klimaatstraatfeest 2017De straat Germenzeel in Uden en de Virtuele Diaconale Straat, afkomstig uit de Protestantse Gemeente te Wageningen, zijn de winnaars van de negende editie van het HIER Klimaatstraatfeest en winnen allebei een feestbudget van €5.000. Vandaag overviel het HIER klimaatbureau de winnaars met een enorm cadeau om hen te feliciteren met hun overwinning.

Het Klimaatstraatfeest is al negen jaar de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Ieder stookseizoen, van 10 oktober tot en met 31 maart, komen honderden buren, vriendengroepen en collega’s samen in actie om energie te besparen. Om deelnemers nog verder te helpen met energiebesparing, werkte het Klimaatstraatfeest deze editie samen met Buurkracht. In totaal deden er 309 straten en groepen uit heel Nederland mee, waaronder ook een groot aantal Buurkrachtbuurten.

Sanne Dietz van het HIER Klimaatstraatfeest: “Geen doemscenario’s over de opwarming van de aarde, maar doeltreffende en gezellige acties waarmee je een groot feest kunt winnen. Door deze benadering krijgt het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. Veel deelnemers geven aan dat ze elkaar door het Klimaatstraatfeest ook nog eens veel beter hebben leren kennen. Dat is natuurlijk een leuke bonus!”

Er zijn twee competities naast elkaar; de stratencompetitie en de groepencompetitie.

Winnaars stratencompetitie

De bewoners van de wijk Germenzeel in Uden voerden met elkaar maar liefst 168 energiebesparende acties uit. Zo organiseerden ze een autovrije dag en een ontdooi-je-vriezerestafette en kregen ze woningcorporatie Area zover dat er zonnepanelen op de huurwoningen worden geplaatst.

De landelijke top drie straten en prijzen ziet er als volgt uit:

  1. Germenzeel, Uden (prijs: €5.000 + €1.000)
  2. Johan de Meesterstraat, Utrecht (prijs: €2.000)
  3. Dolderstraat, Wageningen (prijs: €1.000)

Omdat Germenzeel ook een Buurkrachtbuurt is, vallen zij dubbel in de prijzen. Van Buurkracht ontvingen zij nog eens €1.000, voor een goed doel in de buurt.

 

Winnaars groepencompetitie

De Virtuele Diaconale Straat in Wageningen deed maar liefst 204 energiebesparende acties. Ze organiseerden een energieborrel, deden mee aan Earth Hour en schaften een inductiekookplaat aan. Bij de herinrichting van het kerkgebouw gaat duurzaamheid bovendien een belangrijke rol spelen.

 

De landelijke top drie groepen en prijzen ziet er als volgt uit:

  1. Virtuele Diaconale Straat, Wageningen (prijs: €5.000)
  2. Schrijverskwartier, Oss (prijs: €2.000 + €1.000)
  3. Nobelhorst, Almere (prijs: €1.000)

Omdat Schrijverskwartier hierbij de hoogst scorende Buurkrachtbuurt is, vallen ook zij dubbel in de prijzen. Van Buurkracht ontvingen zij tevens €1.000 voor een goed doel in de buurt.

Over het HIER Klimaatstraatfeest

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau en Buurkracht. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met verschillende Nederlandse gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws