like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

EU wil meer duurzaamheid in financiële sector

Van: op 8 maart 2018

geld

De Europese Commissie presenteerde een actieplan om duurzaamheid een centrale plek te geven in de financiële sector. GroenLinks pleit al jaren voor maatregelen om te breken met het fossiel kortetermijndenken in de financiële sector en juicht deze belangrijke stap toe.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Dit actieplan breekt met het verleden waarin winst en rendement de enige doelen waren. 'Na ons de zondvloed' is nog altijd te veel het devies in de financiële wereld. We moeten de juiste prikkels inbouwen zodat we nu de investeringen krijgen die we morgen nodig hebben. Geld lenen aan een grootschalig gasproject of een bedrijf dat naar olie zoekt op de Noordpool maakt onze economie instabieler en druist in tegen de klimaatafspraken uit Parijs."

Het actieplan voorziet een breed scala aan maatregelen om kapitaalstromen in de richting van duurzame en langetermijninvesteringen te bewegen. Daarvoor komt er een wettelijke omschrijving van welk soort investeringen kwalificeren als duurzaam. Ook worden de verplichtingen opgeschroefd voor financiële spelers om de risico’s van onder andere klimaatverandering te integreren in de bedrijfsvoering. Tenslotte wil de Commissie voor meer transparantie zorgen over de manier waarop bedrijven omgaan met duurzaamheid.

Eickhout constateert dat de Europese Commissie in het actieplan veel nadruk legt op het definiëren en stimuleren van groene investeringen en minder op wat er moet gebeuren met vervuilende investeringen uit het verleden:

“De motivatie van veel bedrijven en politici is groot om te definiëren wat groene investeringen zijn en om cadeautjes te geven aan banken die deze investeringen financieren, bijvoorbeeld in de vorm van lagere kapitaaleisen. Dat is riskant uit het oogpunt van financiële stabiliteit. Een moeilijkere vraag is: hoe definiëren en ontmoedigen we niet-duurzame investeringen en wat doen we met bedrijven en overheden die de economie van gisteren subsidiëren? De Europese wetgevers moeten die cruciale kwestie ook bij de hoorns vatten”.

De eerste wetgevende voorstellen die volgen uit dit actieplan worden in mei van dit jaar verwacht.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws