like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Woonstad Rotterdam verlaagt energierekening bewoners

Van: op 21 december 2014

woonstad rotterdamWoonstad Rotterdam heeft de afgelopen maanden 200 bestaande en nieuwbouwwoningen, en 25 appartementencomplexen, voorzien van ruim 2600 zonnepanelen. Afgelopen vrijdag plaatste Eneco in opdracht van Woonstad de laatste zes zonnepanelen op het dak van Ed van Dillen, bewoner van het Witte Dorp in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam en Bram Poeth, directeur Zakelijk bij Eneco, overhandigden hem het laatste paneel.

100 miljoen
Woonstad investeert de komende jaren liefst 100 miljoen euro in verduurzaming. “We zetten fors in op het betaalbaar houden van onze woningen. Dat doen we bijvoorbeeld door de energieprestatie en het wooncomfort te verbeteren, zonder dat we dat aan zittende huurders doorberekenen met een huurverhoging. Uiteindelijk willen we voor onze hele woningvoorraad in 2024 gemiddeld het energielabel B", aldus Maria Molenaar, CEO van Woonstad.

Restwarmte
Woonstad Rotterdam en Eneco, dat alle zonnepanelen voor Woonstad plaatste, verkennen op dit moment een verdere samenwerking. Als het aan beide partijen ligt, blijft het niet bij zonnepanelen alleen. Zo wordt er onderzocht of een aantal hoogbouwcomplexen van Woonstad aangesloten kan worden op de Rotterdamse stadsverwarming. Bram Poeth, directeur Zakelijk bij Eneco: “Sinds kort wordt dit warmtenet gevoed met industriële restwarmte uit het havengebied, waardoor er jaarlijks 60% minder CO2 en aanzienlijk minder fijnstof de Rotterdamse lucht in gaat. Daarmee maak je een flinke stap in de verduurzaming van je totale energiehuishouding.”

Andere maatregelen
Naast zonnepanelen en restwarmte wordt gedacht aan isolatie en het vervangen van oudere CV-ketels door nieuwe, zuinige exemplaren. Dergelijke maatregelen sluiten aan bij de nieuwe duurzaamheidstrategie van Woonstad, die zij tijdens de afronding van het project presenteerde.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Rotterdam, Zuid-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  Een voorbeeld van hoe er absoluut niet wordt nagedacht over overall rendement is de Stadsverwarming in Rotterdam. EOn levert de warmte voor het netwerk door middel van gasgestookte centrales. Een van de centrales, nl die aan de Galileistraat met een vermogen van ca. 209MWe had een overall rendement van ca. 85% door de levering van restwarmte. Echter deze was aan vervanging toe. De meest logische keuze zou natuurlijk zijn om op dezelfde plek een elektriciteitscentrale te bouwen. Dat is niet gebeurd. Eneco heeft samen met DONG Enecogen van 870 MWe gebouwd zonder enige vorm van restwarmtegebruik (rendement 59%) en EOn heeft MPP3 gebouwd, een kolencentrale van 1070 MWe ook zonder restwarmtegebruik met een rendement van 46%. Omdat er toch warmte naar het stadsverwarmingsnet moest komen is er een warmteleiding van de AVR naar het stadsverwarmingsnet aangelegd. Aangezien de capaciteit veel lager is zijn er ook flink wat extra gasgestookte ketels geïnstalleerd. Oftewel er wordt nu meer elektriciteit geproduceerd tegen een veel lager rendement en er is veel meer restwarmte die de Noordzee in verdwijnt. De duurzaamheid is absoluut niet toegenomen.

 2. Derk schreef:

  Die zonnepanelen zijn natuurlijk super , om dat in 1 adem te noemen met stadsverwarming is natuurlijk kansloos.
  De stadsverwarming wordt in Nederland belachelijk duur betaald en het heeft niets meer met de afspraak NMDA te maken.
  Woonlasten betaalbaar houden doe je NIET met stadsverwaming.

  Eerst eerlijke tarieven ( incl. BTW 19,- per GJ en 325,- vaste kosten incl. Huur ) alles daarboven is woeker en niet NMDA.
  ( http://www.reeshofwarmte.nl/bewoners/rekenkamer en internetconsultatie.nl zoeken op stadsverwarming )
  Gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de bewoners niet meer opzadelen met dit veel te dure monopoly.
  De warmtewet zit best goed in elkaar alleen worden alle parameters gemanipuleerd door Henk Kamp en zijn ministerie waardoor er nu legaal 250-450 euro per jaar aantoonbaar teveel wordt betaald.

  En die zuid hollandse warmterotonde wordt aangesloten op kolencentrales , hiermee is alle duurzaamheid direct weer verspeeld. Kolenwarmte kost zo weinig dat er nooit meer echte duurzame energie zal worden ingevoerd.

  Stadsverwaming RIP

 3. Duurzame Fred schreef:

  Een mooi initiatief van Woonstad Rotterdam.
  Beter dan de bewoners op te zadelen met de verhuurdersheffing van het kabinet.
  Ik ben benieuwd welke corporaties dit mooie voorbeeld gaan volgen. Want woningcorporaties die geheel niets aan verduurzaming doen, komen vanzelf in het rijtje van huisjesmelkers terecht.

  Ik denk dat de vuile energiebedrijven dit ook wel gaan merken.