like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

“Burgers moeten ook kunnen profiteren van subsidie”

Van: op 20 augustus 2016

windopzee3De Rijksoverheid moet bij het uitschrijven van tenders voor windparken op zee voortaan verplichten dat burgers ook mee kunnen investeren. “Twintig procent van het benodigde geld om windparken te financieren moet dan afkomstig zijn van particulieren en lagere overheden. Dit verhoogt de betrokkenheid van burgers bij duurzame energieproductie. Zij kunnen dan ook profiteren van het rendement en niet alleen blijven kijken naar de hoge subsidiebedragen die naar grote bedrijven gaan”, aldus Willem Smelik, bestuurder bij beleggingsfonds Meewind. Hij deed zijn oproep in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer.

Bij de tender voor de windparken voor de Zeeuwse kust, waarbij de eerste twee delen van de Borssele concessie inmiddels zijn gegund aan DONG Energy, werd de Nederlandse burger niet bij voorbaat als investeerder betrokken. “In onze visie zou het goed zijn als elke Nederlander de kans krijgt om mee te doen en mee te delen”, aldus Willem Smelik. “Deelname door burgers bepaalt voor een groot deel het gevoel bij de parken. Is het ‘ons’ park, waar we zelf aan hebben bijgedragen? Of is het ‘hun’ park dat ons alleen maar geld kost?”

Bij windprojecten op land kunnen burgers in veel gevallen wel financieel participeren. Dit dankzij de motie van CDA Kamerlid Agnes Mulder (2014), waarin zij de minister vroeg de totstandkoming van de ‘Gedragscode draagvlak en participatie wind op land’ te versnellen. Tevens riep zij op de betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling van windparken op land te vergroten.

Minister Kamp heeft tijdens het debat over de motie destijds zijdelings aangegeven dat hij verplichte burgerparticipatie bij de financiering van projecten op land niet wil opleggen. Toch wordt die mogelijkheid veelal wel geschapen en volgens de minister kan dat de acceptatie voor windenergie vergroten. Smelik: “Bij windparken op zee gaat het echter om vele miljarden subsidie die nu naar buitenlandse multinationals gaan. Dat is van een heel andere orde en om die reden roepen wij minister Kamp op financiële participatie door burgers voortaan in de tenders wel verplicht te stellen.”

De animo voor duurzaam sparen en beleggen steeg in Nederland in tien jaar tijd van € 6,6 mld. naar € 29 mld. “Gezien deze groeiende animo voor groen beleggen, zouden projecten zoals Borssele volgens ons zomaar 40.000 particuliere beleggers kunnen aantrekken als de mogelijkheid mee te doen geschapen wordt.”, aldus Smelik. “Wij hebben zelf al 7500 Nederlandse participanten die in Belgische parken, aangrenzend aan de Borssele ontwikkeling, investeren, te weten Belwind, Nobelwind en Northwind.”

De participatie van burgers kan op diverse manieren, zo schrijft Meewind aan minister Kamp “Het zelf kopen van aandelen vanaf € 1.000,-, participeren via je energiemaatschappij of zelfs via een spaarsysteem bij de supermarkt in de vorm van koopzegels. Op deze manieren wordt deelname breed toegankelijk. Het gaat in onze visie bij burgerparticipatie om 20 procent echt eigenaar zijn.”

“Om speculatie te voorkomen is ons voorstel om de burgerparticipatie onder te brengen bij een bewezen, vertrouwde partij. De winnaar van de tender bepaalt echter zelf bij welke partij zij de 20 procent onderbrengt. Er is dan altijd een aandeelhouder die de belangen van de participant behartigt en

betrokken blijft voor de hele levensduur van het windpark. Burgers die in nieuwe windparken investeren profiteren zo mee en bouwen daarmee een sterke eigendomspositie op.

“Kunnen Nederlandse burgers straks ook meedelen in de opbrengsten van de windparken waaraan zij zelf via de belasting aan heeft bijgedragen? Ons antwoord daarop zou ‘ja!’ zijn. Wij hopen dat u datzelfde positieve antwoord wilt geven en in de toekomstige tenders daaraan een verplichtend gevolg geeft”, aldus bestuurder Willem Smelik in de brief aan minister Kamp.

Kijk hier voor meer informatie over participeren via Meewind.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Henk daalder schreef:

  Windmolens werken automatisch, net als zonnepanelen.
  Daarom kunnen ze direct door huishoudens gekocht worden,
  Dan is subsidie niet nodig.
  Daarom moeten huishoudens hetvrecht op eerste koop hebben, niet coöperaties of ondernemers.
  Pak de Wind

 2. Walther Walraven schreef:

  Windparken kosten ons geld. Veel geld. Alle windmolens draaien op subsidie. Zonder subsidie zou de exploitatie van alle molens stoppen. http://www.groenerekenkamer.nl/download/Windrapport-20-06-2014def1.pdf

  Met deze miljardensubsidies maken we het mogelijk dat buitenlandse investeerders geld verdienen. Ik stem geen PVV, maar het logisch dat Wilders dit wil stoppen om zo geld vrij te maken om de Aow leeftijd weer terug te kunnen brengen naar 65 jaar en de zorgkosten te verlagen.

  Windturbines kosten geld en leiden niet tot het kunnen opdoeken van fossiele centrales, omdat de capaciteit in periodes zonder wind wel aanwezig moet blijven. Dit leidt tot minder rendabele bestaande centrales. De kosten van stroomopwekken van waterkracht, kerneneregie tot fossiel ligt tussen de 1 tot 5 cent per kwh. Windmolens produceren voor 12,5 tot 18 cent per kwh (excl btw). Het verschil wordt bijgepast door de overheid, dus door ons betaald via de blaauwe
  enveloppe.

  Rutte zei voordat hij minister president werd dat we met die onzin van geld stoppen in molens moesten stoppen. Kennelijk is de lobby van deze tak van sport zo krachtig dat bewindslieden daarmee (of via omkoping?) hun verstand laten vertroebelen.

 3. Robert schreef:

  Vaak is er een simpele oplossing voor een vraag. Hier ook. Beleggers kunnen een aandeel nemen in Dong Energy en profiteren zo van de (eventuele) winsten die gemaakt worden in zee bij Borssele.

 4. Peter Berken schreef:

  Het lijkt mij heel goed dat de enorme hoeveelheid spaargeld die burgers hebben, en die bijna niets oplevert, kan worden aangewend voor financiering van duurzame energie. Een win-win situatie. Of het nodig is dit te verplichten kan ik moeilijk inschatten; waarom zou het zonder verplichting niet van de grond komen vraag ik mij af.