Alle stemwijzers, kieswijzers en kieshulpen op een rij voor de verkiezingen 2017

Van: op 14 februari 2017 | 10 reacties | categorie: Inzicht

tweede kamer verkiezingen stemwijzer kieskompasKrijg je al een beetje last van stemstress? De stroom van aangekondigde en afgezegde debatten, van nieuwe en oude partijen, van welles en nietes, van verwarde denkers en enthousiaste doeners komt aardig op stoom. Je mag op 15 maart voor de tweede kamer verkiezingen een keuze maken uit 28 partijen met tientallen standpunten. Omdat je dat nauwelijks alleen af kan bieden we je hier alvast een overzicht van alle beschikbare hulpen en wijzers.

En wil je meteen zien hoe jouw favoriete partij (of je grootste horror) er voor staat, kijk dan op onze Alle Peilingen pagina.

 

Stemwijzers

stemwijzer De stemkeuzehulp Stemwijzer.nl heeft weinig toelichting nodig. De bekende en veel besproken website die je helpt bij de keuze van de partij die het best bij je past, inclusief kleine partijen.

 

kieskompasIcoon nr 2 is Kieskompas.nl. Kieskompas stelt gebruikers in staat om een uitgebreide analyse te maken van de keuzemogelijkheden. Voor gebruikers moet het volkomen helder zijn wat de beste keuze is en waarop deze is gebaseerd

 

groen kieskompasGroenkieskompas.nl is er voor wie milieu en natuur mee wil laten wegen in zijn of haar keuze. Je krijgt 30 stellingen over natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw voorgelegd. Het Groen Kieskompas geeft inzicht hoe politieke partijen staan tegenover groene thema’s. Helaas, geen kleine partijen.

 


 
jongeren kieswijzerIedereen hoort kreten zoals de jeugd heeft de toekomst en stemmen is belangrijk. Maar welke politieke partij past dan het beste bij wat jongeren belangrijk vinden? Om de politieke partij te vinden die het beste bij jou als jongere past is de Jongerenkieswijzer ontwikkeld. (pas online na 15 februari)

 

npo partijwijzerWe zien de partijwijzer van NPO als het kleine broertje of zusje van de stemwijzer. Minder vragen en helaas, ook hier geen kleine partijen.

 

 

beterstemmenBeterStemmen biedt beter inzicht in wat wij van verschillende partijen vinden en zou een waardevol instrument kunnen zijn om tot een echt brede coalitie te komen. De traditionele kater na het stemmen (‘ja, dáár had ik niet op gestemd’) is nagenoeg verdwenen.

 

Op Stemkijker kun je aangeven of je het met standpunten in de filmpjes al dan niet eens bent. 21 opgenomen partijen x 10 onderwerpen = 210 filmpjes bekijken!

 

Met deze stemwijzer (samenwerking NU.nl en Citisens) kun je per stelling met een slider aangeven in welke mate je het ergens mee eens bent. Bij iedere stelling is bovendien de motivatie van de partijen te lezen.

 

levensbeschouwelijke kieswijzer kro ncrvIn de meeste partijprogramma’s staan ze niet, in de verkiezingscampagne komen ze nauwelijks aan de orde: de morele dilemma’s en medisch ethische kwesties. Daarom is er de Levensbeschouwelijke kieswijzer van KRO-NCRV, met stellingen over kwesties als embryoselectie, recht op stervenshulp, vluchtelingenopvang en het grenzeloos doorfokken van dieren. Fundamentele vragen die raken aan de onderstroom in de samenleving.

 

privacy stemwijzerMet de privacy stemwijzer bepaalt u welke partij het best met uw mening over privacy overeenkomt. Dit gebeurt aan de hand van tien stellingen. De veertien partijen die de afgelopen maanden in de peilingen minimaal een zetel hebben behaald, zijn in de stemwijzer opgenomen.
 

 

Overzichten

Naast de interactieve kieswijzers zijn er ook een aantal websites die schematisch de verschillende standpunten van partijen in beeld brengen. Breed, of gericht op een specifiek onderwerp.

 

partijgedrag.nlOp partijgedrag.nl kun je zien hoe partijen zich hebben gedragen. Lees partijprogramma's en andere kieswijzers om de uitgedragen koers van partijen te vergelijken. Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst.

 

wat stemt het parlementWat stemt het parlement.nl bevat alle stemmingen in de Tweede Kamer vanaf 1995 over amendementen, moties en wetsvoorstellen. Met deze site kun je zoeken in de tekst van het document waarover gestemd is, en daarna je zoekvraag verder beperken op bijvoorbeeld de partij van de indiener, de voor- of tegen-stemmers, de kabinetsperiode, en nog veel meer. Het stemgedrag van partijen in het parlement is feitelijk de eerlijkste graadmeter voor hun standpunten.

 

kieswijzer duurzame economieDe Kieswijzer Duurzame Economie is samengesteld door Duurzaambedrijfsleven.nl en De Groene Zaak. Daarin is in één oogopslag te zien hoe de verschillende partijen scoren op onderwerpen die belangrijk zijn voor de duurzame economie. Ook hier zijn weer geen kleine partijen beoordeeld.

 

mvo kieswijzerDe MVO Kieswijzer vergelijkt de standpunten van de elf grootste politieke partijen. De verkiezingsprogramma’s zijn door het MVO Platform beoordeeld op negen actuele MVO-onderwerpen.

 

fnv echte banen kieswijzerHoe denkt jouw partij over kwaliteit, zekerheid en koopkracht? De FNV heeft de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen langs de Echte banen-meetlat gelegd. Kijk hoe jouw partij daarover denkt.

 

gay voteGayvote.nl is de kieswijzer voor LHBTI-kwesties. Op de website vinden kiezers standpunten van politieke partijen over LHBTI-kwesties. Ook kan men zien hoe partijen de afgelopen tijd over LHBTI-kwesties stemden en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’. Helaas niet van alle kleine partijen.

 

kieshulp netwerk basisinkomenHet Netwerk Basisinkomen biedt een overzicht van standpunten van de partijen over het basisinkomen. Daarin zijn ook de kleine partijen meegenomen.

 

stemwijzer voor de toekomstDe Stemwijzer voor de toekomst laat zien in welke mate de programma’s van de partijen echt op de toekomst zijn afgestemd. Iemand kan hiermee zelf bepalen welke partij het best kan zorgen voor onze toekomst. Inclusief de kleine nieuwkomers.

 

klimaatlabel politiekHet Klimaatlabel Politiek is op basis van stemmingen in de 2e kamer van de afgelopen jaren, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Hierin zijn voornamelijk de belangrijke stemmingen meegenomen en zaken als kernenergie zijn niet meegenomen.

 

fairkiezingswijzerIn de FairKiezingswijzer 2017 worden de verkiezingsprogramma’s van alle zittende partijen (gekozen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012) op 7 verschillende Fair Politics onderwerpen beoordeeld. Hoe, is een beetje vaag.

 

de wijze stemmer van brainwashBen je een beetje filosofisch ingesteld? Brainwash / De Wijze Stemmer omroep Human heeft advies ingewonnen van de bekendste filosofen en denkers ter wereld om de huidige partijen te toetsen aan ideologie en denkbeelden. Geintje? Misschien...

 

rechtsstaatVeertig procent van de verkiezingsprogramma’s bevat voorstellen die regelrecht met de rechtsstaat in strijd zijn, omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Vrijwel alle verkiezingsprogramma’s bevatten één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken. Dit concludeert de commissie die in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) de partijprogramma’s heeft doorgelicht op hun gevolgen voor de rechtsstaat.

 

In deze kieswijzer zijn de standpunten van de grootste politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 opgenomen met betrekking tot 10 stellingen betreffende onderzoek en wetenschap.

 

De Casinowijzer geeft een overzicht van standpunten over online gokken en gokverslaving.

 

Kijk hier voor ons overzicht van alle peilingen.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 


Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. redactie schreef:

  @Moon: zie nu ook https://watstemthetparlement.nl/ die site bevat alle stemmingen in de Tweede Kamer vanaf 1995 over amendementen, moties en wetsvoorstellen.

 2. Moon schreef:

  oké… Allemaal leuk die stemwijzers op basis van beloftes (door de diverse partijprogramma’s) maar ik zoek een soortgelijke manier waar je je stem kan meten aan waar de partijen
  zich de afgelopen 4 jaar daadwerkelijk voor hebben ingezet. Waar hebben ze voor en waar hebben ze tegen gestemd.
  Hoe is onze stem gebruikt. Iets beloven is 1 ding maar ik wil kunnen beoordelen op daden.
  Nu is er 1 site, namelijk http://www.partijgedrag.nl , die dit inderdaad heeft uitgezocht maar om je er doorheen te worstelen is nog een hele studie.
  Je kan per motie bekijken wat een partij heeft gestemd maar dan moet je dit ook per motie bekijken. Dit kun je vervolgens weer wegzetten ten opzichte van 1 andere partij en zo alle moties en partijen langs…
  Een overzicht is er wel maar vooral met heel veel percentages in tabellen die mij eerlijk gezegd nog niet veel uitkomsten bieden.
  Het zal overzichtelijk zijn als je er heel veel tijd voor neemt om het je eigen te maken. Helaas… 15 maart komt snel dichterbij en ik ben er net achter (door de kieswijzer)dat de keuze die ik dacht dat ik zou gaan maken, totaal niet overeenkomt met het resultaat wat dáár uitrolt.
  Je zou van ellende bijna de keuze overwegen om NIET te gaan stemmen! Die optie is principieel uitgesloten
  1 ding is wel zeker > Waar mijn stem niet heen gaat is voor mij klaarhelder maar die vraag wordt niet gesteld.

  Dus >>> Help!
  Waar vind ik een stemwijzer die de stellingen toetst aan hoe de diverse partijen hun -en dus de onze- stem in de afgelopen jaren hebben laten gelden?

 3. Jac. Hipke schreef:

  De kieswijzer heeft mij zeker geholpen. Na het stemmoment…heeft de kiezer, helaas nog weinig in te brengen ! Dat doet het gekozen kamerlid…maar WAAR is
  de CONTROLE van ons als STEMMER ? Ik bedoel bijvoorbeeld dat er 1,25 miljard, bestemd voor ZORG verkeerd werd besteed door de gemeenten….Er is helaas nog steeds
  een STAATSINRICHTING THORBECKE SINDS 1848 ! Het wordt dus
  tijd voor AANPASSINGEN ! Minister Plasterk heeft een staatscommissie benoemt, sinds vorige week o.l.v de heer Remkes. Graag snelle actie, want ZO GAAT HET MIS !!!

 4. Joop schreef:

  Jullie zijn er 1 vergeten! Een hele duurzame:
  https://www.beterstemmen.nl/
  Toegevoegd, red.

 5. Wout Veldstra schreef:

  Snelle Stemwijzer is tof: nog sneller dan knopen tellen!

 6. Jens B schreef:

  Kijk eens op https://kopsnel.nl – al jaren de snelste stemwijzer met goede resultaten. Geen saaie stellingen, vooringenomen sturende meningen of advertenties. Wetenschappelijk onderbouwd!

 7. Snelle Stemwijzer schreef:

  De snelle stemwijzer ontbreekt nog in dit overzicht.
  Binnen enkele seconden een bijzonder accuraat stemadvies:
  https://sites.google.com/site/snellestemwijzer/

 8. Caroline Weber schreef:

  Deze is ook handig op het gebied van werk en inkomen: http://www.kiesvoorechtebanen.nl
  Toegevoegd, red.

 9. Ivo schreef:

  Deze is ook handig: alle standpunten op gebied van zwerfafval, statiegeld en plasticsoep op een rijtje.

  https://twitter.com/zwerfierdam/status/828302229375418368

 10. Pien schreef:

  Fijn om alles zo op de rij te kunnen lezen! Helaas nog niet duidelijk wat ik ga stemmen. Heb grote zorg voor het onderwijs, de basisscholen waar te grote klassen papieren tijgers controles en regelgeving het werk voor de grote mensen zwaar maakt en de kleine mensen waar het eigenlijk om gaat krijgen veel te weinig praktische, liefdevolle zorg en aandacht. D66 ziet dat en van de andere partijen is het moeilijk te vinden…de kieswijzers sturen mij richting SP of PvdA en er zijn veel nieuwe partijen.
  Mijn stem telt ook en die wil ik goed en overdacht gebruiken, niet zo eenvoudig dit keer!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden niet geplaatst. Lees ook de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele grondstoffen. Ook EOC Belgium NV, dat compounds voor de tapijtindustrie produceert. Samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzocht het bedrijf de eigenschappen van specifieke eiwitten, en hoe deze zo aangepast kunnen worden dat ze geschikt zijn voor toepassing in tapijtcoatings. Doel van het […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft (56%) van alle voedselproducten in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Als je licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing laat en alleen het eten uit de fabriek (bewerkt en sterk bewerkt […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

De Europese lidstaten hebben besloten dat producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uitgezonderd dienen te worden van patentering. Hiermee scharen ze zich achter het recent ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Dit besluit werd genomen in de Raad voor Concurrentievermogen. De Europese Commissie concludeerde in haar verklarende notitie van november 2016 dat […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten van de Wageningse actiegroep Fossil Free Wageningen hebben een petitie aan het college van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) aangeboden. Met deze petitie, die door ruim duizend mensen is ondertekend, roept de groep de universiteit op om over te stappen naar een duurzame bank die niet investeert in fossiele brandstoffen. Onder de […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in Nieuwspoort de analyse van de leefomgevingseffecten van verkiezingsprogramma’s voor de periode 2017-2021 gepresenteerd. De VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Vrijzinnige Partij hebben het PBL gevraagd hun maatregelenpakketten te analyseren. Partijen verschillen duidelijk in de mate waarin ze willen afwijken van het huidige beleid. In totaal […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

De New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens […]

| 17 februari 2017 | 4 Comments

Inzicht

Wat Links bindt (deel 3)

Wat Links bindt (deel 3)

Er is veel wat linkse partijen met elkaar verbindt. Een gezamenlijke visie en programma dat de zorgen van veel Europeanen serieus neemt en de uitdagingen op het gebied van werk, milieu en vluchtelingen bij de wortel en in samenhang aanpakt, kan bij veel mensen het vertrouwen in de politiek herstellen. Dit biedt een noodzakelijk tegenwicht […]

| 26 februari 2017 | 0 Comments
Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

De toegevoegde waarde van loopbaanbegeleiding, learning by doing, persoonlijke ontwikkeling en begeleidend leren is onvoldoende bekend bij professionals in de onderwijs- en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit veel contacten die Marjolein Hins als verbinder voerde met specialisten op dit gebied. “Hoe vind ik uit wat de unieke talenten en expertises van mijn mensen of van mijzelf […]

| 24 februari 2017 | 0 Comments
Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Het afgelopen jaar heeft de Tweede Kamer zich intensief bezig gehouden met het begrip ‘brede welvaart’. Is het Bruto Binnenlands Product BBP een goede maatstaf voor welvaart, en zo niet, hoe meet je welvaart dan wel? Dit artikel biedt een overzicht over wat er bereikt is en wat er nog te wensen blijft. De afgelopen […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Wanneer het gaat over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wordt al snel gedacht aan windmolens en zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Toch wordt het overgrote deel van onze energie gebruikt om warmte mee te produceren, niet stroom. Voor de opwek van warmte wordt voornamelijk aardgas, dat schaars en duur wordt, gebruikt. Tuinbouwbedrijven weten daar […]

| 21 februari 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: