like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Overzicht acties Fridays For Future 25 september

Van: op 25 september 2020

Grteta Thunberg The 1975

Op vrijdag 25 september zullen wereldwijd scholieren van Fridays For Future het school- en studiewerk neerleggen en in actie komen voor een klimaatrechtvaardige wereld. Ook in Nederland worden in 10 steden acties georganiseerd, de volledige lijst staat onderaan dit persbericht. Er zijn ook een paar speciale acties uitgelicht. 

Fridays For Future Nederland heeft eerder ook al decentrale acties georganiseerd. Op 29 november 2019 waren er ook meerdere acties, verspreid door heel Nederland. Ondanks  de pandemie slagen de Fridays For Future groepen erin toch een protest te organiseren.

Fridays For Future ziet wereldwijd steeds meer opeenstapelende klimaatrampen. Sytze (14), woordvoerder voor Fridays For Future Nederland zegt: “Groenland smelt weg, er zijn bosbranden van Australië tot Siberië, massale overstromingen van Sudan tot Jakarta en één van de warmste hittegolven ooit in Nederland. We zien de klimaatrampen waar wetenschappers ons al jaren voor waarschuwen nu duidelijker dan ooit. Desondanks blijft de politiek dezelfde weg volgen zonder de nodige veranderingen door te voeren.”

Om deze problemen tegen te gaan eist Fridays For Future:

 1. Luister en handel naar de wetenschap, die glashelder is over dat er NU iets moet gebeuren
 2. Het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, en die van Urgenda
 3. Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen, waarbij de grootste vervuilers het meeste betalen, en die niet ten nadele komt van de gewone burger
 4. Geen valse oplossingen zoals biomassa, kernenergie en CO2-handel

Naast de nationale eisen heeft elke lokale actie ook eigen eisen, die de gemeente of provincie oproepen tot actie.

Utrecht

In Utrecht wordt er een manifestatie georganiseerd op het Jaarbeursplein, die begint om 13:00. Dit doet FFF samen met de Utrechtse Klimaatcoalitie, die ook al eerder dit jaar in februari een grote demonstratie organiseerden.

Amsterdam

Fridays For Future Amsterdam organiseert een fietsdemonstratie die vanaf meerdere startlocaties naar het Museumplein gaat, waar vervolgens een manifestatie zal zijn. De startlocaties en vertrektijden zijn als volgt: Lutkemeerpolder 15:00, Biomassacentrale Diemen 14:45, Homomonument 15:30. De groepen komen om 16:00 samen op het Museumplein, en zullen daarna een rondje fietsen langs de Stopera. De actie wordt georganiseerd door de Amsterdamse Klimaatcoalitie, bestaande uit Fridays For Future, Extinction Rebellion, Code Rood, Behoud Lutkemeer, Fossielvrij, Queers4Climate en Internationale Socialisten.

Arnhem-Nijmegen

Fridays For Future Arnhem-Nijmegen organiseert in Arnhem een begrafenis voor het klimaat. Het begint om 17:00, en zal focussen op de mensen die al verloren zijn in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid, voornamelijk mensen uit het Globale Zuiden en Inheemse volken.

Bij al deze acties zal uiteraard de 1.5 meter worden gehandhaafd en Fridays For Future roept iedereen die komt op om een mondkapje te dragen.

Overzicht van alle acties:

 • UTRECHT: Jaarbeursplein, 13.00
 • AMSTERDAM: Fietsdemonstratie vanuit verschillende punten; Lutkemeer, Biomassacentrale Diemen, Homomonument. Samenkomst Museumplein 16.00,
 • LEIDEN: Leiden Centrum, krijtactie
 • ROTTERDAM: Organiseert samen met Leiden
 • ZWOLLE: Park de Wezenlanden, 13.00
 • LEEUWARDEN: Oldehoofsterkerkhof, 14.00
 • MAASTRICHT: Stadspark, 16.30
 • ARNHEM-NIJMEGEN: Begrafenisactie voor de aarde
 • GRONINGEN: Drumprotest op Grote Markt, 18.00
 • ENSCHEDE: Sit-in actie, 13.00-15.00

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws