like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eigen zonnepanelen op het dak van een ander

Van: op 23 maart 2016

zonnepanelen dakZonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter waardoor ze een aantrekkelijke investering zijn. Vooral particulieren kunnen flink profiteren van stroom die zij opwekken met eigen zonnepanelen. Maar wat doe je als je geen eigen dak hebt om de zonnepanelen op te plaatsen?

Tekort aan daken in grote steden

Het gebrek aan een geschikt dak blijkt een groot obstakel voor particulieren in grote steden. Zo bestaat Amsterdam grotendeels uit gestapelde bouw, waardoor meerdere appartementen onder één dak vallen. Hierdoor beschikken veel mensen niet over ruimte om zonnepanelen te plaatsen terwijl zij dat wel graag zouden willen. Wethouder Abdeluheb Choho van Duurzaamheid uit Amsterdam draagt als oplossing aan om daken van bedrijven hiervoor te gebruiken.

Bedrijven stellen dak ter beschikking

Veel bedrijven hebben grote daken die gebruikt zou kunnen worden om zonnepanelen te plaatsen. Volgens EasySwitch zijn zonnepanelen financieel minder winstgevend voor bedrijven dan voor particulieren, waardoor het dak vaak niet voor eigen gebruik wordt benut. Wethouder Choho heeft zogenaamde ‘grootdakbezitters’ benaderd en er bleek veel interesse te zijn voor het initiatief.

Streven naar 160 Megawatt zonne-energie

Amsterdam streeft ernaar om in 2020 160 MW energie uit zonnepanelen te halen. Op dit moment wordt 13,3 MW zonne-energie opgewekt in de stad. Er is dus een grote investering nodig om dit doel te behalen.

Het vooruitstrevende plan van Amsterdam is grotendeels afhankelijk van de interesse van particulieren in zonnepanelen. Om het doel te bereiken is een investering nodig van ruim 200 miljoen euro. Dat geld moet voornamelijk bij particulieren vandaan moet komen. Er bestaan al meerdere energiecoöperaties waarbij Amsterdammers zich aansluiten om samen te investeren in duurzame energieprojecten. Met meer beschikbare daken voor zonnepanelen kunnen deze projecten toegankelijker worden gemaakt. Of dit genoeg Amsterdammers over de streep zal trekken kan niet met zekerheid worden gezegd, maar het biedt in ieder geval ook mogelijkheden voor particulieren zonder eigen dak om te investeren in duurzame energie.

Groene energie zonder eigen zonnepanelen

Ook zonder te investeren in zonnepanelen kun je thuis zeker zijn van groene energie. Meerdere Nederlandse energieleveranciers bieden groene energie aan die opgewekt wordt door windmolens of zonnepanelen. Vergelijk energieleveranciers met elkaar en draag ook je steentje bij aan het opwekken van duurzame energie door leveranciers op duurzaamheid te vergelijken op https://www.easyswitch.nl/energie/vergelijk-energie/. Door van energiecontract te wisselen kun je ook nog eens besparen op je energierekening waardoor je goed bezig bent voor het milieu én voor jouw eigen portemonnee.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws