like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zuid-Nederland vegetarische woestijn

Van: op 17 september 2013

vegetarischGeen enkele stad in Zuid-Nederland verdient het predicaat ‘Vegastad’. De Vegetariërsbond wil laten zien waar vegetariërs en vleesminderaars goed terecht kunnen. Ze doet dit door het uitroepen van Vega-hoofdsteden en het organiseren van de Vegetarische Restaurantweek. In de in de landsdelen Noord, Oost en West worden Vega-hoodsteden uitgeroepen naar aanleiding van onderzoek van de Vegetariërsbond op basis van het aanbod in de horeca, bij Thuisafgehaald en in het ziekenhuis. In het zuiden is het aanbod dus onder de maat.

‘Natuurlijk zijn er ook in het Zuiden toprestaurants waar vegetariërs en flexitariërs volledig aan het trekken komen, zoals restaurant De Zwaan in Etten-Leur.  Maar over het geheel genomen is het vegetarische aanbod in het Zuiden zeer beperkt. Het verschil met de andere drie landsdelen is zo groot dat we geen vega-hoofdstad kunnen en willen aanwijzen”, aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

In het onderzoek is onderzocht in hoeverre vegetariërs en vleesminderaars uit restaurants kunnen kiezen als ze uit eten gaan. Daarnaast is gekeken naar het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en het aanbod in het ziekenhuis. Vooral bij ziekenhuizen zijn de resultaten teleurstellend. “Ziekenhuizen zijn niet transparant wat betreft hun vegetarische aanbod en in één ziekenhuis loop je als vegetariër de kans vis voorgeschoteld te krijgen. Dit terwijl je juist in het ziekenhuis overgeleverd bent aan wat de pot schaft”, aldus Floris de Graad.

De vegetarische hoofdsteden worden bekend gemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. Vorige week werd Groningen uitgeroepen tot Vega-hoofdstad van het Noorden. De week voor deze restaurantweek wordt de vegetarische hoofdstad van Nederland bekend gemaakt.

“Tijdens de Vegetarische Restaurantweek is het iets beter gesteld in het Zuiden. In minstens 15 restaurants kan men terecht voor een lekker en voordelig vegetarisch menu. We zijn erg blij dat we deze restaurants voor de week hebben kunnen selecteren. Het is precies de bedoeling dat we met de Vegetarische Restaurantweek laten zien dat je soms op heel onverwachte plekken heerlijk vegetarisch kunt eten,” aldus Floris de Graad.

De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu’s, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten 25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.

De week wordt onder anderen gesteund door: Antoinette Hertsenberg, Maarten Tjallingii, Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.  De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara’s Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie in de Keuken.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Limburg, Nieuws, Noord-Brabant, Zeeland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws