De sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
Bedrijvennetwerk Next Food Chain (NFC) heeft zich over de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel gebogen. Wat blijkt? Meer dan 150 bedrijven in deze regio richten zich al minstens deels op alternatieve eiwitten zoals vlees- en melkvervangers, kweekvlees of peulvruchten.
Samen zijn ze goed voor een bedrijfswaarde tussen de 1,4 tot 1,8 miljard euro. En dat is slechts het begin, blijkt uit het rapport dat de eiwittransitie op ons bord in kaart brengt.
Essentiële eiwitten
Om te groeien en gezond te blijven is de inname van voldoende eiwitrijke voeding essentieel voor de mens. Tot voor kort kwamen die eiwitten met name uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Maar nu de zware gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie voor het milieu en het klimaat steeds duidelijker worden, kijken consumenten en bedrijven steeds vaker naar eiwitten uit andere bronnen: plantaardige ingrediënten, algen, wieren en insecten.
Hoeveel bedrijven precies inzetten op die eiwitshift, bleef lange tijd een blinde vlek. Daarom bestelde de Vlaamse Overheid een rapport dat de alternatieve eiwitproductie of -verwerking in Vlaanderen en Brussel bekijkt en het potentieel op de langere termijn berekent.
Uit die studie blijkt dat vandaag al 155 ondernemingen actief zijn binnen deze sector – goed voor meer dan 2500 banen.
Groei in Vlaanderen
Het rapport voorspelt dat de sector een enorme groei zal kennen en binnen amper tien jaar 6 tot 15 keer groter zal zijn. De schatting houdt rekening met een aantal scenario’s die uitgaan van verschillende niveaus van technologische innovatie, ondersteuning door de overheid en enthousiasme van consumenten.
Afhankelijk van het scenario zou de omzet tussen de 9,5 en 22,2 miljard euro uit kunnen komen. De sector zal in 2035 naar verwachting ook tussen de 13.500 en 38.000 personen tewerkstellen.
Ook toename in Nederland
Nederland telt op dit moment meer dan 425 bedrijven en instanties die actief zijn in de eiwittransitie. De gezamenlijke jaarlijkse productiewaarde is minimaal 881 miljoen euro, samen zijn ze goed voor minstens 3.500 banen. Dit maken Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg inzichtelijk met de Protein Transition Map NL. De kaart maakt deel uit van een programma dat de monetaire waarde van de eiwittransitie voor Nederland concretiseert. Serious Business Onderdeel van de Protein Transition Map NL is een economische analyse, uitgevoerd in samenwerking met Buck Consultants. De analyse toont per provincie de toegevoegde waarde in euro’s en het aantal werkzame personen.
De economische waarde van producenten en kennisleveranciers in het domein van niet-conventionele dierlijke eiwitten verdubbelde sinds 2015. Daarmee is de branche uitgegroeid tot een serieuze bedrijfstak met internationale groeipotentie.