like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zuivelproducten van weidekoeien vaak ‘vervuild’ met stalmelk

Van: op 12 juli 2015

koeien eten eendenkroosHet is droevig gesteld met de verkrijgbaarheid van zuivelproducten uitsluitend gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Hoewel volgens het CBS nog tegen de 70% van de koeien weidegang krijgt, wordt momenteel maar een klein deel van de zuivel van deze koeien apart opgehaald en verwerkt tot weidezuivelproducten. Uit een vandaag gepresenteerde analyse van de Dierenbescherming blijkt dat de keuze van de consument beperkt is tot dagverse- en biologische zuivelproducten. De bulk, waaronder kaas, toetjes en boter, is volgens de organisatie 'vervuild' met stalmelk.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming riep in Veghel tijdens een bijeenkomst van de ondertekenaars van het Convenant Weidegang supermarkten en zuivelproducenten op hun aanbod koevriendelijke zuivel snel te vergroten.

BES LED

Gescheiden ophalen
"Dat kan bijvoorbeeld door alle weidemelk gescheiden op te halen en apart te verwerken tot weidezuivelproducten", aldus Dales. De Dierenbescherming doet een dringend beroep op de zuivelproducenten om de melk afkomstig van de koeien die nog wel weidegang hebben gekregen niet langer te mengen met stalmelk. Producten als margarine en boter, slagroom, allerlei toetjes en kaas zijn daardoor niet of nauwelijks verkrijgbaar als weidegang-variant.

Eigenlijk is kaas het enige niet-dagverse zuivelproduct dat, zij het heel beperkt, ook verkrijgbaar is met weideganggarantie. "Dat is jammer", vindt Dales, "want juist bij kaas valt veel winst te behalen". Ruim de helft van de Nederlandse melk wordt gebruikt om kaas van te maken. Voor één kilogram kaas is bijna tien liter melk nodig.

Sleutel
De Dierenbescherming denkt dat de consument de sleutel in handen heeft om de trend te keren dat de koe verwordt tot een altijd op stal staande melkmachine. "Maar dan moet hij wel de keuze hebben", stelt Dales. Volgens de Dierenbescherming is het mooi dat bedrijfsleven en overheid boeren stimuleren hun koeien te weiden, maar is dat onvoldoende om de voortschrijdende teloorgang van weidegang in Nederland te doorbreken. De beste stimulans is een ruim aanbod van weidezuivelproducten en zuivelproducenten en supermarkten moeten dat organiseren.

"Het loslaten van het Europese melkquotum heeft de situatie dit jaar drastisch verslechterd', meent Dales. Volgens zijn organisatie is de melkveehouder hierdoor hard op weg zijn collega's in de varkens- en pluimveehouderij achterna te gaan. De melkveehouderij begint zich meer en meer te kenmerken door grootschalige bedrijven die uit kostenoverwegingen hun dieren jaarrond op stal houden.

Hoewel het aantal koeien per bedrijf steeds groter wordt, 150 of meer koeien is geen uitzondering, geldt dat niet voor de beschikbare weilanden. "Er zijn tal van initiatieven ontwikkeld om dit tij te keren, maar de macht van de consument wordt nog onvoldoende benut", vindt Dales van de Dierenbescherming.

Meerwaarde
Het Convenant Weidegang werd in 2012 door 65 organisaties ondertekend om de teruglopende weidegang van koeien om te buigen. Dales hield zijn gehoor in Veghel vanmiddag voor dat de Dierenbescherming serieus heeft geaarzeld om te tekenen omdat het doel - behoud van het huidige niveau van weidegang - te weinig ambitieus is. Dales: "dat wij het convenant toch getekend hebben is omdat wij de meerwaarde zien van maar liefst 65 partijen die zich allemaal voor weidegang willen inspannen. Maar we zien ook de voortdurende worsteling van de zuivelsector om er wat van te maken. Volgens ons moeten de verschillende convenantpartijen elkaar meer op ieders rol en verantwoordelijkheid aan gaan spreken".

De Dierenbescherming heeft zich met het convenant vastgelegd om consumenten te stimuleren te kiezen voor weidezuivelproducten. "Maar dan zal toch eerst de verkrijgbaarheid van weidezuivel omhoog moeten".

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennieol schreef:

  ha ha de winterdag staan de koeien ook op stal dan willen ze ook niet buiten lopen en gras groeit in de winter ook niet kom zelf van boer af.

 2. Diny Kuijpers schreef:

  Momenteel word er veel reclame gemaakt voor de zuivere grasboter waar ik ook gebruik van maak.Dat betekent dat ik beter over kan stappen op een plantaardig soort .

 3. Jeannette schreef:

  Het is een misvatting dat boerenkaas van weidemelk gemaakt zou zijn. Kaas mag boerenkaas heten wanneer dit op de boerderij is gemaakt. De melk hiervan kan net zo goed uit een stal komen met koeien die voor het eerst buiten komen wanneer ze naar de slacht gaan.
  De blog van Chantal Overgaauw(zie hieronder) maakt het duidelijk. De enige diervriendelijke melk is amandel- rijst- of sojamelk. Er bestaat ook veganistische kaas. Wil je toch (producten uit) dierlijke melk, dan is biologisch-dynamisch en daarna biologisch de beste keuze.

 4. Ron schreef:

  Koeien schuilen graag, voor te veel zon of een bui. Dat ze het kunnen hebben is wat anders.

 5. AVE schreef:

  Zolang de meerderheid van de supermarktbezoekers alleen naar de prijs kijkt, wint grootschalige productie t.b.v. een zo laag mogelijke kostprijs altijd. De laagste voer- en arbeidskosten zijn doorslaggevend voor het inkomen van de boer. Een boer die zich daar niet aan conformeert gaat gewoon failliet.

 6. Wel of geen weidegang is niet het enige drama dat koeien ondervinden. Ik schreef in mijn blog http://bit.ly/1IAFLRR over tal van andere ‘ongemakken’ en trauma’s die deze dames oplopen.

  Overigens geeft bovenstaand verhaal van Ron een goede indruk van de behoefte aan beschutting van koeien (en andere weidedieren). Als de kans er is, schuilen ze graag voor regen (en zon. Toch zie je talloze landbouwhuisdieren in een wei zonder boom of stal. Ook met rond de 40 graden. En de inspectie van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit vindt dat prima (telefonisch), want ‘ze kunnen wel wat hebben’.

  Terwijl artikel 1.6 Besluit Houders van Dieren bescherming tegen slechte weersomstandigheden voorschrijft. Doet mij besluiten langzaam van de zuivel af te kicken…

 7. BF schreef:

  Daarom bestel ik de kaas bij boerenkaasonline, zodat ik zeker weet, dat ik kaas zonder toevoegingen, gemaakt van rauwe melk.
  Je proeft het verschil.
  En de rest alleen maar biologisch, maar daarvoor moet ik naar Duitsland, omdat ik de bioproducten van AH en de grote fabrikanten hier niet vertrouw.

 8. Ron schreef:

  Niet de boeren maar de zuivelproducenten mengen de melk… Nu ben ik laatst bij een melkveeboerderij geweest. De koeien waren buiten. Net toen wij de stal in gingen om te kijken wat daar allemaal gebeurt begon het te regenen. Van de andere kant van de stal een kwam een lawaaiige kudde aanrennen… om te schuilen! Hebben we het nu over stalmelk of weidemelk…

 9. Louis schreef:

  Die melkboeren doen hetzelfde als hun Franse collega’s met wijn. Gewoon lekker mengen en de kwaliteit verbeteren of de slappe hap bij goed spul mengen zodat je daar ook af kom….