - 11:31
- Elektrische rijder wil vooral slim laden12 september 2024 - 10:27
- Zaaien voor de biodiversiteit tijdens de Inheemse Zaaiweek11 september 2024 - 08:58
- Wereldwijde methaan uitstoot gaat door het dak, ondanks beloftes10 september 2024 - 14:53
Nu in Inzicht
- Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?24 augustus 2024 - 14:31
- Krijgt de pulsvisserij weer een kans met vissenwelzijn op de agenda?20 augustus 2024 - 08:00
- Met de hooggeleerde koppen in het zand19 augustus 2024 - 10:14
- Na uitbuiting bij Shein, giftige producten, lobby en geblokkeerde uitgifte van aandelen16 augustus 2024 - 12:05
- Is er een duurzame toekomst voor Tata Steel?13 augustus 2024 - 17:27
Greenpeace start kort geding om meest kwetsbare natuur te redden
/in Nieuws/door redactieGreenpeace Nederland start een tweede juridische procedure tegen de Staat om de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 te redden. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan eerder werd gedacht, waardoor de opgave om de stikstofneerslag naar beneden te brengen nog groter is geworden.
Gaat technologie met AI de natuur redden?
/in Inzicht/door redactieNature tech wordt het genoemd, technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het verzamelen van satellietgegevens. Ze kan een cruciale rol spelen bij het behoud en de bescherming van de natuur, denken investeerders.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Helft visvangst blijkt bestemd voor veevoer
/in Nieuws/door redactieEen baanbrekend nieuw onderzoek onthult voor het eerst hoe enorme het aantal vissen is dat elk jaar wordt gevangen en wordt gebruikt voor veevoer.
Rode vuurmier zet poot aan land in Europa
/in Nieuws/door IPSIn Zuid-Italië zijn kolonies van de rode vuurmier ontdekt, een bijzonder schadelijke invasieve soort met een erg pijnlijke beet. Het is de eerste keer dat de mier in Europa poot aan de grond zet.
Zo belangrijk zijn natuurstatistieken
/in Inzicht/door redactieDe natuurcijfers van het CBS spelen een belangrijke rol in allerlei maatschappelijk discussies, zoals die over stikstof en biodiversiteit. Ook zijn ze onmisbaar voor de verplichte rapportages aan de Europese Unie.
Nieuw leven ontdekt onder vulkaan
/in Nieuws/door redactieEr is een nieuw ecosysteem ontdekt in vulkanische grotten onder hydrothermale bronnen bij een goed bestudeerde onderzeese vulkaan op 2.500 m diepte.
Er zijn te weinig bomen voor nieuwe aanplant in de VS
/in Nieuws/door redactieDe Verenigde Staten willen miljarden bomen aanplanten in de strijd tegen de klimaatverandering. De wil is er, het geld ook, maar er zijn nauwelijks boompjes voorhanden.
Er komt een Natuurherstelwet, maar hoe dwingend is die?
/in Nieuws/door redactieHet Europees Parlement stemde voor een Natuurherstelwet. De reacties daarop zijn verdeeld, van voorzichtig positief tot kritisch.
EU laat industrie het milieu verder vernietigen met toelating glyfosaat
/in Nieuws/door redactieDe Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een schokkend positief advies gegeven om door te gaan met het gebruik van Europa’s meest gebruikte herbicide glyfosaat. Nederland moet daar tegen stemmen, zeggen veel NGO’s.
EU neemt natuurherstelwet aan, Nederland blijft tegen
/in Nieuws/door redactieDe EU-landen hebben hun positie ingenomen op de Natuurherstelwet. Dat werd een afgezwakte versie van het wetsvoorstel dat vorig jaar door de Europese Commissie werd gepresenteerd.
Klimaatvluchtelingen onder water: vissen massaal op de vlucht
/in Nieuws/door IPSDoor de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden en worden vissen klimaatvluchtelingen. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.
Tuinieren zonder schop brengt meer natuur in je tuin
/in Inzicht/door redactieNa bijna 30 jaar tuinieren realiseerde Alys Fowler zich dat veel van wat ze vroeger leerde anders, makkelijker en vooral natuurlijker kan. Tuinieren zonder schop brengt de natuur terug in je tuin.
Vingerafdruk in hout beschermt tegen illegale houtkap
/in Nieuws/door IPSUit de chemische samenstelling van tropisch hout, zeg maar de vingerafdruk van hout, kan de herkomst van een boom tot op 50 kilometer precies achterhaald worden. Dit kan leiden tot een nieuwe manier om illegale handel van hardhout tegen te gaan.
Kabeljauwen zijn dol op kunstrif bij Zeeuws windmolenpark
/in Nieuws/door redactieOm de onderwaternatuur een boost te geven zijn er bij het windmolenpark voor de kust van Zeeland kunstriffen aangelegd. Onderzoek toont nu aan dat met name kabeljauwen dol zijn op die riffen en ze graag gebruiken als hun basis.