
Rijkdom is nog geen brede welvaart, regionaal grote verschillen
Het inkomensniveau in een regio zegt lang niet alles over de brede welvaart van die regio. Brede welvaart gaat over de kwaliteit van veel meer aspecten van het leven van mensen dan alleen het inkomen.

Veel minder plastic in de oceaan, of toch niet?
De plastic soep in de oceanen is kleiner dan gedacht, blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Maar dat is geen reden tot juichen. Dat doen we dan ook niet, want behalve de cijfertjes is er niets veranderd.

Verzekering dekt nog niet de helft van schade door natuurrampen
Natuurrampen hebben de eerste helft van dit jaar al tot aanzienlijk meer menselijke en economische schade geleid dan gemiddeld. Bovendien is amper 40 procent van de verliezen gedekt door de verzekering, zegt herverzekeraar Munich Re.

Er zijn te weinig bomen voor nieuwe aanplant in de VS
De Verenigde Staten willen miljarden bomen aanplanten in de strijd tegen de klimaatverandering. De wil is er, het geld ook, maar er zijn nauwelijks boompjes voorhanden.

Nieuwe Nederlandse productvergelijker focust zich op refurbished
Het nieuwe Nederlandse platform VergelijkRefurbished.nl vindt en vergelijkt het refurbished aanbod van meer dan 40 aanbieders op de markt en dit aantal groeit elke dag.

Cement kan grote hoeveelheden energie opslaan
Vergeet de thuisbatterij: de fundering van je woning is even geschikt om energie op te slaan. MIT-ingenieurs hebben een supercondensator gemaakt van overvloedig aanwezige materialen als cement, roet en water. Een opsteker voor de energietransitie.

Is groene waterstof echt de oplossing voor de industrie?
Het valt niet mee om erachter te komen hoeveel de bijdrage van de industrie aan de totale uitstoot van broeikasgassen nu precies is. Niet dat er geen cijfers zijn te vinden, maar ze zijn vaak tegenstrijdig, verouderd of gebaseerd op verschillende definities van industriële activiteit.

Landschapsarchitectuur en klimaatverandering: op naar een groenere toekomst
De impact op onze leefomgeving is enorm. Hoe kunnen we onze landschappen veerkrachtiger maken tegen deze veranderingen? En wat is de rol van landschapsarchitectuur hierin?

Earth Overshoot Day op 2 augustus, ecologisch tekort van 42 procent
Op 28 juli, overshoot day, hebben we alles verbruikt wat de aarde op jaarbasis kan produceren. Dit gebeurt elk jaar vroeger, dat is behoorlijk zorgwekkend.

De betaalbare EV’s komen eraan
Gaat private lease elektrische auto voor een doorbraak zorgen? De voortekenen zijn positief en de verwachtingen hooggespannen. Immers, voor prive-rijders is het belangrijk om op een vast kostenplaatje te kunnen rekenen, zonder verrassingen.

Golfstroom kan al in 2025 stilvallen
De Golfstroom zou al in 2025 kunnen instorten. Het stilvallen van de vitale oceaanstromingen, door wetenschappers de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (Amoc) genoemd, zou catastrofale gevolgen hebben voor het klimaat.

Kennis bestuurders onvoldoende voor duurzaam beleid
Slechts één op de drie bestuurders en toezichthouders van bedrijven weet voldoende van duurzaamheid om het zittende management daarop te controleren of uit te dagen.

Doorbraak: waterstof uit zonlicht en efficienter dan ooit
Een nieuwe technologie kan waterstof uit zonlicht maken en doet dat efficiënter dan ooit. Het nieuwe apparaat combineert de nieuwste halogeen perovskiet halfgeleiders met elektrokatalysatoren in één duurzame, kosteneffectieve en schaalbare constructie.

Op zoek naar de heilige graal voor energieopslag
Naarmate de transitie naar duurzame energie en de elektrificatie van vervoer en verwarming voortschrijdt, komen we dichter bij een nieuw probleem: energieopslag. Ons fluctuerend gebruik spoort namelijk niet met de wisselvalligheid van stroomproductie uit wind en zon.

Pas 1 op de 100 bedrijfsvoertuigen uitstootvrij
Het aandeel emissieloze bedrijfsvoertuigen is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld; op 1 januari 2021 bedroeg dit 0,5 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De IJsselbiënnale, méér dan kunst in de natuur
De IJsselbiënnale is uniek. Het is vrijwel de enige kunstexpositie die bij elke editie gepaard gaat aan klimaatverandering en natuurbehoud.

Reizen met de trein dubbel zo duur: reiziger wordt het vliegtuig in geduwd
Reizen met de trein is in Europa gemiddeld twee keer duurder dan vliegen, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn.

Een opleiding tot elektrotechniek naast je baan: Een stap-voor-stap gids
Het nastreven van een opleiding naast een voltijdsbaan kan een uitdagende, maar lonende onderneming zijn.

Verboden pesticiden waaronder fipronil in tuinplanten
Er zit teveel fipronil in sierteelt, naast andere gevaarlijke en soms verboden bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van PAN NL.

Investeerders willen meer duurzame wetgeving op afval en plastic
Europese topinvesteerders roepen de EU op tot sterke regulering van verpakkingen en afval. Ze willen een voorstel met meer ambitie van de Europese Commissie.

Hoeveel kunt u besparen met hybride aggregaten?
Bereken uw mogelijke besparingen met RECO's besparingscalculator.

Duurzaam beleggen in de schijnwerpers
Bij beleggen is het belangrijk om rendement te behalen, maar ook om aandacht te besteden aan duurzaamheid en verantwoord investeren.

De val van rechts en de kracht van een vlotte babbel
De VVD is de grootste partij omdat de rijkste Nederlanders zich daarbij thuis voelen en zich niet intern laten verdelen en opsplitsen.

Wat de klimaatbeweging van Big Oil moet leren
De fossiele brandstofindustrie heeft miljarden uitgegeven om het publiek voor zich te winnen. De milieubeweging kan daar veel van leren, zegt Jonathan Freedland in The Guardian.

Vaste stroomprijs moet ook voor teruglevering gelden
/
0 Reacties
Energiebedrijven DGB, Energiedirect en Essent hanteren ten onrechte variabele vergoedingen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen bij klanten met een vast contract.

Wetsvoorstel wil ecocide strafbaar stellen, praat mee in consultatie
De Partij voor de Dieren publiceert een wetsvoorstel ecocide voor het Nederlandse Wetboek van strafrecht waar burgers kunnen meebeslissen in een internetconsultatie.

Er komt een Natuurherstelwet, maar hoe dwingend is die?
Het Europees Parlement stemde voor een Natuurherstelwet. De reacties daarop zijn verdeeld, van voorzichtig positief tot kritisch.

Circulair productontwerp wordt de norm in Europa
Circulair productontwerp moet de norm worden: producten moeten herstelbaar en recycleerbaar zijn. Is het daarmee gedaan met fast fashion?

Nederlanders mogen als eerste Europeanen kweekvlees proeven
Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten.

EU laat industrie het milieu verder vernietigen met toelating glyfosaat
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een schokkend positief advies gegeven om door te gaan met het gebruik van Europa's meest gebruikte herbicide glyfosaat. Nederland moet daar tegen stemmen, zeggen veel NGO's.