
Ecothriller ‘Ontworteling’ werpt licht op actueel milieuthema in het Amazonegebied
Het is alweer de derde ecothriller van auteur Janine Keijser. Met ‘Ontworteling’ levert Keijser een meeslepende thriller met een uiterst actueel en maatschappelijk relevant thema: de ontbossing in het Amazonegebied.

Gezond bodemleven is de root cause van duurzame landbouw
Root cause analysis, ontbreekt te veel in hoe we crises aanpakken. Vaak komt dat door vertroebeling van het probleem. Er zijn allerlei ideeën, ideologieën, belangen(groepen), experts op deelgebieden, drukke agenda’s en vooral grote ego’s.

Jetten omarmt kernenergie en is de richting kwijt
Rob Jetten van D66 wil geen klimaatdrammer meer zijn, precies op het moment dat extreem weer alle extremen tot nu toe overklast. Nee, hij wil werken aan oplossingen en daarvoor omarmt hij nu kernenergie.

Nobelprijs voor Onbenul
De voorzitter van de Nobelstichting, Vidal Helgesen, stelt zichzelf kandidaat voor de Nobelprijs voor Onbenul. Die verdient hij voor de uitnodiging van Rusland bij de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijzen.

Allemaal aan de bestaanszekerheid en niks te kiezen
De verkiezingsprogramma's verschijnen als paardenbloemen in een voorjaarswei, en allemaal gaan ze over hetzelfde: bestaanszekerheid. Die moet dus wel beroerd zijn in Nederland, als zoveel politieke partijen ze als thema kiezen.

Zweden gaat terug naar de schoolboeken
Zweden bant met ingang van het nieuwe schooljaar de tablet uit de klas en gaat weer uit boeken leren en lezen.

Hoe subsidies voor fossiele brandstoffen de groene transitie ondergraven
Verschillende experts vinden dat de G20-landen een deadline moeten vastleggen voor het afschaffen van subsidies. Alleen zo kunnen fossiele brandstoffen uitgefaseerd worden.

Counter-summit: Regeneratieve Landbouw tegen greenwashing
Regeneratieve Landbouw laat zien dat landbouw en natuur, gezonde voeding, gezonde mensen en gezonde dieren heel goed samen kunnen gaan. Regeneratie is inmiddels zo populair dat ook de agro-industrie er een slaatje uit denkt te kunnen slaan.

De Wopke blamage
Met het aanwijzen van Wopke Hoekstra als opvolger van Frans Timmermans als Europees commissaris haalt het (of was het toch alleen hij - Rutte) de hoon van de wereldpers over zich heen.

Europese import van Russisch gas sterk gestegen, mede door Shell
Tussen januari en juli 2023 hebben EU-landen al 22 miljoen kubieke meter LNG aangekocht. Dat is zo’n 40 procent meer dan de 15 miljoen kubieke meter in dezelfde periode in 2021.

Kun je duurzamer naar het toilet gaan? Nieuwe perspectieven op waterverbruik en duurzaamheid in de badkamer
De dringende oproep tot duurzaamheid strekt zich uit tot alle aspecten van ons dagelijks leven, zelfs tot in de meest persoonlijke ruimtes van ons huis. Een opvallend voorbeeld hiervan is de badkamer, waar het waterverbruik van toiletten een prominente rol speelt.

De elektrische melkkoe: elektrisch rijden wordt steeds duurder
Binnen steden en zelfs in dezelfde straat kunnen laadtarieven van openbare laadpalen enorm verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor meer transparantie, zodat consumenten de laadprijzen kunnen vergelijken en weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast wil de overheid de belasting op elektrische auto's fors verhogen.

Exxon: Oliebedrijven gaan gewoon door met teveel uitstoten
Volgens een nieuw rapport van oliegigant Exxon gaat de wereld in 2050 de 2°C-grens voor opwarming niet halen. Dat is vooral het gevolg van de olie-industrie zelf die onvoldoende inzet op de energietransitie.

Lucht bakken met CO2 compensatie
CO2 compenseren met bosprojecten blijkt veel minder effectief te zijn dan vaak wordt voorgesteld. De overschatting is groot, tot wel 90%. Dat blijkt uw recent onderzoek van VU-wetenschappers.

Wat is digitale duurzaamheid en waarom is die hard nodig?
Duurzaamheid en de aanpak van klimaatverandering kunnen niet zonder de cloud en data-infrastructuur. De digitale wereld is net zo belangrijk als de materiële wereld. En digitale duurzaamheid dus ook. De impact is enorm.

De wedloop om te overleven
In plaats van een groei van de wereldbevolking met 0,3 % per jaar zal er een verschijnsel optreden van sterke krimp met misschien wel 1,5 % per jaar, zodat de wereldbevolking omstreeks 2070 is gehalveerd.

12 nieuwe ideeën om het elektriciteitsnet te versterken
Het elektriciteitsnet kan de transitie naar een duurzame samenleving lastig bijhouden. Ook zorgt de toenemende elektrificatie voor veel hogere (piek)belasting van het elektriciteitsnet. Zijn er nieuwe of onderbelichte ideeën waarmee bestaande of nieuwe capaciteit van het elektriciteitsnet beter benut zou kunnen worden?

Zo belangrijk zijn natuurstatistieken
De natuurcijfers van het CBS spelen een belangrijke rol in allerlei maatschappelijk discussies, zoals die over stikstof en biodiversiteit. Ook zijn ze onmisbaar voor de verplichte rapportages aan de Europese Unie.

Duurzaam De Vakantie Door: De Wopke Blamage
Opvallend nieuws van de week bekeken door de duurzame bril van Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl.

Werking van de String-Omvormer
Een van de meest populaire keuzes voor zonnepanelen is de string-omvormer. Waarom zou je kiezen voor een string-omvormer en hoe werkt zo’n apparaat eigenlijk?

Waar moet je beginnen als je als zelfstandige aan de slag gaat?
Wie een eigen bedrijf wil beginnen, ziet soms door de bomen het bos niet meer. Je moet namelijk allerlei dingen regelen en daardoor kun je eenvoudig bepaalde zaken over het hoofd zien.

Natuurbescherming op Terschelling: een uniek ecosysteem
Je kent Terschelling vast van de prachtige duinen en de Waddenzee, maar het is een waar paradijs voor divers leven. Het eiland zit vol met unieke ecosystemen en diersoorten.

Zullen warmtepompen de toekomst worden?
Wat betekent het als warmtepompen vanaf 2026 de norm worden bij het verwarmen van onze woningen? Wat als je dit financieel niet kunt betalen? Betekent dit dat de gewone cv-ketel volledig verdwijnt?

Nieuw leven ontdekt onder vulkaan
Er is een nieuw ecosysteem ontdekt in vulkanische grotten onder hydrothermale bronnen bij een goed bestudeerde onderzeese vulkaan op 2.500 m diepte.

Kan klimaatverandering aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaken?
Aardbevingen door klimaatverandering? Jazeker, een veranderend klimaat heeft ook impact onder het aardoppervlak, waardoor het gevaar op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kan toenemen.

Modemerken schenden mensenrechten in Myanmar
In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden. Westerse merken zijn daarvoor volgens hen verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.

Meer winst met minder CO2 en zonder Porthos CCS, zo kan het
Het grote project om CO2 onder de Noordzee op te slaan, Porthos, mag doorgaan van de Raad van State. Daar zijn veel partijen blij mee, omdat anders de klimaatdoelen niet zouden worden gehaald. Maar is dat wel zo?

Hoe de klimaatbeweging zichzelf opblaast
Terwijl water en vuur over steeds meer plaatsen in de wereld neerdalen en de samenleving geselen, gijzelt de klimaatbeweging zichzelf in een verlammende verdeeldheid.

Lang leve de olie- en gasindustrie
Mijn stemming omtrent het klimaat slingert onregelmatig tussen hoop en wanhoop. Ik denk vaak “De wal zal het schip wel keren”. Maar nu niet meer.

Klimaatbescherming als klassenstrijd
Klimaatbescherming is klassenstrijd geworden. Extreem rechtse klimaatsceptici misbruiken dat argument nu om maatregelen te saboteren, want een 'woke' elite legt arbeiders en middenklasse onbetaalbare maatregelen op die alleen voor rijke kapitalisten haalbaar zijn.