Shell ziet voor olie- en gasplatforms in de Noordzee die hun velden hebben leeggepompt een tweede leven als waterstof fabriek. Dat schrijft de Telegraaf. De energiegigant voegde een supplement toe aan haar toekomstscenario's waarin het de mogelijkheden verkent voor de wereld om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
Met waterstof fabrieken die gebouwd worden op afgedankte boorplatforms zou met stroom van windparken op zee via elektrolyse waterstof uit water gemaakt kunnen worden. Per dag zou zo'n fabriek een hoeveelheid waterstof kunnen produceren die overeenkomt met de energie van meer dan 2 miljoen vaten olie. De waterstof zou met pijpleidingen of tankers kunnen worden vervoerd.
De komende jaren wordt steeds meer elektriciteit opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Afhankelijk van het weer zal er regelmatig meer worden opgewekt dan verbruikt. De productie van waterstof kan dan prima als opslag dienen voor die energie.
Shell volgt 'met interesse' onderzoek dat TNO doet naar mogelijkheden om boorplatformen om te bouwen tot waterstoffabrieken. Steeds meer olie- en gasinstallaties op de Noordzee zijn sterk verouderd en soms helemaal niet meer productief. Het ontmantelen van deze boorplatforms zou een kostbare actie zijn en daarom heeft TNO een visie ontwikkeld om de platforms in te zetten als leverancier van innovatieve toepassingen in de offshore industrie.
Het idee is om een verbinding te maken tussen de olie- en gasindustrie op de Noordzee en de offshore windparken. Oude platforms en gasvelden kunnen op een innovatieve manier ingezet worden om energie op te slaan. Op dit moment onderzoekt TNO in samenwerking met Energie Beheer Nederland, Shell en Siemens wat integratie van deze sectoren voor kansen oplevert. Hoe het werkt toont TNO in een animatie:
Met aanzienlijke waterstofproductie kan Shell een richting inzetten die het bedrijf weg voert van stranded assets en een vroegtijdige ondergang als fossiele producent. Bovendien sluit de huidige infrastructuur die het bedrijf heeft op gebied van benzinedistributie goed aan op de levering van waterstof voor een nieuwe generatie schone auto's.
In principe vind ik het een goed idee om waterstof te produceren op zee, maar moet dat dan op die oude ‘verroeste’ platforms!?
Als windmolens op zee draaien terwijl niemand stroom nodig heeft,
dan is het handig om de overtollige windenergie te benutten,
bijvoorbeeld voor productie van waterstof door hydrolyse van water.
Als er geen wind is, terwijl er wel stroom nodig is,
dan zou je die waterstof weer kunnen gebruiken om stroom te produceren.
Op die stroom kunnen heel veel elektrische auto’s rijden.
Elektrische auto’s zijn er al en er komen binnenkort nog heel veel meer.
De kans dat er ooit (economisch levensvatbare) auto’s op waterstof komen,
lijkt mij heel erg klein.
fred meursing
16 mei 2016
Meer van het zelfde, het vuil dat de auto,s op land nu
uitstoten gaat shell op zee uitstoten, een schijn oplossing en zeker niet schoner
Dit lijkt me een fantastische optie!
Als het werkt meer platforms, niet schadelijk voor het land en hoge productie van waterstof!