like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Burgemeester Krikke wil route Klimaatdemonstratie verbieden

Van: op 19 september 2019

klimaatmars

Wereldwijd wordt er 20-27 september gestaakt voor het klimaat. De Nederlandse Klimaatstaking vindt plaats op vrijdag 27 september in Den Haag. De initiatiefnemers van de Klimaatstaking hebben een betoging aangemeld die om 13 uur zal starten op de Koekamp bij CS in Den Haag. Burgemeester Krikke heeft de organisatoren echter op dinsdag per e-mail laten weten dat ze van plan is de aansluitende mars door de binnenstad te verbieden. Verschillende politieke partijen zullen vandaag vragen stellen hierover bij de algemene beschouwingen in de Haagse gemeenteraad.

De demonstranten willen met het protest hun groeiende zorgen over de klimaatcrisis en het gebrek aan politieke daadkracht zichtbaar maken aan publiek en politiek. De burgemeester schrijft in een reactie ‘voorlopig van oordeel’ te zijn dat de demonstratie niet langs het Tweede Kamergebouw en het stadhuis mag lopen omdat er dan ‘een te groot risico op vermenging van demonstranten met winkelend publiek, toeristen en overige omstanders’ is. Deze situatie vormt volgens de Haagse burgemeester een risico op 'wanordelijkheden'.

Algemeen

De organisatoren van de demonstratie hebben bezwaar geuit in een brief aan de Haagse gemeenteraad die vandaag vergadert: “De mooie stad achter de duinen waar we willen demonstreren zou volgens wetenschappers meters onder water kunnen komen te staan als we de uitstoot van broeikasgassen niet omlaag weten te brengen. Dat is de werkelijke wanorde die dreigt”.

De demonstratie op 27 september is onderdeel van een wereldwijde actieweek die op vrijdag 20 september van start gaat. Het protest in Den Haag wordt georganiseerd door een brede coalitie van jongeren- en milieuorganisaties. Verschillende scholen, leraren, wetenschappers, bedrijven en politieke partijen steunen de demonstratie. In de week voorafgaand aan het protest in Den Haag, lopen 5 scholieren een tocht van 120 kilometer van Wageningen naar Den Haag. Op deze manier onderstrepen ze de urgentie van de klimaatcrisis en roepen iedereen op om deel te nemen aan de demonstratie op de 27ste.

"De burgemeester zou de klimaatmars door de stad op vrijdag 27 september niet moeten verbieden. Ze zou juist een politiek signaal moeten afgeven door zelf mee te lopen. Dwars door het centrum van haar eigen stad waar alle burgers kunnen zien dat ze bereid is de komende klimaatwanorde serieus te nemen. We hopen samen met de burgemeester op 27 september deze tocht voor de toekomst te gaan maken. Midden in Den Haag!", aldus woordvoerder Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws