volkoren

Albert Heijn, Jumbo, Bolletje, Dirk en zes anderen misleiden hun klanten door in hun volkorenproducten als beschuit, biscuits en knäckebröd stiekem witte bloem te stoppen. Dit heeft de Reclame Code Commissie bepaald naar aanleiding van 10 ‘proefprocessen’ van voedselwaakhond foodwatch. Het zijn de eerste uitspraken naar aanleiding van de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA uit 2017. In de richtlijn is bepaald dat fabrikanten een product niet zomaar ‘volkoren’ mogen noemen als er ook bloem in het product zit. Het gebruik van bloem moet duidelijk op de voorkant vermeld worden.

Voor volkorenbrood was dit al langer expliciet in de wet geregeld maar fabrikanten van beschuit, crackers, koekjes en andere ‘volkoren’-producten maakten jarenlang misbruik van de onduidelijkheid in de wet. Volkorenproducten zijn belangrijk voor de gezondheid. Wereldwijd is het gebrek aan consumptie van volkorenproducten de belangrijkste voedsel gerelateerde oorzaak van een lagere verwachting in gezonde levensjaren Ook in Nederland eten we veel te weinig volkorenproducten en daarmee vezels.

Vraag Offerte aan

Albert Heijn, Bolletje, Jumbo in de fout

Foodwatch ageert al langer tegen misleiding rond volkoren. Bijna 2 jaar na de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA is foodwatch het zat dat fabrikanten nog steeds doorgaan met het misleiden van klanten en spande 10 proefprocessen aan tegen overtreders. De Reclame Code Commissie stelt foodwatch in alle 10 de klachtenprocedures in het gelijk. Zij oordeelde dat de fabrikanten in strijd handelen met de Europese Verordening (EU) nr.1169/2011 artikel 7 waarin is bepaald dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. De fabrikanten zijn Albert Heijn volkoren croutons, Van Vlegelaar volkoren knäckebröd(Bachman bij Aldi), Bolletje boerenbeschuit donker volkoren, Jumbo volkoren biscuits, Detailresult volkoren biscuits(Dirk), Go Tan whole Wheat noodles, Patria volkoren voedingsbiscuits, Superunie Bio+ volkoren noodles, Superunie Gwoon volkoren biscuits, Molenaar volkoren speltbiscuits (Wessanen).

Te weinig volkoren: nummer 1 oorzaak kortere levensduur in goede gezondheid

Consumenten eten veel te weinig echte volkorenproducten, een belangrijke bron van ijzer, b-vitamines en vezels. Uit de meest recente voedselconsumptiepeilingvan het RIVM blijkt dat we in Nederland gemiddeld 20 gram vezels per dag eten. Het Voedingscentrumadviseert per dag 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Wereldwijd is het zelfs de belangrijkste voedsel gerelateerde oorzaak van een lagere verwachting in gezonde levensjaren, bleek recent uit onderzoek. Als je te weinig volkoren eet loop je een hoger risico op hartziekten en diabetes type 2.

Andere vormen van misleiding: meergranen, bruin brood en vezelrijk

Consumenten worden bij graanproducten niet alleen rond de claim ‘volkoren’ misleid. Veel meergranen producten bevatten amper andere granen dan het (goedkopere) hoofdbestanddeel tarwe, soms minder dan een snufje. Bruin brood bevat vaak niet veel meer vezels dan wit brood. En de claim ‘bron van vezels ’is weliswaar een Europees wettelijk beschermde term, maar de definitie is zo slap dat consumptie van dergelijke producten vaak amper bijdraagt aan je dagelijkse vezelbehoefte.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws