like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zero-waste goeroe Bea Jonhson in Amsterdam

Van: op 14 september 2017

bea johnson zero waste mensenHét boegbeeld van zero-waste, Bea Johnson, komt zondag 17 september naar de Genoegdag in Amsterdam. De Amerikaanse produceert met haar gezin maar één weckpot afval per jaar. Laat je inspireren door haar leuke verhalen en haar ultieme tips voor leven zonder afval.

Bea Johnson koopt alleen tweedehands kleding en naait herbruikbare broodzakken uit oude lakens. Het klinkt misschien wat stoffig, dit hergebruik van oude spullen. Toch is Johnson het grote voorbeeld van vooral hippe jonge vrouwen. De van oorsprong Française heeft namelijk gevoel voor klasse en stijl. Ze heeft bijvoorbeeld weinig kleding, maar ziet er altijd op en top verzorgd uit. Toen de foto’s van haar en haar minimalistisch ingerichte huis in een tijdschrift verschenen, had ze in één klap een grote schare fans.

‘Zero waste heeft mijn leven eenvoudiger gemaakt’, zegt Johnson. Ze koopt minder, heeft een minder vol huis, hoeft minder op te ruimen, minder te onderhouden en kan zich daardoor naar eigen zeggen beter focussen op de dingen die er echt toe doen. Van zero waste naar simplify life, kun je dus zeggen. Zij en haar gezin besparen er ook nog eens mee, zo’n veertig procent zijn ze minder kwijt aan boodschappen, rekenden ze uit. Het begon toen Johnson, haar man en haar kinderen tijdelijk kleiner woonden en een deel van hun spullen moesten opslaan. Ze bleken die spullen, een container vol, helemaal niet te missen. Ze besloten een groot deel van hun inboedel een nieuwe bestemming en dat voelde goed. Want, zegt Johnson: ‘Door spullen niet te gebruiken houd je ze weg van mensen die ze wel kunnen gebruiken.’

Genoeg-redacteur Ilse Ariëns probeerde vorig jaar veertig dagen zonder afval te leven. Hoe leuk, maar ook hoe lastig ze dat soms vond, kun je lezen in haar columns hierover. Het betekent dat je naar de winkel gaat met lege potjes en zakjes die je laat vullen. In dit filmpje op YouTube kun je zien hoe Bea Johnson haar zelf genaaide broodzakken en glazen weckpotten in de supermarkt laat vullen. Onze redacteur moest soms wat overwinnen, had het idee dat winkelpersoneel haar als ‘milieugekkie’ zag. Bea Johnson doet er niet moeilijk over. Als mensen vragen waarom ze geen zakje of kuipje van de winkel wil, antwoordt ze dat ze geen vuilnisbak heeft. Einde verhaal, en meestal volgt er dan een gezellig praatje.

Johnson en haar gezin hebben ongeveer één weckpot afval per jaar. Dat doen ze door de 5 R’s toe te passen:

  • Refuse – weiger wat je niet nodig hebt
  • Reduce – beperk wat je wel nodig hebt
  • Reuse – hergebruik je spullen
  • Recycle – lever gescheiden in wat je niet kunt weigeren, beperken of zelf hergebruiken
  • Rot – composteer

Zondag 17 september houdt Bea Johnson tijdens de Genoegdag een presentatie van een uur. Daarna gaat ze met het publiek in gesprek en kun je haar vragen stellen. Haar optreden is ’s middags van 15.30 uur tot 17.15 uur op het hoofdpodium, in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek in Amsterdam. Kaartjes voor de Genoegdag kun je hier bestellen. In het herfstnummer van Genoeg, dat op de Genoegdag van de persen rolt, staat een interview met Johnson.

Entreekaarten bestel je hier.

Meer lezen?

Zero waste home is het blog van Bea Johnson.

Verder kun je haar volgen op Instagram of Facebook.

Foto: Zona Foto/Coleman-Rayner

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!