like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Windenergie grote winnaar in groeiende groene stroommarkt

Van: op 20 januari 2017

De totale vraag naar groene elektriciteit blijft groeien. Dat blijkt uit de door CertiQ gepubliceerde jaarstatistieken over 2016. Er zijn in 2016 voor meer dan 48 TWh aan certificaten afgeboekt. Dit is een groei van 10% ten opzichte van het vorige recordjaar 2015 (42,7 TWh). 

Onderstaande tabel laat zien wat de groei is geweest in de afgelopen jaren, gespecificeerd naar de bron van opwek.

image

 

Explosieve groei in vraag naar windenergie

De vraag naar windenergie is enorm gegroeid met 9 TWh: een toename van ruim 70% t.o.v. 2015. De import van elektriciteit-GvO's uit wind volgde dit patroon, en kwam uit op 15,8 TWh. Dit ten koste van energie opgewekt met buitenlandse waterkrachtcentrales.
Import en uitgifte
De totale import van garanties van oorsprong groeide ook en kwam uit op 37,5 TWh in 2016 t.o.v. 34,3 TWh in 2015. Daarbij valt vooral de toename van import van certificaten uit Italië en Denemarken op. Ook de uitgifte van garanties van oorsprong is in 2016 gegroeid: van 13,1 TWh in 2015 naar 14,4 TWh. Er werd vooral meer elektriciteit geproduceerd uit wind. In 2016 is het geregistreerde vermogen voor wind op land en op zee in Nederland gegroeid tot boven de 4 GW.

image

 

Over CertiQ

CertiQ certificeert energie die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zon, water, wind en biomassa door Garanties van oorsprong uit te geven. In Nederland mogen alleen Garanties van Oorsprong worden gebruikt als bewijs dat energie duurzaam is opgewekt. Certificaten die worden uitgegeven door CertiQ zijn verhandelbaar binnen Europa.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. rvsracer schreef:

  Hallo Jaap

  Ken jij Nicola Tesla?

  Ik was er niet (in dit lichaam) bij in die tijd, maar de verhalen gaan, dat hij voor 1800 al vrije energie kon opwekken.
  Maar toen kwam ene Morgan (zijn rijke financier), en die verpeste alles wat energie betreft voor de aarde en de mensheid (dieren&planten ook).
  Daardoor werd de mens verdoemt om inderdaad aan de fossiele brandstof te gaan, zodat MR Morgan en zijn kornuiten de baas konden blijven spelen.

  In Greenpeace (net als de klimaathoax) daar geloof ik niet in (vooral kijkende naar grafieken die verder gaan dan een paar honderd jaar.
  Waarmee ik wel de vervuiling erken, echter ook daar worden smerige spelletjes gespeeld (aangezien de grootste vervuilers op open zee enzo).

  mvg

 2. Jaap schreef:

  @rvsracer, heb jij dit ‘nieuws’ gemist? http://groenetrein.ns.nl/
  Er zal toch echt windenergie ingekocht moeten worden in plaats van kolen.

  Wees blij dat je windmolens aan de horizon ziet, de andere optie is uiteindelijk een dikke smog die je het zicht ontneemt.
  Mogelijk dat Greenpeace een draai aan jouw visie kan geven.
  http://www.greenpeace.nl/2014/Nieuwsberichten/Klimaat–Energie/Als-je-dit-leest-twijfel-je-nooit-meer-aan-windmolens

 3. rvsracer schreef:

  Hoezo neemt de vraag naar (wind)energie toe?
  Hooguit de vraag naar energie.

  Waar de energie die wij thuis krijgen vandaan komt is een andere vraag.
  Horizonvervuiling (wat windmolens zijn volgens vele), neemt wel toe.
  Niet te spreken/typen over de desastreuze gevolgen voor alles wat vliegt.

  En dan wetende dat als de kennis van bijvoorbeeld Nicola Tesla (eind 1800) wel voor de mensheid beschikbaar kwam, we hoogstwaarschijnlijk geen fossiele brandstof, laat staan windmolens zouden gebruiken voor de behoefte aan elektrische energie.