like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ruud Koornstra eerste Energiecommissaris van Nederland

Van: op 12 januari 2017
ruud koornstra energiecommissaris

De eerste leden van de energiecommissies uit heel Nederland schuiven de eerste Energiecommissaris van Nederland, Ruud Koornstra, naar voren. Foto: Co de Kruijf | Wij krijgen Kippen

Ruud Koornstra is  formeel geïnstalleerd als eerste Energiecommissaris van Nederland. En dat is bijzonder, want een frontman in de ontwikkeling naar een energiepositief Nederland hadden we niet eerder. Zijn eerste taak is een veel ambitieuzer transitieprogramma van fossiel naar schoon te borgen in de regeringsafspraken van het nieuw te kiezen kabinet in maart. Nederland Fossielvrij in 2030. De installatie vond plaats tijdens de Nationale Energiedialoog in Amsterdam, georganiseerd door energiebeweging Wij krijgen Kippen en Pakhuis De Zwijger.

Koornstra is voorgedragen door voorlopers en prominenten – maar voor alles burgers - tijdens de Nationale Klimaattop in oktober vorig jaar. De klimaatontwrichting door fossiele energie maakt dit noodzaak. Koornstra: "De nood is hoog, de Deltacommissie, die in een paar weken tijd na de dijkdoorbraak in ’53 in actie kwam, zorgde ervoor dat Nederland gewapend werd tegen nieuwe overstromingen en wereldwijd wordt ingezet voor watermanagement. We kunnen 100% over op duurzame energie. Wat Den Haag aan verbeeldingskracht mist, brengen wij in. Met beide benen op de grond kom je niet vooruit. We zijn in de 20e eeuw in krap 13 jaar 100% overgestapt van paard en wagen naar automobielen en in nog geen 10 jaar van kolen over op gas. In acht jaar van vliegen om de aarde naar de eerste man op de maan. In 2009 beweerde de gevestigde orde nog dat elektrisch rijden nóóit zou lukken - nu vechten provincies om Tesla. Ik bedoel maar."

Mede-initiatiefneemster Pauline Westendorp namens Wij krijgen Kippen: "We hebben een Energiecommissaris nodig die zowel de ernst als de kansen van de klimaatontwrichting ziet en die met draagvlak uit de duurzame energiebeweging het ambitieniveau van de fossiele bedrijven en de regering opkrikt naar energiepositief in 2030. Ruud Koornstra is vanwege zijn duurzame visie, ondernemersgeest en actieve pleitbezorging voor duurzame energie, én vanwege zijn toegankelijkheid voor zowel grote als kleine partijen, de ideale eerste Energiecommissaris van Nederland."

Minister Kamp noemde in een eerdere reactie op de aanstelling van een Energiecommissaris "de energietransitie een grotere uitdaging dan de Deltawerken. Het grote verschil is dat de energietransitie geen enorm waterbouwkundig project is maar een sociaal-technisch project." Voor de energietransitie moeten alle gebouwen en vervoermiddelen van fossiele energie op duurzame energie overstappen. En die gebouwen en vervoermiddelen zijn in eigendom van miljoenen mensen.

 

Energiecommissaris en -commissies

De Energiecommissie bestaat uit drie onderdelen: in Den Haag zetelt de overkoepelende commissie onder leiding van Ruud Koornstra. Regionaal worden de energiecommissies gevormd door lokale mensen rondom scholen, sportclubs, bedrijventerreinen en buurten. Landelijk organiseren de energiecommissies activiteiten en bijeenkomsten om zoveel mogelijk inwoners te helpen met hun transitie van fossiel naar groen.

 

Acties tot en met april 2017

Tussendoel: definiëren duurzame energie hoofdstuk voor het regeerakkoord van 2017.

 • Ruud: verhuist naar Den Haag; rondje langs politieke partijen: hoe 2030 fossielvrij hún partijprogramma kan versterken - hoe kunnen we helpen.
 • Energiecommissie: overzicht alle best practices verzamelen en delen
 • Energiecommissie: de meetlat van de transitieprogramma's van de politieke partijen gebruiken om aan te scherpen.
 • Energiecommissie: stemadvies uitbrengen op basis van die transitieprogramma's.
 • Energiecommissie: mobiliseren van de duurzame energiebewegingen in Nederland (alleen al de energiecoöperaties in Nederland tellen gezamenlijk meer dan 200.000 leden) voor de verkiezingen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. peter schreef:

  Iemand die beweert dat Nederland over kan op 100% duurzame energie is ongeloofwaardig en daarmee ongeschikt voor deze functie.
  Simpelweg omdat dit onmogelijk is.
  Ik vind het ook werkelijk ongelooflijk dat iemand met interesse in deze materie dit kritiekloos voor zoete koek aan kan nemen.

 2. Khing Go schreef:

  Omschakeling naar een duurzame samenleving en schone energievoorziening is een zeer complex en langdurig proces die op alle aspecten moet worden beschouwd en gerealiseerd. Laten we ons niet leiden door (eigen) korte termijn belangen. Energiebesparing is uiteraard een belangrijk onderdeel van de transitie, evenals financieel arrangementen en stimuleringsregelingen om sommige aspecten tijdelijk een versnelling te geven. Iedereen moet vooral DOEN waar hij/zij goed in is. Regie op macroniveau maakt dat we echt samen die grotere ambitie en doelen kunnen realiseren! Daarom dus een Energie Commissie !

 3. henkz schreef:

  Helemaal juist Ton! Meer duurzame energie = meer geld naar SDE regeling. En dat gaat dan alleen maar over elektriciteit. Daar is geen commissaris voor nodig. Voor besparing zijn echter veel meer maatregelen nodig, bv wetgeving die efficiëntere apparaten en gebruik ervan verplicht stelt, hogere belasting op fossiel.

 4. Ton Willemsen schreef:

  Ik mis de energiebesparing in dit verhaal. wanneer we het verbruik goed aanpakken, hebben we toch veel minder duurzame energie nodig en kan de transitie veel sneller gaan.