zeewaarDe VN voorspellen voedseltekorten omdat de bevolking blijft toenemen. Zeewier is een eiwitrijke bron, en kan een oplossing bieden. Naast eiwitten, heeft het unieke hoeveelheden en combinaties vitaminen en mineralen. Daarom wordt het ook wel een “Superfood” genoemd. Minstens zo belangrijk is het best bewaarde geheim: het is een delicatesse.

Zeewier productie vindt voornamelijk plaats in Azië, waar de teelt technieken veelal vervuilend zijn. Bij ons wordt 99% van alle consumptie zeewier geïmporteerd en dit is vaak van onbekende oorsprong. Informatie over teelt technieken is onvindbaar en het is vaak onmogelijk te achterhalen wat er wel en niet in het product aanwezig is. Komt het uit vervuild water? Als je dat niet weet, weet je ook niet of het gezond is.

Zeegroenten kunnen geteeld worden zonder gebruik te maken van schaarse landbouwgrond, of zoet water. Zon en zee is al dat het nodig heeft. Het fungeert als kraamkamer, zet C02 om in zuurstof, en filtert het zeewater. Maar alleen duurzame zeewierteelt is goed voor mens & milieu. Daarom is Zeewaar in 2013 als eerste gestart met de duurzame teelt en verwerking van Zeeuwse Zeegroenten in de Oosterschelde.

Het doel van Zeewaar is om de beste kwaliteit heerlijke Zeeuwse zeegroenten te leveren, die eenvoudig zijn om mee te koken, zonder ingewikkelde recepten of lange bereidingstijden. Met zeegroenten kun je in de keuken heel veel kanten op, vers en gedroogd. Aan Zeewaar de uitdaging om het voor heel Nederland beschikbaar te maken.

Initiatiefneemsters van Zeewaar zijn Rebecca en Jennifer. Rebecca werkte 20 jaar als marketing consultant in New York en Nederland, bij werkgevers als Saatchi & Saatchi, Philips, en Heineken. Jennifer is advocate uit New York, met een extra diploma International Trade Law van de UvA. Voor Zeewaar werkte ze o.a. bij een duurzame start-up als Director of Operations.

Op de website van Oneplanetcrowd, waar ze geld zoeken om hun activiteiten verder uit te brieden, zeggen ze:

‘Wij startten ons onderzoek in 2012 en troffen vreemde tegenstrijdigheden. Zeewier wordt het voedsel van de toekomst genoemd, maar het is reeds een markt van bijna $6 miljard per jaar, gedomineerd door Azië. In Nederland tref je alleen geïmporteerd zeewier, terwijl ons land gespecialiseerd is in de visserij én we de schone Oosterschelde hebben. Deze feiten zagen wij als het gat in de markt.

Duurzame zeewierteelt is goed voor mens en milieu, en wij vonden dat zo’n mooie combinatie, dat we besloten ons leven om te gooien en de eerste commerciële zeewierboerderij op te richten in de Oosterschelde.

In Nederland bestaat geen keten, of productschap, en er is weinig kennis van commerciële zeewierteelt voor de consumptie. We werken daarom veel samen met andere bedrijven, kennis instituten, onderwijsinstellingen, en overheden om deze nieuwe positieve industrie in Nederland vorm te geven. Bij dit alles komt onze zakelijke ervaring goed van pas.

Vorig jaar zijn we op kleine schaal gestart met de teelt, verwerking, verpakking en verkoop van onze Zeeuwse zeegroenten. Zo konden we op een rij zetten wat er nodig is aan materieel, kennis, en mankracht. Maar ook hoe de vraag uit de markt zich zou ontwikkelen. Inmiddels weten we dat consumenten erg graag onze Zeeuwse delicatessen willen proberen, maar dat het tijd gaat kosten om onze lijn via de grotere ketens voor iedereen beschikbaar te maken.

Door mee te doen aan onze campagne behoor je tot de groep mensen die als eerste van deze unieke Zeeuwse delicatessen gaat genieten. En je helpt ons de zeewierboerderij verder te ontwikkelen zodat we over niet al te lange tijd heel Nederland blij kunnen maken met deze nieuwe Zeeuwse delicatesse.

Winkeliers of groothandels die interesse hebben in de verkoop van onze lijn gedroogde Zeeuwse Zeegroenten van het merk Zeewaar kunnen contact opnemen via [email protected]. Bij vermelding van deze Oneplanetcrowd campagne geven we 10% korting op de inkoopprijs!’

Wil jij ook investeren in voedsel van de toekomst? Kijk dan op Oneplanetcrowd.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws