like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bamboe kleding is duurzaam én comfortabel

Van: op 9 augustus 2016

In duurzaamheid van mode is nog veel winst te behalen. Alleen al in Nederland blijven er jaarlijks kledingwinkels na afloop van uitverkoop 1,23 miljoen nieuwe, maar onverkochte kledingstukken over. De kleding wordt gerecycled tot vilt of verbrand. Nederlandse consumenten gooien jaarlijks 180 miljoen kilo kleding weg, waarvan 70 miljoen kilo gerecycled wordt. Wereldwijd schijnt 40% van de kleding ongedragen weggegooid te worden!

Gelukkig zijn er ook initiatieven die deze verspilling tegengaan. Zo wordt het steeds gebruikelijker mee te doen aan kledingruil of ongedragen kleding aan een goed doel te schenken. Daarnaast denken meer mensen na over hun consumptiegedrag (en eigen portemonnee) en kopen ze minder kleding die ze hoogstwaarschijnlijk niet gaan dragen. Een andere manier van duurzame mode is zorgvuldig te kiezen voor bepaalde textielsoorten. Zo kost het fabriceren van een kilo katoen (een spijkerbroek ongeveer) 10.000 tot 20.000 liter water.

Voorbeeld van duurzame kleding: bamboe

Een duurzaam alternatief voor katoen is bamboe. Deze plant heeft geen kunstmatige bewatering nodig en groeit op natuurlijke wijze (en nogal hard ook). Kleding van bamboe is ook nog eens erg comfortabel. Omdat de stof antibacterieel en anti-transpirerend is, blijf jij dus in bijvoorbeeld sokken of een t-shirtje van bamboetextiel de hele dag fris.

Andere voordelen van bamboe kleding

Kleding van bamboe heeft een goede ventilatie, zo houdt het je koel op warme dagen of juist (tot wel 3 graden) warmer tijdens koudere jaargetijden. Door de goede ventilatie wordt tot wel 70% meer vocht geabsorbeerd dan katoen dat doet, en verdampt dit ook eens snel doordat de stof sneldrogend is. Ben je geïnteresseerd in deze duurzame kleding maar denk jij bij bamboe aan een ruwe, prikkelige stof? Nee hoor, dit is gelukkig niet het geval aangezien de textiel zijdezacht is.

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws