plastic soep

Veel minder plastic in de oceaan, of toch niet?

De plastic soep in de oceanen is kleiner dan gedacht, blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Maar dat is geen reden tot juichen. Dat doen we dan ook niet, want behalve de cijfertjes is er niets veranderd.
enci cement

Cement kan grote hoeveelheden energie opslaan

Vergeet de thuisbatterij: de fundering van je woning is even geschikt om energie op te slaan. MIT-ingenieurs hebben een supercondensator gemaakt van overvloedig aanwezige materialen als cement, roet en water. Een opsteker voor de energietransitie.
chemische industrie

Is groene waterstof echt de oplossing voor de industrie? 

Het valt niet mee om erachter te komen hoeveel de bijdrage van de industrie aan de totale uitstoot van broeikasgassen nu precies is. Niet dat er geen cijfers zijn te vinden, maar ze zijn vaak tegenstrijdig, verouderd of gebaseerd op verschillende definities van industriële activiteit.
private lease elektrische auto

De betaalbare EV’s komen eraan

Gaat private lease elektrische auto voor een doorbraak zorgen? De voortekenen zijn positief en de verwachtingen hooggespannen. Immers, voor prive-rijders is het belangrijk om op een vast kostenplaatje te kunnen rekenen, zonder verrassingen.
temperatuur oceaanwater

Golfstroom kan al in 2025 stilvallen

De Golfstroom zou al in 2025 kunnen instorten. Het stilvallen van de vitale oceaanstromingen, door wetenschappers de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (Amoc) genoemd, zou catastrofale gevolgen hebben voor het klimaat.
fotoreactor

Doorbraak: waterstof uit zonlicht en efficienter dan ooit

Een nieuwe technologie kan waterstof uit zonlicht maken en doet dat efficiënter dan ooit. Het nieuwe apparaat combineert de nieuwste halogeen perovskiet halfgeleiders met elektrokatalysatoren in één duurzame, kosteneffectieve en schaalbare constructie.
batterij

Op zoek naar de heilige graal voor energieopslag

Naarmate de transitie naar duurzame energie en de elektrificatie van vervoer en verwarming voortschrijdt, komen we dichter bij een nieuw probleem: energieopslag. Ons fluctuerend gebruik spoort namelijk niet met de wisselvalligheid van stroomproductie uit wind en zon. 
big oil reclame

Wat de klimaatbeweging van Big Oil moet leren

De fossiele brandstofindustrie heeft miljarden uitgegeven om het publiek voor zich te winnen. De milieubeweging kan daar veel van leren, zegt Jonathan Freedland in The Guardian.