De Europese Commissie stelt nieuwe regels voor om de ongebreidelde groei van wegwerpverpakking te stoppen. Onnodige verpakking wordt verboden, minimaal hergebruik en recyclage worden verplicht.
De cijfers liegen er niet om: elke Europeaan produceert nu bijna 180 kilogram verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn goed voor 40 procent van alle plasticverbruik en 50 procent van het papier in de EU. En vooral: de berg wegwerpverpakking groeit sneller dan de bevolking of de economie.
Als er niets gebeurt, stijgt het gebruik met nog eens 19 procent tegen 2030. Er is dus dringend nood aan nieuwe regels, zegt de Europese Commissie. Die moet het gebruik van wegwerpplastic voorkomen, hergebruik en navullen bevorderen en ervoor zorgen dat alle verpakkingen tegen 2030 recycleerbaar zijn. De maatregelen moeten het verpakkingsafval per Europeaan met 37 procent verminderen.
Afhaalrestaurants
Concreet zullen bijvoorbeeld afhaalrestaurants of e-commercebedrijven verplicht worden om een bepaald percentage van hun producten aan te bieden in herbruikbare of navulbare verpakkingen. De commissie stelt ook een verbod in op duidelijk onnodige wegwerpverpakkingen, zoals plastic bekers in restaurants of cafés, wegwerpverpakking voor fruit en groenten, of miniatuur shampooflesjes in hotels.
Daarnaast wordt recyclage sterk gestimuleerd, met duidelijke ontwerpcriteria voor verpakking en statiegeld voor plastic flessen en blik. Een heldere etikettering moet het duidelijk maken welk materiaal gebruikt is, en hoe die best gesorteerd wordt. Daarvoor komen er uniforme symbolen die in de hele EU gebruikt zullen worden.
De verpakkingssector zelf zal ook verplichte percentages gerecycleerd materiaal moeten gebruiken, zodat gerecycleerde kunststof een waardevolle grondstof wordt.
Goed voor de economie
De industrie zal dus flink moeten investeren in de transitie, maar volgens de commissie is het algemene effect op de economie en de werkgelegenheid in de EU positief. Alleen al het stimuleren van hergebruik zal naar verwachting leiden tot meer dan 600.000 nieuwe banen tegen 2030, waarvan heel wat bij lokale kleine en middelgrote ondernemingen. De commissie verwacht ook veel innovatie, waardoor het gemakkelijker wordt om te verminderen, te hergebruiken en te recyclen.
Voor de industrie zijn er dus voordelen, zegt de commissie: de behoefte aan nieuwe materialen vermindert, de recycle sector groeit en er liggen kansen voor startups. Als de besparingen worden doorgerekend naar de consument, zou elke Europeaan tegen 2030 zo’n 100 euro kunnen besparen.
De regels moeten de verpakkingssector ook op het spoor helpen klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050: ze verminderen de uitstoot van de sector met 23 miljoen ton tegen 2030, vergelijkbaar met de totale uitstoot van een land als Kroatië, en verminderen het waterverbruik met 1,1 miljoen kubieke meter water.