• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Vier jij een duurzame kerst?

20 december 2016|doorredactie|invoeding

kerstmenuDe feestdagen staan weer voor de deur, en die staan zoals elk jaar, naast het samenkomen met vrienden en familie, vooral in het teken van eten. Veel eten.

Veel vlees en verspilling

Hoewel we de afgelopen jaren met zijn allen gemiddeld minder vlees zijn gaan eten speelt het nog regelmatig de hoofdrol tijdens het kerstdiner. Denk aan rollade, kalkoen, carpaccio of ossehaas. Met kerst eten we dan ook meer vlees dan we doorgaans eten, namelijk niet alleen in het hoofdgerecht (of tijdens het gourmetten) maar ook in de voor- en bijgerechten. Er staat bovendien zo veel eten op tafel dat we meer eten dan normaal, en, daarna, ontzettend veel weggooien. Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat we voor ca. 124 miljoen euro aan eten weggooien tijdens de kerst. En naar schatting leiden de feestdagen tot een halve kilo extra aan lichaamsgewicht.

Meer uit eten

Wel kiezen Nederlanders er dit jaar vaker voor om uit eten te gaan. Zo stelt 70 procent van restaurants meer reserveringen te hebben tijdens de feestdagen dan voorheen. Maar ook in restaurants draait het menu voornamelijk rond vleesgerechten. Terwijl juist vlees (evenals zuivel) een disproportioneel grote ecologische voetafdruk heeft.

Impact op de aarde

Als we kijken naar het water dat wordt gebruikt voor de productie van een kilo rundvlees zit je al snel op zo’n 15.000 liter, via o.a. (het verbouwen van) veevoer en het dier zelf. Voor varkensvlees is dat 6.000 liter en voor een kilo kip ca. 4.300 liter (Bron: Wakker Dier). Een kilo vlees ‘kost’ (afhankelijk van het dier) tussen de 2-25 kilo voer, dat deels wordt verbouwd op akkers waar we ook andere gewassen hadden kunnen verbouwen voor onze eigen consumptie. En de vleessector speelt een grote rol in de uitstoot van broeikasgassen. Niet bepaald in lijn met de kerstgedachte.

Doe het eens lekker duurzaaam!

Wil je het dit jaar eens duurzamer aanpakken? Of je nou uit eten gaat of zelf de komende dagen in de keuken staat; probeer (een deel) van de dierlijke ingrediënten voor plantaardige te vervangen, kook een (bij-)gerecht minder of vraag het restaurant bij je reservering om een vegetarische optie. Kies je voor meer plantaardige en daarmee minder zware gerechten dan heb je direct meer ruimte voor het toetje! Daarnaast draag je indirect bij aan minder ontbossing, minder uitstoot, minder (indirecte) waterconsumptie en minder voedselverspilling! En dat past weer volledig in de kerstgedachte.

Prettige feestdagen en Eet Smaackelijk!

Hilde Anna de Vries en Natascha Kooiman, Smaackmakers

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Triumphisme, Tragiek en TransitieShell laat duurzame resolutie toe op aandeelhoudersvergadering
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten