like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Van zaadje tot slaatje: Kinderen kweken eigen salade

Van: op 18 april 2020

zaadje tot slaatje

Mist jouw kind zijn of haar schooltuin? Begin dan een mini-moestuin thuis! Speciaal voor alle kinderen die nu thuis zitten start IVN Natuureducatie een mini-moestuinactie. Met 'Van zaadje tot slaatje' leren kinderen in een paar weken tijd hun eigen salade kweken.

Iedere week verschijnen er leuke en leerzame instructievideo’s om de kinderen stap voor stap mee te nemen in de zorg voor hun eigen moestuintje.

Praktisch en eenvoudig

Scholen en kinderopvang/BSO zijn alleen open voor een klein aantal kinderen. Schoolmoestuinieren ligt stil, terwijl het groeiseizoen van start gaat. ‘Van zaadje tot slaatje’ biedt een praktische en waardevolle moestuinervaring voor thuis. Samen met IVN’ers Marieke en Louwra kunnen kinderen de komende weken op eenvoudige wijze leren een salade te kweken. Samen gaan we zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden en natuurlijk smullen! De moestuinvideo’s richten zich op kinderen tussen de 7 en 11 jaar, maar iedereen die thuis wil leren moestuinieren kan meedoen, ook als je geen tuin of balkon hebt. Ook fijn: met een klein budget kom je een heel eind.

Moestuin in het groot, moestuin in het klein

Naast zelf je salade kweken, nemen we iedere week een kijkje in een echte schoolmoestuin. We gebruiken beelden van de EMS- film ‘De moestuin – een jaar rond met je handen in de grond’ die later dit jaar in première gaat. Vervolgens kijken we met Louwra en Marieke naar onze eigen mini-moestuintjes. En we beantwoorden een vraag van kinderen die meedoen aan de actie.

Zo doe je mee

- Kijk iedere maandag naar een nieuwe instructievideo van Marieke en Louwra, die je stap voor stap helpen om jouw eigen slaatje te kweken. Je vindt de video's per week onder het kopje 'aan de slag'.
- Stel je vragen via #vanzaadjetotslaatje op Instagram of Facebook. Een leuke foto insturen mag natuurlijk ook!
- Check iedere donderdag de video op de website voor extra tips en antwoorden op de meestgestelde vragen.
- Vergeet je niet aan te melden voor de 'Van zaadje tot slaatje'-reminder. Dan ontvang je twee keer per week een herinneringsbericht; op maandag voor de instructievideo en op donderdag voor het vragenrondje. Zo krijgt jouw slaatje alle aandacht die het nodig heeft. Bovendien maak je dan automatisch kans op té gekke prijzen voor jezelf of de hele klas!
- Na enkele weken kun je genieten van je eigen gekweekte slaatje. Smullen maar!

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws