Eten uit eigen tuin is hot! Steeds meer mensen kweken zelf groenten en fruit. Zowel in huis, op de vensterbank, als in de tuin of –bij gebrek aan eigen ruimte- een volkstuin. Naomi Bijlefeld speelt hier op in met de ‘Farming Foodprocessor’. Een machine waarmee de oogst van moestuintjes letterlijk met een handomdraai de pan in kan. “Een simpele stap tussen land en keuken”.
Met dit apparaat kunnen tuinders hun voedsel wassen en verkleinen, zodat ze het voedsel thuis eenvoudig kunnen invriezen.” Uit onderzoek bleek dat moestuinierders geen raad weten met de oogst die teveel is om in een keer op te eten. Ook het grond dat een eigen oogst met zich mee brengt, is voor deze particuliere tuinders niet gewenst. Met de foodprocessor houdt men de grond uit zijn keuken en kan men het blad en de schil gebruiken als compost. Een gemiddelde moestuin kan voor een gezin van vier personen een jaar lang groente en fruit opleveren en met deze machine, kan een gezin er ook daadwerkelijk het hele jaar van genieten.
De machine bestaat uit 2 emmers, waarvan één met een mes en één vergiet emmer. Als eerste doe je de vergiet emmer in de machine om zo je voedsel schoon te maken en het ergste vuil te verwijderen. De deksel van de machine is tevens ook de snijplank, hier kun je het groen op verwijderen wat je niet kunt eten. Vervolgens kun je de emmer met het mes in de machine doen en verbinden met het handvat waarmee je het mes aandraait. Nadat je het voedsel wat gesneden moet worden in de emmer doet, kunt je met de stamper die door de deksel heen gaat en het voedsel naar het mes toedrukt, het voedsel gaan snijden.
De machine word met de hand aangedraaid en is afgeleid van een oude suikerbieten molen. Het gesneden voedsel is bedoeld voor of direct gebruik of voor opslag in de vriezer om zo een grote oogst weg te kunnen werken. Al het groen wat je hebt verwijderd kun je direct weer gebruiken voor je compost in de tuin, de plek waar het het meest nodig is. Om het proces van je compost te versnellen kun je ook deze weer verkleinen in de machine. “ waarom niet heerlijk buiten werken waar je veel meer ruimte hebt en lekker kunt knoeien? ”
Naomi Bijlefeld (25) is afgelopen December 2012 afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Voor haar afstudeerwerk was de Noord Oost Polder haar grote inspiratiebron.