• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: Wilders PVV beloond voor afbraak en weglopen
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

FAO: 10 biljoen dollar schade door verborgen kosten in de agrarische sector 

6 december 2023|doorHuib Stam|induurzaam ondernemen, landbouw, voeding

verborgen kosten van de landbouw

FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft met de marktgegevens van 154 landen berekend wat de verborgen kosten van ons voedsel zijn. Die bedragen maar liefst 10 biljoen dollar per jaar. Kosten die niet op de kassabonnetjes staan en waarvan niemand precies weet wie ze betaalt. (U waarschijnlijk).

De belangrijkste taak van de FAO is de honger in de wereld bestrijden. Dat doet het onder meer door economische berekeningen (op basis van data en modellen) te maken over de stand van zaken in de wereld. In het omvangrijke rapport ‘The State of Food and Agriculture 2023’ berekende het daarom de werkelijke kosten van ons voedsel.

Dit staaltje van ‘truecost accounting’ (TCA) laat de indirecte kosten zien die de economische en maatschappelijke gevolgen zijn van de voedselproductie. TCA is een methodiek die ontwikkeld is om transparant te maken welke invloed de productie van voedsel op de duurzaamheid van het systeem heeft. Er wordt gerekend met schade aan ‘natuurlijk’ en ‘sociaal kapitaal’, kort gezegd wat de natuur en sociale relaties aan waardevols voortbrengen.

Als derde uitbreiding van het klassieke economische begrip ‘kapitaal’ voert de FAO ook ‘gezondheid’ op. Hoe groot is de schade van de agrarische voedselproductie aan de mensheid? Zouden ze daar bij de BBB enig idee van hebben?

Zo staat het in het rapport: “Verborgen kosten zijn onder andere verborgen milieukosten door de uitstoot van broeikasgassen, stikstofemissies, veranderingen in landgebruik en het onttrekken van zoet water; verborgen sociale kosten door ondervoeding en armoede; en verborgen gezondheidskosten door ongezonde voedingspatronen.”

True pricing

Die schade wordt uitgedrukt in geld, en dit toekennen van waarde (‘monetariseren’) heet ‘true pricing’. Door het als geldbedragen af te zetten tegen andere kosten en baten is het mogelijk inzicht te krijgen waar overbodige kosten gemaakt zijn. Daarna kunnen veranderingen in het systeem aangebracht worden. Dat is het idee. Verspilling terugdringen, vervuiling verminderen, eerlijkheid inbrengen, daar gaat dit over.

Beleidsadviezen op basis van TCA moeten leiden tot lagere verborgen kosten. Een belangrijke drempel bij het invoeren van maatregelen (allerlei accijnzen ed.) zijn de huidige hoge voedselprijzen. Als de ‘true costs’ doorberekend worden, zullen de voedselprijzen alleen maar stijgen. De uitdaging is om de verborgen kosten te verminderen, maar de prijzen niet te verhogen.

Duizend miljard aan verborgen kosten

Het FAO-rapport komt tot een onthutsende conclusie: de verborgen kosten in het wereldwijde ‘agrofood’-systeem bedragen minstens 10 biljoen (duizend miljard) dollar. Dat is een 10 met twaalf nullen, een miljoen maal een miljoen. Het is ongeveer 10% van het wereldwijde bruto binnenlands product per jaar. De opstellers van het rapport houden een slag om de arm over de nauwkeurigheid van hun cijfers. Dit omdat de data die zij verzamelden liepen tot en met 2020, ze per land niet allemaal even compleet, betrouwbaar en heterogeen zijn en de cijfers tot en met 2023 extrapolaties zijn.

De eerste verborgen kosten waar je aan denkt bij dit onderwerp zullen wel het gevolg zijn van de milieuschade veroorzaakt door de agrarische sector. Door broeikasgas- en stikstofuitstoot, veranderingen in land- en watergebruik, zoals bodemuitputting, chemische vervuiling, intensieve teelt, verlies van biodiversiteit, al dan niet indirect door de opwarming van de aarde en andere structurele klimaatinvloeden.

In de landbouw wordt immers veel energie gebruikt en niet doorberekend in de winkelprijs van producten. In feite is de agrarische voedselproductie geheel olie- en gasgestookt. Van de kunstmestproductie (zoals door Yara in Zeeuws-Vlaanderen, voorheen de Nederlandse Stikstof Maatschappij; een van de grootste vervuilers in Nederland) tot de dieselmotoren van de trekkers en de vrachtwagens. De elektrificatie van zware werktuigen komt maar moeizaam op gang. Het beeld van de met zonnepanelen bedekte bedrijfsruimten en stallen die stroom leveren voor de machines op het land en de weg is vooralsnog een mooie toekomstfantasie.

Meeste gevolgen voor gezondheid

Maar deze milieukosten belopen ‘slechts’ twintig procent van de totale verborgen kosten. Meer dan zeventig procent van de kosten zijn het gevolg van ongezonde voeding, die ultra processed is en veel vetten en suikers bevat. Dat leidt tot obesitas en zogenaamde niet-overdraagbare ziekten, met als gevolg verlies van arbeidsproductiviteit, vooral in hoog en hoog-midden inkomenslanden. De rest zijn sociale kosten, ten gevolge van armoede, ondervoeding, voedselonzekerheid en werkloosheid.

Het rapport deelt de wereld in in vier welvaartsgroepen: landen met een laag, een laag-midden, een hoog-midden en een hoog inkomen. In tabellen zijn per werelddeel de landen ingedeeld langs de vier welvaartsgroepen en de drie soorten verborgen kosten, milieu, gezondheid en sociaal. Per categorie verschillen de verhoudingen aanzienlijk. In de armste landen zijn vooral de sociale kosten hoog, zorgelijk hoog volgens de FAO. In de rijke landen is de schade aan de gezondheid het hoogst en de sociale het laagst.

Nederland steekt naar verhouding boven bijna alle andere landen uit wat betreft milieuschade (11.762 miljoen dollar, waarvan stikstofschade 7.860 miljoen) en gezondheidsschade door ‘unhealthy dietary paterns’ (38.869 miljoen). Totaal bijna 51 miljard dollar aan verborgen kosten, waarvan dus 12 miljard toegerekend wordt aan de milieuschade die de agrarisch industrie veroorzaakt.

In Nederland is Wageningen Economic Research een pionier geweest op het gebied van TCA. In 2012 werd in opdracht van de overheid het rapport ‘Kosten die de kassabon niet halen – Verborgen kosten van negatieve externe effecten in de voedselketen’ gepresenteerd. In 2011 verschenen de bevindingen van het parlementaire onderzoek van de ‘Klankbordgroep Economische dimensie verduurzaming voedselproductie’.

Onbetaalde rekening

In 2007 publiceerde Milieudefensie de verkenning ‘De onbetaalde rekening van de Nederlandse veeteelt.’ Voor 2000 werden al de eerste studies gedaan naar de verborgen kosten en de ‘externe effecten’ van de varkenshouderij. Enzovoort, aan beleidsadviezen en studies naar ‘externe effecten’ en ‘verborgen kosten’ geen gebrek. Er is al een kwart eeuw aandacht voor dit probleem. Nu hangt de FAO een prijskaartje aan de schade door de agrifood-sector. Misschien een puntje van aandacht bij de kabinetsformatie?

Is er in de Nederlandse detailhandel dan helemaal niets te merken van TCA? Jawel. De biologische supermarkt De Aanzet in Amsterdam is de eerste supermarkt ter wereld die ‘echte prijzen’ rekent. Opgericht in 1981 als coöperatieve biologische en biologisch-dynamische kleinschalige kruidenier is De Aanzet een begrip geworden. En wordt apart vermeld in de ‘quick scan’ van de WUR uit 2020 ‘True cost accounting in Nederland’, waarin ook andere ‘true cost’-initiatieven worden genoemd. Veel zijn het er niet. De Aanzet, what’s in a name.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • links rechts politiek
    Peilingen: Wilders PVV beloond voor afbraak en weglopen18 september 2025 - 08:00
  • klimaatschade
    De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
  • De toekomst voor duurzaamheid en klimaat
    Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
  • stikstofboom_400
    Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
  • prinsjesdag
    Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39

Inzicht

  • jelleke schema
    Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
  • wonen en hypotheekrente aftrek in verkiezingsprogrammas
    Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
  • duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen
    Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzaamheid in de horecakeuken: zo pas je het toe!horeca keuken sociale ondernemingen tipping points kantelpunten klimaat Steeds meer kantelpunten versnellen de klimaatverandering: Tipping Point Re...
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten