
EU laat industrie het milieu verder vernietigen met toelating glyfosaat
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een schokkend positief advies gegeven om door te gaan met het gebruik van Europa's meest gebruikte herbicide glyfosaat. Nederland moet daar tegen stemmen, zeggen veel NGO's.

China ligt voor op schone energie, maar ook in kolen stoken
China mag dan een paar jaar voor liggen op de eigen doelen voor schone energie, maar het heeft ook nog steeds meer kolen nodig om de economische groei te kunnen volhouden.

WWOOFing: Een duurzamere manier van reizen?
We willen allemaal op de beste en goedkoopste manier reizen. Budgetvriendelijkheid en gemak worden vaak vooropgesteld tijdens het boeken van een reis, maar wat met duurzaamheid?

Overheid vermindert vlees- en zuivelconsumptie te weinig
De overheid doet veel te weinig om de consumptie van vlees en zuivel terug te dringen. Onderzoek toont aan dat het voedselbeleid van marktpartijen en overheid voornamelijk is gericht op de toename van plantaardige consumptie.

Het Grote Ontrafelen: de wereld valt uit elkaar in de polycrisis
Na een verslavende periode van vooruitgang valt de wereld zowel ecologisch en sociaal uit elkaar. Dat is het gevolg van verschillende, elkaar versterkende crises. Dat proces heeft nu een naam: polycrisis.

KPMG en Naturalis bundelen krachten
KPMG is een samenwerking aangegaan met Naturalis Biodiversity Center, het nationale onderzoeksinstituut voor biodiversiteit en natuurhistorisch museum.

Hoe gevaarlijk is turbulentie?
Wat veroorzaakt turbulentie precies en hoe bezorgd moeten we zijn als de stoelriemlampjes aangaan en de stem van de piloot door de cabine klinkt?

Blauwe voedselsystemen onder grote druk
Meer dan 90% van de wereldwijde productie van die zo genoemde blauwe voedingsmiddelen loopt aanzienlijke risico's door aantasting van milieu en klimaat.

Wie is aansprakelijk voor gezondheidsschade?
Op 16 juni is bekend geworden dat omwonenden van Tata Steel een rechtszaak tegen deze onderneming gaan beginnen.

Duurzaam De Week Door 25: Bange verzekeraars en een planbureau dat de weg kwijt is
Opvallend nieuws van de week bekeken door de duurzame bril van Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl.

Kantelpunten in de natuur komen eerder dan verwacht
De ineenstorting van ecosystemen zal waarschijnlijk sneller beginnen dan eerder werd aangenomen, laat nieuw onderzoek zien.

Spuitgieten, de beste manier om kunststof producten te maken
Hoe worden kunststof producten eigenlijk gemaakt? Een veelgebruikte methode hiervoor is spuitgieten.

Vijf tips voor een duurzame zomervakantie zonder voedselverspilling
Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, deelt de beste tips om voedselverspilling te laten dalen wanneer de temperaturen stijgen.

Hoe werkt een thuisbatterij en wanneer is het interessant?
Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om voor een thuisbatterij te kiezen.

EU neemt natuurherstelwet aan, Nederland blijft tegen
De EU-landen hebben hun positie ingenomen op de Natuurherstelwet. Dat werd een afgezwakte versie van het wetsvoorstel dat vorig jaar door de Europese Commissie werd gepresenteerd.

Landbouwakkoord ploft, kabinet moet ingrijpen
Zeven natuur- en milieuorganisaties roepen het kabinet op om zo snel mogelijk een eigen kabinetsplan uit te voeren om natuur te herstellen, klimaatverandering te stoppen en boeren een echt duurzaam perspectief te geven.

Waarom heeft de provincie Drenthe de meeste zonnepanelen en wat kunnen we hiervan leren?
Van alle woningen in de Provincie Drenthe is 31,7% voorzien van een zonnepanelen systeem. Tegenover het landelijke gemiddelde van 20% is dit een uitzonderlijk resultaat.

Grote rol batterijen voor stabiel elektriciteitsnet 2030
In 2030 is er naar verwachting 9 GW batterijcapaciteit aangesloten op het hoogspanningsnet. Deze batterijcapaciteit moet effectief worden verdeeld over het land.

Hittestress ga je te lijf met een voedselbos
Vergroen is een startup die buitenruimtes transformeert tot voedselbossen. Dat doen ze voor bedrijven, woningbouwprojecten, zorg- en onderwijsinstellingen.

Een duurzame uitvaart: hoe regel ik dat?
Een duurzame uitvaart regelen, wordt steeds gewilder. Hoe je dit kunt regelen en waar je over na moet denken, nemen we in deze blog met je door.

Duurzaam De Week Door 24: na een middelvinger voor het klimaat op zwavelvakantie
Opvallend nieuws van de week bekeken door de duurzame bril van Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl.

Cruiseschepen in EU stoten evenveel zwavel uit als miljard auto’s
De zwavelvervuiling door cruiseschepen rond Europese havens was vorig jaar nog erger dan voor de pandemie. Grote uitzondering is Venetië, waar een verbod op grote schepen de vervuiling met 80 procent deed dalen.

22 tips om je tuin klimaatbestendig te maken
Het is zaak om klaar te zijn voor de gevolgen van klimaatverandering die nu al merkbaar zijn, zoals droogte en overvloedige regen. Zeker in de tuin.

Microplastics in de lucht: Je ademt elke week een kredietkaart in
Microplastics in de lucht vormen een grotere bedreiging voor de menselijke gezondheid dan eerder gedacht, stelt nieuw onderzoek. Elk uur ademen we gemiddeld 16,2 deeltjes microplastics in - dat komt overeen met de grootte van een hele kredietkaart per week.

De CO2 footprint van een BBQ en hoe je die kan verkleinen
Duurzaam barbecueën. Laten we de cijfers er bij pakken: zou je gas of houtskool moeten gebruiken? En hoe maakt die keuze uit ten opzichte van wat je op de barbecue doet?

Shell geeft klimaat de middelvinger
Shell gaat de verkoop van fossiele brandstoffen verhogen. Daarmee toont het olieconcern feitelijk de middelvinger aan het klimaat.

Anders werken? De baas moet het vragen
Wat beweegt mensen om tijdens de spits de auto of trein in te stappen en wat is er nodig om op andere tijden en dagen naar het werk te gaan?

Een groendak op z’n groenst met de GRS re-GROW Sedumcassette
Met de groene sedumcassette leg je supersnel én eenvoudig een lichtgewicht sedumdak aan, dat tot in de kleinste details duurzaam is. Het is namelijk de eerste sedumcassette die van 100% hergroeibare grondstoffen is gemaakt.

Duurzaam De Week Door 23: eerlijkheid, rook en kiezen voor een crimineel
/
0 Reacties
Opvallend nieuws van de week bekeken door de duurzame bril van Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl.

CO2-uitstoot is hoger dan ooit, aarde warmt in recordtempo op
Het wordt een eentonig verhaal, maar de urgentie neemt hand over hand toe. Daarom werkt een internationaal team van wetenschappers aan een systeem dat de achtjaarlijkse rapporten van het VN-klimaatpanel aanvult met een actuele stand van zaken per jaar.