stop kernenergie

Niet eerder legde iemand de Nederlandse atoomindustrie van a tot z vast. Tot nu. Het boek Een Stralend Verleden van fotojournalist Rob Huibers ligt nu in de winkel. Sommige deuren gingen voor het eerst open (zoals voor de ultracentrifuges van Urenco), andere deuren waren eigenlijk al gesloten om niet meer open te gaan (kerncentrale Dodewaard). Naast de foto’s beschrijft Rob ook beknopt de geschiedenis, de techniek en de politiek van kernenergie.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat niet alleen techniek van kernenergie hopeloos verouderd is, maar ook de ideeën van beleidsmakers erover. Dit is in het boek te lezen en te zien. Terwijl hj zich in kernenergie verdiepte, vond Rob vooral problemen en niet de oplossing die veel mensen erin zien.

groenopladen generic keuzehulp

Kernenergie is ook elders in het nieuws:

  • Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceerde onlangs studies waaruit tegenovergestelde uitkomsten blijken: Uit het ene rapport blijkt dat nieuwe kerncentrales alleen mogelijk zijn met omvangrijke subsidies en met voorrang voor atoomstroom op het hoogspanningsnet ten koste van duurzaam opgewekte energie. De uitkomst uit het andere, overigens zwaar bekritiseerde rapport, geeft aan dat kernenergie goedkoper zou zijn.
  • Dit najaar is het precies tien jaar geleden dat het kabinet Rutte I energiebedrijven uitnodigde om twee nieuwe atoomreactoren te bouwen. Tot vandaag begint niemand eraan.
  • De Tweede Kamer heeft het kabinet vorige week in een VVD-motie opgeroepen om energiebedrijven te vragen wat ze nodig hebben om nieuwe kerncentrales te kunnen bouwen.
  • De CDA-fractie in de Kamer dringt aan op het nog langer openhouden van de onrendabele, 47 jaar oude Kerncentrale Borssele.
  • In de gemeenteraden van o.a. Woerden, Winschoten, Castricum, Laren, De Bilt en Oude IJsselland  hebben de VVD en lokale partijen moties ingediend voor de bouw van nieuwe kerncentrales omdat ze tegen windmolens zijn.
  • Begin september besliste de Belgische rechter dat Reactor 2 van de kerncentrale in Tihange open mag blijven ondanks grote zorgen van Nederlandse, Duitse en Luxemburgse overheden over de slechte staat van het reactorvat. In Doel staat eenzelfde probleemreactor, praktisch op de Nederlandse grens.
  • De Britse rekenkamer becijferde dat de stroom van de in aanbouw zijnde Britse kerncentrale minstens drie keer zo duur zal zijn als de huidige kostprijs van electriciteit.
  • In Frankrijk, Finland en de VS kampen nieuwbouwprojecten met kostenoverschrijdingen en vertragingen, in Frankrijk tot nu toe van 3,3 naar 12,5 miljard euro en van vijf naar veertien jaar. In de VS mislukte zo'n project halverwege ten koste van acht miljard euro.

Rob kreeg het idee voor het boek na een bezoek aan de opslag van radioactief afval bij Vlissingen. Hij voltooide Een Stralend Verleden na een geslaagde crowdfunding bij voordekunst. Eerder fotografeerde hij onder meer voor Trouw, NRC, De Volkskrant, maakte fotodocumentaires en boeken en was docent fotografie.

Een Stralend Verleden - A Radiant Past is een tweetalige uitgave van photo.nl.
60 pagina's foto's en tekst, b 24 x h 26 cm, harde omslag, ISBN 9789090333076.
Het boek is te koop in de boekhandel en op photo.nl en kost €19,95.
Een eerste indruk van het boek kunt u hier vinden.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws