Zoek jouw stemwijzer of kieswijzer, allemaal op een rij voor de verkiezingen 2017

Van: op 9 maart 2017 | 10 reacties | categorie: Inzicht

stemwijzer kieswijzer[update] Krijg je al een beetje last van stemstress? Kijk hier voor jouw ideale stemwijzer of kieswijzer. De stroom van aangekondigde en afgezegde debatten, van nieuwe en oude partijen, van welles en nietes, van verwarde denkers en enthousiaste doeners komt aardig op stoom. Je mag op 15 maart voor de tweede kamer verkiezingen een keuze maken uit 28 partijen met tientallen standpunten. Omdat je dat nauwelijks alleen af kan bieden we je hier alvast een overzicht van alle beschikbare hulpen en wijzers.

En wil je meteen zien hoe jouw favoriete partij (of je grootste horror) er voor staat, kijk dan op onze Alle Peilingen pagina.

 

Stemwijzers

stemwijzer De stemkeuzehulp Stemwijzer.nl heeft weinig toelichting nodig. De bekende en veel besproken website die je helpt bij de keuze van de partij die het best bij je past, inclusief kleine partijen.

 

kieskompasIcoon nr 2 is Kieskompas.nl. Kieskompas stelt gebruikers in staat om een uitgebreide analyse te maken van de keuzemogelijkheden. Voor gebruikers moet het volkomen helder zijn wat de beste keuze is en waarop deze is gebaseerd

 

groen kieskompasGroenkieskompas.nl is er voor wie milieu en natuur mee wil laten wegen in zijn of haar keuze. Je krijgt 30 stellingen over natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw voorgelegd. Het Groen Kieskompas geeft inzicht hoe politieke partijen staan tegenover groene thema’s. Helaas, geen kleine partijen.

 

jongeren kieswijzerIedereen hoort kreten zoals de jeugd heeft de toekomst en stemmen is belangrijk. Maar welke politieke partij past dan het beste bij wat jongeren belangrijk vinden? Om de politieke partij te vinden die het beste bij jou als jongere past is de Jongerenkieswijzer ontwikkeld. (pas online na 15 februari)

 

npo partijwijzerWe zien de partijwijzer van NPO als het kleine broertje of zusje van de stemwijzer. Minder vragen en helaas, ook hier geen kleine partijen.

 

 

beterstemmenBeterStemmen biedt beter inzicht in wat wij van verschillende partijen vinden en zou een waardevol instrument kunnen zijn om tot een echt brede coalitie te komen. De traditionele kater na het stemmen (‘ja, dáár had ik niet op gestemd’) is nagenoeg verdwenen.

 

Op Stemkijker kun je aangeven of je het met standpunten in de filmpjes al dan niet eens bent. 21 opgenomen partijen x 10 onderwerpen = 210 filmpjes bekijken!

 

Met deze stemwijzer (samenwerking NU.nl en Citisens) kun je per stelling met een slider aangeven in welke mate je het ergens mee eens bent. Bij iedere stelling is bovendien de motivatie van de partijen te lezen.

 

levensbeschouwelijke kieswijzer kro ncrvIn de meeste partijprogramma’s staan ze niet, in de verkiezingscampagne komen ze nauwelijks aan de orde: de morele dilemma’s en medisch ethische kwesties. Daarom is er de Levensbeschouwelijke kieswijzer van KRO-NCRV, met stellingen over kwesties als embryoselectie, recht op stervenshulp, vluchtelingenopvang en het grenzeloos doorfokken van dieren. Fundamentele vragen die raken aan de onderstroom in de samenleving.

 

privacy stemwijzerMet de privacy stemwijzer bepaalt u welke partij het best met uw mening over privacy overeenkomt. Dit gebeurt aan de hand van tien stellingen. De veertien partijen die de afgelopen maanden in de peilingen minimaal een zetel hebben behaald, zijn in de stemwijzer opgenomen.

 

christelijke stemwijzerStemwijzers zijn er te kust en te keur. Voor milieubeschermers, voor ondernemers, voor jongeren. Voor wie waarschijnlijk al van plan is op een christelijke partij te stemmen maakte de Haagse redactie van het Reformatorisch Dagblad de Christelijke Stemwijzer.

 

fiscale stemwijzerIn de campagnes krijgen fiscale maatregelen weinig aandacht. Terwijl die toch heel belangrijk zijn. Zeker voor ondernemers. De Fiscale Stemwijzer vergelijkt de belastingmaatregelen uit verkiezingsprogramma’s.

 

stemwijzer speld speldwijzerWie nog wat tijd over heeft om zijn lachspieren te oefenen kan terecht bij de Speldwijzer. Hier en daar wat stekelig.

 

 

woonkieskompasAls Wonen voor u belangrijk is op 15 maart, vul dan het WoonKieskompas in. Zo toetst u de standpunten van politieke partijen aan uw eigen opvattingen.

 

 

Overzichten

Naast de interactieve kieswijzers zijn er ook een aantal websites die schematisch de verschillende standpunten van partijen in beeld brengen. Breed, of gericht op een specifiek onderwerp.

 

partijgedrag.nlOp partijgedrag.nl kun je zien hoe partijen zich hebben gedragen. Lees partijprogramma's en andere kieswijzers om de uitgedragen koers van partijen te vergelijken. Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst.

 

wat stemt het parlementWat stemt het parlement.nl bevat alle stemmingen in de Tweede Kamer vanaf 1995 over amendementen, moties en wetsvoorstellen. Met deze site kun je zoeken in de tekst van het document waarover gestemd is, en daarna je zoekvraag verder beperken op bijvoorbeeld de partij van de indiener, de voor- of tegen-stemmers, de kabinetsperiode, en nog veel meer. Het stemgedrag van partijen in het parlement is feitelijk de eerlijkste graadmeter voor hun standpunten.

 

kieswijzer duurzame economieDe Kieswijzer Duurzame Economie is samengesteld door Duurzaambedrijfsleven.nl en De Groene Zaak. Daarin is in één oogopslag te zien hoe de verschillende partijen scoren op onderwerpen die belangrijk zijn voor de duurzame economie. Ook hier zijn weer geen kleine partijen beoordeeld.

 

culturele stemwijzerHard//hoofd presenteert De Culturele Stemwijzer, een handig overzicht van de standpunten over kunst en cultuur van de diverse partijen.

 

 

mvo kieswijzerDe MVO Kieswijzer vergelijkt de standpunten van de elf grootste politieke partijen. De verkiezingsprogramma’s zijn door het MVO Platform beoordeeld op negen actuele MVO-onderwerpen.

 

fnv echte banen kieswijzerHoe denkt jouw partij over kwaliteit, zekerheid en koopkracht? De FNV heeft de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen langs de Echte banen-meetlat gelegd. Kijk hoe jouw partij daarover denkt.

 

gay voteGayvote.nl is de kieswijzer voor LHBTI-kwesties. Op de website vinden kiezers standpunten van politieke partijen over LHBTI-kwesties. Ook kan men zien hoe partijen de afgelopen tijd over LHBTI-kwesties stemden en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’. Helaas niet van alle kleine partijen.

 

kieshulp netwerk basisinkomenHet Netwerk Basisinkomen biedt een overzicht van standpunten van de partijen over het basisinkomen. Daarin zijn ook de kleine partijen meegenomen.

 

stemwijzer voor de toekomstDe Stemwijzer voor de toekomst laat zien in welke mate de programma’s van de partijen echt op de toekomst zijn afgestemd. Iemand kan hiermee zelf bepalen welke partij het best kan zorgen voor onze toekomst. Inclusief de kleine nieuwkomers.

 

klimaatlabel politiekHet Klimaatlabel Politiek is op basis van stemmingen in de 2e kamer van de afgelopen jaren, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Hierin zijn voornamelijk de belangrijke stemmingen meegenomen en zaken als kernenergie zijn niet meegenomen.

 

fairkiezingswijzerIn de FairKiezingswijzer 2017 worden de verkiezingsprogramma’s van alle zittende partijen (gekozen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012) op 7 verschillende Fair Politics onderwerpen beoordeeld. Hoe, is een beetje vaag.

 

de wijze stemmer van brainwashBen je een beetje filosofisch ingesteld? Brainwash / De Wijze Stemmer omroep Human heeft advies ingewonnen van de bekendste filosofen en denkers ter wereld om de huidige partijen te toetsen aan ideologie en denkbeelden. Geintje? Misschien...

 

rechtsstaatVeertig procent van de verkiezingsprogramma’s bevat voorstellen die regelrecht met de rechtsstaat in strijd zijn, omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Vrijwel alle verkiezingsprogramma’s bevatten één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken. Dit concludeert de commissie die in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) de partijprogramma’s heeft doorgelicht op hun gevolgen voor de rechtsstaat.

 

stemvoorkinderenDe Kieswijzer Kinderrechten vergelijkt de kinderrechtelijke standpunten van elf politieke partijen. Defence for Children heeft op twaalf actuele en belangwekkende onderwerpen voor kinderen de verkiezingsprogramma’s van de partijen geanalyseerd en beoordeeld.

 

In deze kieswijzer zijn de standpunten van de grootste politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 opgenomen met betrekking tot 10 stellingen betreffende onderzoek en wetenschap.

 

De Casinowijzer geeft een overzicht van standpunten over online gokken en gokverslaving.

 

Kijk hier voor ons overzicht van alle peilingen.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. redactie schreef:

  @Moon: zie nu ook https://watstemthetparlement.nl/ die site bevat alle stemmingen in de Tweede Kamer vanaf 1995 over amendementen, moties en wetsvoorstellen.

 2. Moon schreef:

  oké… Allemaal leuk die stemwijzers op basis van beloftes (door de diverse partijprogramma’s) maar ik zoek een soortgelijke manier waar je je stem kan meten aan waar de partijen
  zich de afgelopen 4 jaar daadwerkelijk voor hebben ingezet. Waar hebben ze voor en waar hebben ze tegen gestemd.
  Hoe is onze stem gebruikt. Iets beloven is 1 ding maar ik wil kunnen beoordelen op daden.
  Nu is er 1 site, namelijk http://www.partijgedrag.nl , die dit inderdaad heeft uitgezocht maar om je er doorheen te worstelen is nog een hele studie.
  Je kan per motie bekijken wat een partij heeft gestemd maar dan moet je dit ook per motie bekijken. Dit kun je vervolgens weer wegzetten ten opzichte van 1 andere partij en zo alle moties en partijen langs…
  Een overzicht is er wel maar vooral met heel veel percentages in tabellen die mij eerlijk gezegd nog niet veel uitkomsten bieden.
  Het zal overzichtelijk zijn als je er heel veel tijd voor neemt om het je eigen te maken. Helaas… 15 maart komt snel dichterbij en ik ben er net achter (door de kieswijzer)dat de keuze die ik dacht dat ik zou gaan maken, totaal niet overeenkomt met het resultaat wat dáár uitrolt.
  Je zou van ellende bijna de keuze overwegen om NIET te gaan stemmen! Die optie is principieel uitgesloten
  1 ding is wel zeker > Waar mijn stem niet heen gaat is voor mij klaarhelder maar die vraag wordt niet gesteld.

  Dus >>> Help!
  Waar vind ik een stemwijzer die de stellingen toetst aan hoe de diverse partijen hun -en dus de onze- stem in de afgelopen jaren hebben laten gelden?

 3. Jac. Hipke schreef:

  De kieswijzer heeft mij zeker geholpen. Na het stemmoment…heeft de kiezer, helaas nog weinig in te brengen ! Dat doet het gekozen kamerlid…maar WAAR is
  de CONTROLE van ons als STEMMER ? Ik bedoel bijvoorbeeld dat er 1,25 miljard, bestemd voor ZORG verkeerd werd besteed door de gemeenten….Er is helaas nog steeds
  een STAATSINRICHTING THORBECKE SINDS 1848 ! Het wordt dus
  tijd voor AANPASSINGEN ! Minister Plasterk heeft een staatscommissie benoemt, sinds vorige week o.l.v de heer Remkes. Graag snelle actie, want ZO GAAT HET MIS !!!

 4. Joop schreef:

  Jullie zijn er 1 vergeten! Een hele duurzame:
  https://www.beterstemmen.nl/
  Toegevoegd, red.

 5. Wout Veldstra schreef:

  Snelle Stemwijzer is tof: nog sneller dan knopen tellen!

 6. Jens B schreef:

  Kijk eens op https://kopsnel.nl – al jaren de snelste stemwijzer met goede resultaten. Geen saaie stellingen, vooringenomen sturende meningen of advertenties. Wetenschappelijk onderbouwd!

 7. Snelle Stemwijzer schreef:

  De snelle stemwijzer ontbreekt nog in dit overzicht.
  Binnen enkele seconden een bijzonder accuraat stemadvies:
  https://sites.google.com/site/snellestemwijzer/

 8. Caroline Weber schreef:

  Deze is ook handig op het gebied van werk en inkomen: http://www.kiesvoorechtebanen.nl
  Toegevoegd, red.

 9. Ivo schreef:

  Deze is ook handig: alle standpunten op gebied van zwerfafval, statiegeld en plasticsoep op een rijtje.

  https://twitter.com/zwerfierdam/status/828302229375418368

 10. Pien schreef:

  Fijn om alles zo op de rij te kunnen lezen! Helaas nog niet duidelijk wat ik ga stemmen. Heb grote zorg voor het onderwijs, de basisscholen waar te grote klassen papieren tijgers controles en regelgeving het werk voor de grote mensen zwaar maakt en de kleine mensen waar het eigenlijk om gaat krijgen veel te weinig praktische, liefdevolle zorg en aandacht. D66 ziet dat en van de andere partijen is het moeilijk te vinden…de kieswijzers sturen mij richting SP of PvdA en er zijn veel nieuwe partijen.
  Mijn stem telt ook en die wil ik goed en overdacht gebruiken, niet zo eenvoudig dit keer!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Nieuwe kamerleden krijgen 200.000 handtekeningen voor CETA referendum

Nieuwe kamerleden krijgen 200.000 handtekeningen voor CETA referendum

Op de eerste echte werkdag voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer bood het Platform TTIP CETA Referendum ruim 200.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden aan Emile Roemer en Maarten Hijink (SP), Kees Verhoeven (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Marianne Thieme(PvdD) en Isabelle Diks (GL) aan. Hiermee willen de 13 maatschappelijke organisaties achter het Platform […]

| 28 maart 2017 | 0 Comments
Aanleg transportkabel offshore windparken Borssele door Westerschelde kan starten

Aanleg transportkabel offshore windparken Borssele door Westerschelde kan starten

Vlaanderen en Nederland zijn het eens geworden over een veilige inbedding van een onderzeese stroomkabel door de Westerschelde. De kabel moet vanaf 2019 en 2020 windparken voor de kust bij Borssele aansluiten op het net aan land. Het Havenbedrijf Antwerpen zal op basis hiervan haar beroep bij de Raad van State intrekken. Daarmee zijn de […]

| 26 maart 2017 | 0 Comments
VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Hoe duurzaam onderneemt Nederland? VPRO Tegenlicht heeft een lange traditie in het signaleren van initiatieven die duurzaamheid en ondernemerschap combineren. Maar wat als er, zoals na de mislukte overname van Unilever, kritiek ontstaat dat een bedrijf zich minder moet richten op duurzaamheid en meer op directe winst? Is duurzaamheid leuk zolang het de aandeelhouder niets […]

| 26 maart 2017 | 0 Comments
Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 4 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 6 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments

Inzicht

Hoe corruptie klimaatverandering aandrijft

Hoe corruptie klimaatverandering aandrijft

Campagnes tegen corruptie hebben in 2016 een reeks cruciale overwinningen behaald. Een belangrijke was de aansprakelijkheid garanderen voor één van de meest slinkse deals van ‘Big Oil’: het verwerven van het Nigeriaanse offshore olieveld OPL 245 door Koninklijke Shell en Eni, het grootste bedrijf van Italië, in 2011. Afgelopen december klaagde de Economic and Financial […]

| 28 maart 2017 | 1 Comment
Nieuwe Europese spelregels voor meten milieuprestaties van producten

Nieuwe Europese spelregels voor meten milieuprestaties van producten

Hoe weet je of de claim over duurzaamheid of milieuprestatie van een product klopt? Dat is niet eenvoudig. Er bestaan in ieder geval honderden duurzaamheidslabels en die gaan over verschillende duurzaamheidaspecten. Een deel van deze labels claimt ook milieuprestaties. Deze claims kunnen kwalitatief en indirect zijn: beter voor het milieu (bedrijfsclaims)of binnen bepaalde milieugrenzen (Milieukeur) […]

| 28 maart 2017 | 0 Comments
Het roer moet snel om in de voedselproductie

Het roer moet snel om in de voedselproductie

Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking voeden? Een prangende vraag met de groei van 7 naar 10 miljard mensen in 2050 in het verschiet en steeds meer signalen dat de huidige productie- en consumptiewijze spaak loopt. De FAO heeft er een nieuw rapport aan gewijd. Door de groeiende druk op de natuur, sociale ongelijkheid en […]

| 26 maart 2017 | 1 Comment
De lokroep van circulaire banen

De lokroep van circulaire banen

Een van de belangrijkste redenen om circulaire economie te omarmen, tenminste voor beleidsmakers, is het feit dat het banen oplevert. Getallen noemen met veel nullen werkt dan indrukwekkend. We hebben ook nog een naam voor deze banen: Circulaire banen, volgens een recent rapport. Mooi, denk ik dan. Banen, altijd fijn. Wie wil dat nou niet? […]

| 26 maart 2017 | 1 Comment

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: