like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Schaliegas: geen discussie meer, Kamp beslist

Van: op 8 oktober 2013

henk kamp schaliegasMinister Henk Kamp negeert adviezen om burgers en gemeenten te betrekken in een discussie over de wenselijkheid van boren naar schaliegas. Door direct een structuurvisie op te stellen zet hij gemeenten buitenspel bij de beslissing of er naar schaliegas geboord gaat worden. Een structuurvisie dwingt gemeenten boorlocaties op te nemen in hun bestemmingsplannen.

Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren op BNR. Volgens haar misleidt Kamp op die manier in feite het publiek: "Heel Nederland denkt nu dat we gaan discussiëren óf we schaliegas gaan winnen, maar het is eigenlijk de start van een onderzoek naar wáár er geboord kan worden."

BNR checkte de uitspraak van van Tongeren  bij advocaat Bondine Kloostra. Zij bevestigt: "De structuurvisie kan er ook toe leiden dat er op vrij makkelijke manier een binding voor gemeenten ontstaat als wordt gezegd dat het op bepaalde locaties mogelijk moet zijn om schaliegas te winnen."

Volgens directeur Frank de Boer van het Engelse schaliegasbedrijf Cuadrilla is ’schade door het fracken naar schaliegas uitgesloten”. Hij geeft toe dat er kleine bevingen kunnen ontstaan, maar zonder gevolgen. Net zoals de NAM dat voorspelde bij de aardgaswinning in Groningen. De vergelijking tussen winnen van schaliegas en regulier aardgas wordt wel vaker getrokken. Op basis daarvan concluderen we dat de uitspraak van de Boer op zijn minst onverantwoord is

Intussen gaf scheidend voorzitter van Shell, Peter Voser, in een interview met de Financial Times aan, dat hij spijt heeft van schaliegas en dat het Shell miljarden heeft gekost, zonder zicht op winst.

De eigenwijze opstelling van minister Kamp kan er toe leiden dat Nederland met een volgend debacle a la JSF wordt opgescheept en het land op een nog grotere achterstand zet. Misschien kan Urgenda hem ook meteen maar een dagvaarding sturen?

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (19)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ton schreef:

  Als iedereen in Nederland een vuist maakt en we zouden naar het binnenhof gaan om te protesteren,dan denk ik dat we minister kamp buiten spel kunnen zetten.

 2. NoParticipation schreef:

  Lekker achter het internet de stoere Nederlander blijven uithangen, dat zal veel opschieten…Zolang de straten niet vol staan verdient dit volk om te bloeden.

 3. wil r schreef:

  Hoe komt het toch dat we in onze samenleving steeds agresiever worden??Gewoon, misbruik maken van je plek in de regering, dat werkt echt,als Kamp zich lekker stil gaat houden moeten we oppassen en ja we moeten straks voor alles de straat op en men weet dat daar de rek vanzelf uit gaat, bovendien, zijn we nog wel actie bereid??????

 4. redactie schreef:

  @Lars: die worden waarschijnlijk gewoon genegeerd.

 5. Lars Hobma schreef:

  Maar wat gebeurt er dan met de schaliegasvrije gemeentes? Want afgelopen week is de gemeente Breda ook schaliegasvrij verklaard.

 6. nog een die mee helpt Nederland en de rest te vernietigen. weg met dit, weg met kernenergie.
  weg met kamp

 7. np schreef:

  schalie gas in dichtbevolkt nederland die onder de zeespiegel ligt is levengevaarlijk
  alles grondwater zal worden vervuild en langzaam zullen we zakken
  we leven op een spons

 8. Julian schreef:

  Misschien is de situatie niet helemaal zo hopeloos als Liesbeth van Tongeren heeft aangegeven. Volgens NRC Weekend van 5-6 oktober (blz E7) zal de Commissie MER (Milieu Effect Rapportage) in het kader van de te ontwikkelen structuurvisie een breder onderzoek gaan uitvoeren dat anderhalf jaar gaat duren. Er zal worden gekeken naar alle effecten in, maar ook boven de grond alsmede een discussie over nut en noodzaak. Afgezin van de eerder gesignaleere milieubezwaren zal ook gekeken worden naar de gigantische waterbehoefte van schaliegaswinning, zoet water dat vervuild wordt met chemicaliën en voor altijd verloren gaat.

 9. Eveline Reijenga schreef:

  Wat kunnen we doen? Iemand een idee?

 10. Caro schreef:

  Huh? Is dit democratie? Of is het feit dat we dit kabinet hebben gekozen democratie?
  Ik weet het niet meer hoor…..
  moeten we dan echt voortaan voor alles de straat op om te laten weten wat we wel en niet willen?
  Waar blijft die frisse milieuvriendelijke wind die door Nederland moet gaan waaien?
  korte termijndenken en de “economie” is blijkbaar nog steeds de trend….. zucht…..

 11. Julian schreef:

  Winning van schaliegas in Nederland, en in USA en vele andere landen, is een regelrechte ecologische ramp: grondwater blijvend vervuild, aanleg talloze wegen, pijpleidingen, win- en andere installaties kris-kras in het land, ernstige overlast van vrachtverkeer in woon-gebieden en natuurgebieden, ernstige aantasting natuur en milieu. Het gaat er gewoon om: wat is je meer waard: extra winsten voor de betrokken oliemaatschappijen en tijdelijke extra inkomsten voor de Staat, of een leefwaardig leefmilieu voor mens en dier? Als Kamp mag beslissen, heb ik weinig vertrouwen in een goede afloop.

 12. Helmut Steeman schreef:

  Heeft deze man nog niet de film Gasland gezien of wilt hij ten koste van alles de schatkist vullen?

 13. Ysteegey schreef:

  Wat een valse truc van Kamp. Dit is ondemocratisch met onherstelbare rampen in de toekomst. De grond zal trillen/schudden-rampen veroorzaken. En wij moeten dat toestaan, afwachten en toezien?!

 14. Diny Siebers schreef:

  In dit NOS journaal kun je horen wat Peter Voser van Shell zelf over de proefboringen van schaliegas zegt:
  http://nos.nl/uitzendingen/12776-nos-journaal-6-oktober-2013-2200u.html

 15. Mikannika schreef:

  Is extra co2 in de atmosfeer door het verbranden van koolwaterstoffen die anders in de grond zouden blijven zitten dan geen schade?

 16. Saco schreef:

  Economische zaken moet toch ergens de scheuren mee dichten.

 17. Knelis schreef:

  Met Kamp schaliegas-boren, dat is niet om aan te horen. Kortom, Kamp is een ramp, een arrogante VVD-bestuurder die Nederland met een glimlach naar z’n malle….. helpt.

 18. Godpipo schreef:

  Dat we hier nog verbaasd over doen? Iedereen weet toch dat de poppetjes in Den Haag er alleen maar zitten om het bedrijfsleven te pleasen. Alles wat het bedrijfsleven wil, dat gebeurt en wij burger hebben gewoon het nakijken. Of beter gezegd, wij burgers zijn gewoon consumenten die niet moeten zeuren en meer consumeren.

  Schaliegas gaat ook gewoon door, hoeveel bezwaar we ook maken (heeft toch geen zin, want alleen bedrijven kunnen bezwaar maken)

 19. holierook schreef:

  hoen haalt hij het in zijn hoofd zich zelf boven iedereen te plaatsen alsof hij god is het is tijd dat daze man weggestuurd wordt