dna crispr

Welkom in de wereld van de nieuwe natuur. We kunnen nu met de nieuwe CRISPR -technologie letterlijk knippen en plakken in DNA. Er is een revolutionaire ontwikkeling gaande die grote gevolgen gaat hebben voor mens, plant en dier. De nieuwe biotechnologie is daar.

‘Bio is the New Digital’. We zijn in staat de genetische code van onze lichaamscellen, embryo’s, bacteriën, virussen en planten nauwkeurig te herprogrammeren. Met de CRISPR -technologie kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Zo kunnen wij ziektes definitief uitbannen, onze lichaamscondities verbeteren en planten aanpassen aan onze voedselbehoefte. Het bijzondere aan de CRISPR-technologie is dat deze relatief simpel is. Het afgelopen jaar is het aantal experimenten en toepassingen geëxplodeerd. Wereldwijd is men aan het knutselen met CRISPR geslagen: thuis experimenteren met de ‘Do it Yourself CRISPR -kits’. Wetenschappers roepen om nieuwe ethische kaders. De vraag naar de (on)wenselijkheid van zogenoemde designer-baby’s dringt zich op. Hoewel dit nog niet zover is kunnen we op korte termijn wel een einde maken aan erfelijke ziektes. Wellicht willen we ook bacteriën maken die olie of plastic kunnen opeten, varkens waarin menselijke organen groeien of uitgestorven dieren weer tot leven wekken. Het lijkt sciencefiction maar is dichterbij dan ooit.

Het lijkt ook onschuldiger dan deze Tegenlicht-aflevering laat zien. Meer dan twee jaar geleden berichtte Duurzaamnieuws al over Crispr en de gevaren van klungelaars zonder enige kennis van zaken die met dna gaan spelen. Ze zijn ook in deze aflevering te zien. Maar lees ook even: Klungelaar kan genetische massavernietigingswapens maken met CRISPR.

Met: Emmanuelle Charpentier (geneticus), John van der Oost (microbioloog), Andrew Hessel (biotechnoloog), Niels Geijsen (celbioloog), Josiah Zayner (biohacker) en Ivan van der Meij (FSHD patient).

Regie: Rob van Hattum
Research: William de Bruijn

Foto: Jacko van 't Hof

Bekijk nu de uitzending

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws