• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Vleesvervangers zijn wel degelijk gezonder

3 augustus 2022|doorIPS|ingezondheid, voeding

mosa kweekvlees

Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.

De Britse Universiteit van Bath verzamelde 43 studies over gezondheids- en milieueffecten van plantaardig voedsel en de houding van de consument. De analyse van die studies, in het tijdschrift Future Foods, bevestigt dat plantaardige producten over het algemeen veel minder landbouwgrond en water nodig hebben en minder vervuiling veroorzaken dan dierlijke producten.

Eén paper berekende zelfs dat de vervanging van 5 procent rundvleesconsumptie in Duitsland door plantaardige eiwitten, de CO2-uitstoot met wel acht miljoen ton per jaar kan verminderen. Een andere studie stelde vast dat plantaardige burgers tot 98 procent minder uitstoot veroorzaken in vergelijking met rundvleesburgers.

Een andere opvallende conclusie: de overgrote meerderheid – 90 procent – van de consumenten die plantaardig vlees en zuivel kopen zijn geen vegetariër, maar vleeseter of flexitariër.

Gezondheid

Plantaardige alternatieven blijken over het algemeen ook een beter voedingsprofiel te hebben dan dierlijke producten. Eén studie beoordeelde 40 procent van de conventionele vleesproducten als “minder gezond”, in vergelijking met slechts 14 procent van de plantaardige producten. Andere studies stelden vast dat plantaardige alternatieven beter waren om gewicht te verliezen en spiermassa op te bouwen.

Aan de plantaardige producten kunnen bovendien makkelijk gezonde additieven worden toegevoegd zoals microalgen of spirulina, waardoor het gehalte aan aminozuren, vitamine B en E en antioxidanten stijgt. Toekomstige innovaties in verwerking en ingrediënten zullen waarschijnlijk leiden tot verdere voedingsverbeteringen.

Groeimarge

“We zien hoe plantaardige producten er steeds beter in slagen om de vraag te doen verschuiven, weg van dierlijke producten. Hiervoor wordt een beroep gedaan op drie essentiële elementen voor de consument: smaak, prijs en gemak”, zegt Chris Bryant van de Universiteit van Bath. “Deze studie biedt overweldigend bewijs dat plantaardige alternatieven bovendien niet alleen veel duurzamer zijn wat betreft uitstoot, water- en landgebruik, maar ook dat ze een breed scala aan gezondheidsvoordelen hebben.”

Er is nog veel marge om de smaak, textuur en bereidingswijze te verbeteren, zegt Bryant. “En er is ook een enorm potentieel om te innoveren met ingrediënten en processen om hun voedingseigenschappen te verbeteren – bijvoorbeeld door het vitaminegehalte te verhogen.”

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Afbouw saldering vanaf 2025: zonnepanelen blijven gunstig  eneco wind Eneco wil hoge energiekosten compenseren met inkomensafhankelijke energiesu...
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten