• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Bonen zijn booming

18 maart 2016|doorredactie|ingezondheid, voeding

bonenNederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10% en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13%. Vooral de ‘nieuwe’ boonsoorten groeien het hardst. De snelste stijgers zijn de bonenmixen, borlotti bonen, zwarte bonen en kikkererwten.

De herontdekking van de boon komt in een tijd waarin de consument steeds meer stilstaat bij een gezonde leefstijl, waarin een lekker en gevarieerd voedselpatroon met meer plantaardig eten en minder vlees populair is. Eerder al adviseerde de Gezondheidsraad in de Richtlijnen Goede Voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Volgende week volgt de praktische doorvertaling van de richtlijnen in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

2016, het jaar van de boon

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. In maar liefst 32 landen zetten Nationale Bonencomités de boon als lekker en gezond voedingsmiddel op de kaart. En met succes. In Nederland eten we tot nu toe slechts mondjesmaat peulvruchten, gemiddeld 1 gram per persoon per dag (bron: Voedingscentrum). Het tij lijkt echter te keren voor de boon. Specials in tijdschriften, recepten op populaire foodblogs, achtergrondartikelen in kranten en items in TV-programma’s: bonen staan in de spotlights. En daarvan profiteert de boon: de consument vindt zijn weg meer en meer naar het bonenschap in de supermarkt.

Bijzondere bonen

Nederland kent een bonenconsumptie die de laatste jaren vrij stabiel is. Bruine bonen staan met stip op 1 als het gaat om de meest gegeten bonen in ons land, gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Toch zijn de bijzondere, nieuwere soorten bezig met een opmars in de Hollandse keuken. Kidneybonen en kikkererwten maken een stevige groei door en nemen inmiddels plaats 3 en 4 in. Ook linzen stijgen in populariteit.

Lekker, gezond en duurzaam

De erkenning van de boon komt op een goed moment. Peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd, zijn lekker, gezond en duurzaam. Met ruim 1000 soorten bonen (waaronder kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte ogen bonen) met elk een eigen smaak, bite en kleur, bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden. Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Door hun unieke samenstelling met veel eiwitten, B-vitamines, ijzer en andere mineralen zijn bonen een perfecte vleesvervanger. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting en verrijken ze de bodem door de teelt. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar mét lekkere en gevarieerde maaltijden.

Blije Boon campagne

In het Jaar van de Boon hebben diverse organisaties in Nederland de handen ineen geslagen om een podium voor de boon te creëren. Onder de paraplu “Blije Boon” zetten de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail bonen in het zonnetje waarbij vooral de inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staat. Zo rijdt een Blije Boon foodtruck door Nederland om lekkere bonengerechtjes te laten proeven, worden proeverijen georganiseerd op de winkelvloer en worden recepten aangeboden op populaire foodblogs. Er worden speciale ‘bonen themaweken’ gehouden op cateringlocaties; er staan dan verschillende verrassende bonengerechten op het lunchmenu.

De Blije Boon wordt omarmd door een groot aantal partijen, waaronder Voedingscentrum, Natuur & Milieu, Albert Heijn, Albron, Youth Food Movement, Milieu Centraal, Professor Daan Kromhout (oud vicevoorzitter Gezondheidsraad) en chef-koks Luc Kusters, Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam.

www.blijeboon.nl

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • wind energie china
    Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop19 juni 2025 - 10:41
  • patent op zaden
    Oproep: beperk patent op zaden19 juni 2025 - 10:25
  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38

Inzicht

  • duur
    Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Burgemeesters willen zwaardere dieselnormenKlimaatakkoord maakt grootschalige inzet van biomassa en van CO2-opslag onv...
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten