Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.
Privacy verklaring | Sluiten
Klimaatvluchtelingen onder water: vissen massaal op de vlucht
/in Nieuws/door IPSDoor de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden en worden vissen klimaatvluchtelingen. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.
Tuinieren zonder schop brengt meer natuur in je tuin
/in Inzicht/door redactieNa bijna 30 jaar tuinieren realiseerde Alys Fowler zich dat veel van wat ze vroeger leerde anders, makkelijker en vooral natuurlijker kan. Tuinieren zonder schop brengt de natuur terug in je tuin.
Vingerafdruk in hout beschermt tegen illegale houtkap
/in Nieuws/door IPSUit de chemische samenstelling van tropisch hout, zeg maar de vingerafdruk van hout, kan de herkomst van een boom tot op 50 kilometer precies achterhaald worden. Dit kan leiden tot een nieuwe manier om illegale handel van hardhout tegen te gaan.
Kabeljauwen zijn dol op kunstrif bij Zeeuws windmolenpark
/in Nieuws/door redactieOm de onderwaternatuur een boost te geven zijn er bij het windmolenpark voor de kust van Zeeland kunstriffen aangelegd. Onderzoek toont nu aan dat met name kabeljauwen dol zijn op die riffen en ze graag gebruiken als hun basis.
Ook in de bossen gaan de insecten achteruit
/in Nieuws/door IPSOok in bosrijke gebieden zijn insectenpopulaties in vrije val, blijkt uit Duits onderzoek. Meer dan de helft van de bestudeerde soorten gaat achteruit, en het is onduidelijk hoe dat komt.
Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer
/in Nieuws/door IPSPesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.
Zeevogels ziek van plastic: plasticose
/in Nieuws/door IPSBij zeevogels voor de kust van Australië is een nieuwe ziekte vastgesteld die veroorzaakt is door plasticvervuiling: plasticose. De inname van de deeltjes veroorzaakt een voortdurende ontsteking van hun ingewanden.
Eindelijk verdrag voor bescherming van de oceanen
/in Nieuws/door redactieNa bijna 20 jaar praten bereiken de lidstaten van de Verenigde Naties overeenstemming over een juridisch kader voor de bescherming van de oceanen buiten de nationale grenzen.
Kennis van de natuur loopt ver achter bij de werkelijkheid
/in Nieuws/door IPSVan het Amazonewoud dat nog overeind staat, is veel meer aangetast dan wetenschappers eerder dachten. En grote delen van de Afrikaanse biodiversiteit zijn nog niet eens in kaart gebracht. Dat zijn de resultaten van twee opvallende recente onderzoeken.
Biodiversiteitstop cop15 bereikt akkoord zonder garanties
/in Nieuws/door redactieBijna 200 landen hebben op de biodiversiteitstop cop15 een overeenkomst ondertekend om de mensheid tegen het midden van de eeuw in harmonie met de natuur te laten leven.
De mens als wapen van massa-uitsterving, over biodiversiteit in Montreal
/in Nieuws/door redactieDe agenda van de biodiversiteitstop COP15 in Montreal loopt over. Van natuurherstel tot het delen van nieuwe informatie over ziekten: twee weken lang wordt er in Montreal over onderhandeld om tot een overeenkomst te komen
Europa weert producten uit ontbossing
/in Nieuws/door IPSDe EU verbiedt producten zoals palmolie, cacao en koffie als die gelinkt zijn aan ontbossing. En dat is een wereldprimeur.
Wordt VN biodiversiteitstop ook een fiasco?
/in Nieuws/door redactieOp de biodiversiteitstop in het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord rond natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.
De plastic bospaden van Natuurmonumenten
/in Nieuws/door redactieIn de wandelpaden door bossen van Natuurmonumenten zit plastic. Dat kan de bedoeling niet zijn en dat was het natuurlijk ook niet. Maar het zit er wel in.
Zweefvliegen in duikvlucht: 1 op 3 soorten bedreigd
/in Nieuws/door IPSIn Europa hebben niet alleen bijen en vlinders, maar ook zweefvliegen het steeds moeilijker. Maar liefst 37 procent van alle soorten wordt met uitsterven bedreigd.