like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Vredespaleis huisvest klimaatvijandig ISDS-strafhof

Van: op 25 januari 2019

vredespaleis

Voor het Vredespaleis lanceerde de coalitie Handel Anders een campagne tegen ISDS. ISDS is een element in veel internationale handelsverdragen dat multinationals bevoordeelt. Den Haag Fossielvrij was bij de lancering van de nieuwe campagne. “Shocking dat vanuit ons Vredespaleis, hét symbool van de stad van Vrede en Recht, ‘onrecht’ wordt gesproken.”

Met ISDS (Investor State Dispute Settlement) kunnen multinationals een schadevergoeding afdwingen bij landen die maatregelen nemen om mensen, milieu en klimaat te beschermen. In de praktijk is de dreiging van een schadevergoeding al genoeg om te voorkomen dat landen de maatregelen nemen die nodig zijn om onze samenleving te beschermen tegen klimaatontwrichting en vervuiling. De arbitrage van ISDS vindt plaats via het Hof van Arbitrage in het Vredespaleis.

groenopladen generic keuzehulp

Volgens Den Haag Fossielvrij vormen internationale handelsverdragen met ISDS een grote belemmering voor een échte aanpak van klimaatverandering. Woordvoerder Femke Sleegers: “Om klimaatontwrichting op tijd te stoppen, is het hard nodig dat de overheid beperkingen oplegt aan de fossiele industrie. Dus: geen nieuwe vergunningen, geen reclame en marketing meer en een maximum aan de totale hoeveelheid fossiele brandstof die nog op de markt mag komen.

Maar, door (dreiging van) ISDS-schadeclaims durven overheden geen 'nee' te zeggen tegen de fossiele industrie. Gevolg: de overheid moddert door met marktmechanismen. En vervuilende multinationals houden vrij spel. Dat is funest. Het stukje aarde dat leefbaar is, zal door temperatuurstijging, zeespiegelstijging en biodiversiteitsverlies steeds kleiner worden, met conflict en oorlog tot gevolg. Het is ook daarom schandalig dat het Vredespaleis huisvesting biedt aan een ISDS-hof.”

Het is weliswaar de Rijksoverheid die tekent voor internationale handelsverdragen met ISDS, maar Den Haag Fossielvrij heeft ook een oproep voor de gemeente Den Haag. “De Stad van Vrede en Recht moet er bij de eigenaar van het Vredespaleis op aandringen dat er vanuit het Vredespaleis geen ISDS-uitspraken meer worden gedaan die conflicteren met het doel van het Vredespaleis: vrede en recht.”

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws