like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De Battle for Transition maakt één beweging van duurzaam Nederland

Van: op 9 oktober 2015

Op 9 oktober 2015, de zevende Dag van de Duurzaamheid, ging in heel Nederland de Battle for Transition van start. De Battle, afgekort BAFT, laat zien dat alle transitie-initiatieven zoals circulaire economie, stadstuinieren, biobased produceren, zorgcoöperaties, lokale betaalmiddelen, nieuwe businessmodellen, energiecoöperaties en wat al meer feitelijk deel zijn van één grote beweging. De BAFT maakt dat zichtbaar, om te beginnen met een unieke samenwerking tussen twee iconen, transitie-professoren Jan Jonker en Jan Rotmans.

Méér dan alleen een boodschap

Naast het vertellen van het verhaal van de grote duurzame transitie draagt de BAFT ook concreet bij aan een versnelling daarvan. Dat doet ze door burgers en organisaties op te roepen en te helpen om duurzame initiatieven te starten met een duidelijk doel dat op korte termijn kan worden behaald. Veel kleine stappen zorgen voor snellere duurzaamheid en laten zien dat het kan. Dat stimuleert.

Tegelijk wordt ook de zichtbaarheid van bestaande initiatieven vergroot. Dat gebeurt door samen te werken met organisaties, die al delen van die initiatieven verzamelen in databases, zoals de MAExchange van KrachtinNL en de Database Nieuwe Businessmodellen. De BAFT gaat deze onderling verbinden en zichtbaar maken.

Ballonnen doorprikken

"Die versnelling van de transitie ontstaat doordat we weerstanden doorprikken. Als een ballon. We laten zien dat het wél kan. Ballonnen doorprikken, dat is het centrale thema van de Battle for Transition." zegt Peter van Vliet, initiatiefnemer van de BAFT. Als hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl ziet hij dagelijks een enorme waaier aan duurzame inzet langskomen. "Het idee om al die actie in één beweging te bundelen is natuurlijk niet 1-2-3 uitgevoerd', zegt hij. "Daar zijn grote netwerken voor nodig, en aansprekende voorbeelden. De unieke samenwerking tussen Jan Jonker en Jan Rotmans is er zo één."

Unieke samenwerking tussen professoren

De twee iconen van de duurzame transitie, de professoren Jan Rotmans en Jan Jonker, traden nog nooit eerder samen op. Nu doen ze dat voor de eerste keer in de gezamenlijke videoboodschap, waarmee de Battle for Transition van start gaat. Daarin prikken zij de eerste ballonnen door.

Jan Rotmans in de Battle for Transition BAFT

Jan Rotmans: "De ballon die ik doorprik is de weerstand van de bestaande instituties die de transitie vertragen. Nederland moet sneller duurzaam worden, en een voorbeeld in Europa. Daar hebben we een grote beweging voor nodig".

jjballon

Jan Jonker zegt: "We kunnen niet met kleine stappen, grote sprongen voorwaarts maken. Als we samenwerken aan transitie komen we een ontzettend end."

Eerste doel: transitie in de partijprogramma's voor de volgende verkiezingen

De eerste fase van de BAFT loopt tot maart 2016, precies één jaar voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Dan worden de resultaten van al die transitie-initiatieven in een groot event als voorbeeld aan de politiek aangeboden, om te laten zien dát het kan en hóe het kan. Daaraan is een lijst van transitiedoelen gekoppeld, die de BAFT opgenomen wil zien in de verkiezingsprogramma's voor de verkiezingen van 15 maart 2017. Deze lijst wordt aan alle partijen aangeboden met een opvallende actie.

Geen eendagsvlieg

De Battle for Transition gaat nu van start, maar heeft geen precies eindpunt. "We proberen het op een andere manier", zegt van Vliet. "De BAFT is een idee, een meme, waarmee we veel meer samenwerking op gang willen brengen. Mensen weten soms niet dat een paar kilometer verderop precies hetzelfde gebeurt en ze krachten kunnen bundelen, ze met elkaar sneller kunnen leren. Sommige organisaties weten het wel, maar denken nog steeds dat ze het beter alleen kunnen. Die ballon moet ook maar eens worden doorgeprikt."

 

De BAFT wordt bij de start al gesteund door:

Our Common Future 2.0
DRIFT
stichting iNSnet
Duurzaamnieuws.nl
KrachtinNL
MVO Nederland
Nederland Kantelt
Transition Towns
New Energy Docks
RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. redactie schreef:

  @Wout: de Kantelaars doen mee, zoals je in het overzicht van deelnemers kunt zien. En nee, geen etiket, maar eindelijk een alles verbindende actie.

 2. wout veldstra schreef:

  Alweer een nieuw etiket?
  Waar zijn de kantelaars gebleven?

 3. Duurzame Fred schreef:

  Mooi dat de dubbele Jan nu gaan samenwerken om de luchtballon te gaan doorprikken. Vooral de tegenwerking van de overheid en instituties wat duidelijk zichtbaar is, aan de kaak stellen.

  Wat ik graag zou willen zien, wat de all-inclusief kosten en baten zijn, om de oude economie zo lang mogelijk maar in stand te willen houden?