like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

People’s Climate March was grootste klimaatmobilisatie ooit

Van: op 23 september 2014

peoples climate marchMeer dan 675.000 mensen gingen afgelopen zondag wereldwijd de straat op, na grondige voorbereiding die werden gecoordineerd door AVAAZ.  Samen hebben ze geschiedenis geschreven met het grootste klimaatprotest ooit. Maar dit is pas het begin, zegt AVAAZ. De cruciale klimaattop in Parijs vindt over 15 maanden plaats - en daar hebben we een wereldwijd akkoord nodig. Landen hebben beloofd om voor maart volgend jaar hun nationale voornemens te presenteren - dus onze beweging zal zich opsplitsen om ons op deze nationale doelen te richten. Maar tot Parijs zullen we om de paar maanden telkens opnieuw wereldwijd bijeenkomen, met meer en meer mensen, met de oproep tot verandering, tot 100% Duurzame energie, die onze leiders niet kunnen negeren. De beweging waar we op gewacht hebben is ontstaan.

In Amsterdam zijn zondag zo'n 5000 mensen samengekomen voor de wereldwijd georganiseerde People’s Climate March. Burgers en maatschappelijke organisaties eisen van overheden en anderen met macht, dat zij ook doen wat nodig is om de aarde leefbaar te houden.

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial

Het meest pregnant op dit moment is de voortrazende klimaatverandering die alleen nog tijdig vertraagd kan worden als we nu samen stevige actie ondernemen. Van regeringsleiders wordt verwacht dat ze de urgentie onderkennen en er eindelijk naar gaan handelen. Bekijk hier de video.

Marches naar de kade van het IJ voor het slotevent
Tientallen groepen liepen, reden of voeren zondag 21 september naar de kade van het IJ bij het EYE Film Museum in Amsterdam waar het slotevent vanaf 18.00 uur plaatsvond op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Zo'n 100 maatschappelijke organisaties waren aanwezig, evenals diverse geloofsgemeenschappen en politici, betrokken burgers van Friezen tot Rotterdammers, leden van lokale energiebedrijven, MKB-ers en studenten, leden van MVO Nederland tot Oxfam Novib, van WNF tot de Groene Grachten en van Fossiel Vrij NL tot de Duurzame Jonge 100.

Bijzonder lichtsignaal
Tijdens het slotevent traden op het podium aan het IJ bijzondere mensen op; cabaretier Freek de Jonge samen met Professor transitiemanagement Jan Rotmans, dJ’s Isis en The Flexican & Sef, de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho, protestsongs uit de theatervoorstelling Barricade, Florian Wolff en de lancering van de Song4Change met het Nederlands Blazers Ensemble. Aanwezigen konden bij de bijzonder installatie Versnellen of Verzuipen over water lopen, mits ze snelheid maakten. Uiteindelijk werd met alle aanwezigen een bijzonder lichtsignaal naar New York en de rest van de wereld gestuurd. To Change Everything, We Need Everyone.

Klik hier voor meer foto’s van de dag

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mary Ritsema schreef:

  Mijn dank voor de tip!

 2. Diny Siebers schreef:

  @ Mary Ritsema: ‘Ik mis de foto’s van Amsterdam en in Groningen waren we ook met een paar honderd mensen!’

  Als je klikt op: ‘People ’s Climate March’ in de tweede alinea van bovenstaand artikel krijg je rechts op die bladzijde verschillende filmpjes te zien die afgelopen zondag op (21 september’14) in Amsterdam tijdens de wereldwijde Klimaat–Mars gemaakt zijn!
  Op diezelfde bladzijde wordt ook verwezen naar foto’s – en er staan linken naar reacties bij: de “Social Media” – “De Media” – en bij “Photo Streams”.

  Wat een succes, die wereldwijde Mars – en wat een mooie foto’s zijn er van gemaakt. Jammer dat we, door al het overweldigende nieuws van de crisissen momenteel in de wereld, er maar weinig van gezien en gehoord hebben op het Nederlandse NOS Journaal en in de verschillende nieuwsrubrieken. Gelukkig kunnen wij deze nieuwsbrief, of alleen het artikel, doorsturen naar belangstellenden.

 3. Mary Ritsema schreef:

  Een mooi begin, 675 duizend is beat veel,maar mensen hebben nog veel informatie nodig om te beseffen dat het vijf voor twaalf is. Ik mis de foto’s van Amsterdam en in Groningen waren we ook met een paar honderd mensen!